Як рахувати вуглеводи?

Вуглеводи є головним джерелом енергїї для нашого організму, але вони також впливають на рівень цукру в крові. Якщо у вас діабет, важливо стежити за кількістю спожитих вуглеводів, щоб підтримувати оптимальний рівень глікемії.

Як рахувати вуглеводи? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Підрахунок вуглеводів є необхідним: за діабету, зокрема 1 типу, кількість спожитих вуглеводів (або тих, що ви збираєтеся з'їсти) безпосередньо пов'язана із кількістю болюсного інсуліну, яку необхідно ввести для підтримання оптимального рівня глікемії.

Зазвичай потрібно 1-1,5 одиниці інсуліну на 10-12 грамів вуглеводів (або 1 ХО).

Проте, дозу інсуліну краще підбирати індивідуально: комусь може знадобитися 0,5 ОД інсуліну на 10 грамів з'їдених вуглеводів, а комусь — 2,0 ОД. Це може залежати від багатьох факторів — індивідуальних особливостей організму, чутливості до інсуліну тощо.

Як розрахувати вуглеводний коефіцієнт? 

Як розрахувати коефіцієнт чутливості до інсуліну?

Отже, щоб утримувати рівень цукру в крові в межах нормальних значень, ви повинні розуміти, скільки вуглеводів плануєте з'їсти та, відповідно, скільки інсуліну необхідно ввести на цю кількість вуглеводів.

Існують спеціальні таблиці БЖВ (білки, жири, вуглеводи) з інформацією щодо кількості вуглеводів на 100 грамів продукту. Їх можна знайти в інтернеті у вільному доступі або у книзі Школа Діабету (с. 29, «Таблиця ГІ, калорійності та БЖВ»). Зазвичай виробники вказують на пакуванні кількість вуглеводів в 100 грамах певного продукту.

Як рахувати вуглеводи: ПРИКЛАД

Припустимо, що 100 грамів продукту містить 45 грамів вуглеводів (відповідно до даних на пакуванні). Ви з'їли 70 грамів такого продукту. Для того, щоб підрахувати кількість спожитих вуглеводів, необхідно скласти пропорцію:

100 грамів продукту = 45 грамів вуглеводів

70 грамів продукту = X грамів вуглеводів

⇒ X = (70 * 45) / 100 = 31,5 грамів вуглеводів.

ВАЖЛИВО: Коректний підрахунок вуглеводів обумовлює можливість найбільш точного розрахунку дози короткого інсуліну на їжу.

Використовуйте наступні поради, щоб краще стежити за кількістю вуглеводів:

  • Усі крохмалисті продукти: цукор, фрукти, молоко, йогурти тощо (а не лише хліб і макарони) — також багаті на вуглеводи. Переконайтеся, що ви рахуєте їх усі, а не тільки очевидні!
  • Складіть план харчування. Визначте кількість вуглеводів, білків і жирів, яку ви можете з'їдати під час основних прийомів їжі та перекусів протягом дня, щоб рівень цукру в крові залишався стабільним.
  • Уважно вивчайте етикетки. Це полегшить підрахунок вуглеводів.
  • Свіжі продукти не мають етикетки з вказаними вуглеводами. Вам можуть допомогти таблиці КБЖВ в інтернеті. 
  • Розмір однієї порції залежить від типу їжі. Купіть кишеньковий довідник, або використовуйте інформацію в інтернеті, де вказано кількість вуглеводів і розміри порцій. Мірні чашки і кухонні ваги, допожуть вам, якщо ви готуєте/їсте вдома.
  • Знайте свій вуглеводний коефіцієнт і коефіцієнт чутливості до інсуліну.
  • Робіть здоровий вибір! Здорові (довгі) вуглеводи, такі як цільні зерна, фрукти та овочі, дадуть вам енергію, а також вітаміни, мінерали та клітковину, яка може допомогти запобігти різким коливанням рівня цукру в крові.

Читайте також:

Скільки вуглеводів на день потрібно людині з діабетом?

Як розрахувати вуглеводний коефіцієнт?

Заміни «це» на «це»: Шкідливі продукти VS корисні альтернативи

 

Ми в Instagram та Telegram