Харчування при діабеті: 7 найефективніших дієт для кращого контролю глікемії та зниження ризику ускладнень

Харчування при цукровому діабеті не означає відмову від улюбленої їжі чи дотримання суворих дієт. Розуміючи, як певні продукти впливають на ваш рівень глюкози в крові, можна успішно його контролювати. Дієта при ЦД має бути орієнтована на контроль ваги та факторів ризику серцевих захворювань (артеріального тиску і рівня холестерину). 

Ось декілька схем харчування, які були проаналізовані у дослідженнях та показали свою ефективність для контролю діабету та його ускладнень. 

Харчування при діабеті: 7 найефективніших дієт для кращого контролю глікемії та зниження ризику ускладнень - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


1. Підрахунок вуглеводів 

Оскільки вуглеводи розщеплюються до глюкози, вони мають найбільший вплив на рівень глікемії (або цукру в крові). Підрахунок вуглеводів у їжі здебільшого є важливим для людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) для корекції дози інсуліну. Таких підхід до харчування передбачає визначення вмісту вуглеводів у їжі у перерахунку на хлібні одиниці (ХО). 1 ХО дорівнює кількості продукту, у якій міститься 12 грамів вуглеводів. Порахувавши кількість ХО у їжі, можна визначити, наскільки вона підвищить рівень глюкози в крові та яку дозу інсуліну необхідно ввести.

Читайте також: Як рахувати вуглеводи?

2. Дієта з низьким глікемічним індексом

Глікемічний індекс (ГІ) — показник, який класифікує продукти в залежності від того, наскільки вони підвищують рівень глюкози в крові. Продукти з низьким ГІ уповільнюють всмоктування глюкози в кров. Високий ГІ мають продукти з білого борошна, солодощі, білий рис, картопля; помірний ГІ — бобові та цільні зерна, низький — некрохмалисті овочі, деякі фрукти тощо. Дієтичний режим передбачає заміну продуктів із високим ГІ на продукти з помірним та низьким ГІ для кращого контролю глюкози крові та маси тіла. 

3. Метод діабетичної тарілки

Американська діабетична асоціація (ADA) пропонує один із найпростіших інструментів планування їжі для контролю цукру крові — метод діабетичної тарілки. На кожен прийом їжі тарілка має бути умовно поділена та наповнена наступним чином:

  • 50% — некрохмалисті овочі (спаржа, капуста, морква, помідори, гриби),
  • 25% — нежирний білок (біле м’ясо, риба, соєві продукти, сир, яйця),
  • 25% — складні вуглеводи (цільнозернова каша, бобові, макарони із твердих сортів пшениці, фрукти) або крохмалисті овочі (картопля).

До здорової тарілки слід додати корисні (тобто, рослинні) жири, як-от горіхи, насіння, авокадо, оливкова олія. Використовуючи метод тарілки, можна створювати страви зі здоровим балансом поживних речовин без зважування продуктів чи підрахунку калорій.

Читайте також: Як скласти «здорову тарілку»? Детальний розбір

4. Середземноморський режим харчування 

Середземноморська дієта передбачає споживання оливкової олії, горіхів та насіння, фруктів та овочів, цільного зерна та бобових, помірне споживання риби, морепродуктів, молочних продуктів, яєць, обмеження червоного м’яса та солодощів у раціоні. Така схема харчування покращує контроль цукру крові та холестерину, зменшує масу тіла та окружність талії.

5. Портфоліо 

Дієтична схема, що рекомендує до споживання продукти, які сприяють зниженню рівня холестерину, а саме ті, що містять мононенасичені та поліненасичені («хороші») жири. До них належить авокадо, горіхи, рослинні олії, риба тощо. Слід уникати продуктів з високим вмістом жиру та білків тваринного походження (наприклад, ковбаси) та транс-жирів (оброблені снеки, хлібобулочні вироби, маргарин). Такий режим харчування показаний для зниження серцево-судинних ризиків, які є супутніми при цукровому діабеті, зокрема 2-го типу (ЦД2).

6. DASH-дієта 

Схема харчування призначена, у першу чергу, для контролю артеріального тиску (АТ) та робить акцент на споживанні овочів, фруктів, нежирних молочних продуктів, риби, злаків, насіння, горіхів, бобових; та обмежене споживання червоного м’яса, маргарину, солодощів, солі. Такий режим харчування рекомендований для зменшення маси тіла та об’єму талії, зниження рівня цукру в крові та холестерину, зменшення ризику розвитку ЦД2, інсульту, захворювань серця.  

Читайте також: Харчування при діабеті: що таке дієта №9 та кому (чи варто) її дотримуватися?

7. Вегетаріанська дієта 

Вегетаріанський режим харчування — дієтична схема на рослинній основі. Рекомендовані продукти: бобові, злаки, цільнозернові, овочі, фрукти, ягоди, горіхи. Такий дієтичний підхід покращує показники цукру крові, знижує рівень холестерину, зменшує ризик розвитку ЦД2, ожиріння та ішемічної хвороби серця. 

 

Пам'ятайте, що не існує ідеальної дієти, яка підходить для усіх людей з цукровим діабетом. Режим харчування слід підбирати індивідуально, враховуючи стан людини, наявність супутніх захворювань та вид цукрознижуючої терапії. 


Джерела: mayoclinic.org, diabetes.orgncbi.nlm.nih.gov

 

Читайте також:

Що таке низьковуглеводне харчування та як на нього перейти

Цвітна капуста при діабеті: користь та поради з приготування

2 чашки йогурту на тиждень можуть знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, згідно нової заяви FDA

 

Ми в Instagram та Telegram