2 чашки йогурту на тиждень можуть знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, згідно нової заяви FDA

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) дозволило виробникам вказувати на пакуванні, що йогурт може знизити ризик розвитку діабету 2-го типу. Але є деякі обмеження. 

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

2 чашки йогурту на тиждень можуть знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, згідно нової заяви FDA - изображение

Компанії, що продають йогурти в США, тепер можуть робити «кваліфіковану заяву» [«кваліфікована заява» означає, що докази є обмеженими] про те, що цей кисломолочний продукт може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2-го типу (ЦД2), згідно рішення Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) від 1 березня 2024. У заяві має бути зазначено, що існує обмежена кількість наукових доказів, які це підтверджують. Крім цього, FDA закликала «ретельно зважити», чи варто використовувати це твердження на продуктах, які можуть містити значну кількість доданого цукру.

У новій заяві FDA йдеться про те, що «регулярне вживання йогурту, щонайменше 2 чашки (3 порції) на тиждень, може знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, згідно обмежених наукових даних».

Як вживання йогурту може потенційно вплинути на ризик розвитку ЦД2?

Згідно заяви FDA, вони дійшли висновку, що існують «деякі достовірні докази» користі від вживання йогурту як цілісного продукту харчування, а не через якісь конкретні поживні речовини чи інгредієнти, що містяться в ньому.

Йогурти, які містять пробіотики, можуть мати протизапальні властивості, які допомагають боротися з гіперглікемією (підвищеним рівнем цукру в крові) — запальною реакцією, яка може спричинити пошкодження кровоносних судин.

Наразі докази того, що йогурт може знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, обмежені, і для підтвердження цієї гіпотези потрібні додаткові дослідження.

Як щодо йогуртів з цукром?

Нове кваліфіковане твердження про користь для здоров'я стосується всіх йогуртів [навіть із додаванням цукру], які відповідають «стандартам ідентичності» FDA, тобто вимогам до вмісту та складу певних продуктів харчування.

У 2022 FDA внесла кілька змін до «стандартів ідентичності» йогурту і дозволила використовувати всі безпечні та придатні підсолоджувачі, в тому числі не поживні, а також використовувати жировмісні ароматизатори, такі як кокосова стружка та шоколад, у йогуртах з низьким вмістом жиру.

Справа в тому, що більшість існуючих досліджень про йогурти та ЦД2 не розрізняють йогурти з різним вмістом цукру або жиру, демонструючи потенційну користь, що свідчить про те, що йогурт будь-якого типу може мати потенційний профілактичний ефект.

Однак експерти занепокоїні, що нове схвалення FDA заплутає спожвачів щодо реальної користі деяких йогуртів для здоров'я.

Як вибрати правильний йогурт

Не всі йогурти однаково корисні. Ось кілька порад, які допоможуть вам вибрати правильний йогурт відповідно до ваших потреб:

Читайте етикетки

Завжди уважно вивчайте етикетку, щоб впевнитися, чи може конкретний йогурт допомогти вам досягти ваших цілей щодо здоров'я. Зокрема звертайте увагу на вміст доданого цукру, підсолоджувачів, консервантів.

Якщо ви хочете більше білка, обирайте грецький йогурт

Для тих, хто має підвищену потребу в білках, наприклад, тих, хто активно намагається схуднути, грецький йогурт може бути кращим вибором.

Додайте свіжі фрукти (власноруч)

Якщо ви шукаєте здоровий, нежирний перекус, найкращим варіантом може стати нежирний йогурт з додаванням свіжих фруктів.

Шукайте живі культури

Обирайте йогурт, який містить живі культури, які сприяють підтримці здорового мікробіому кишківника.

 


Джерела: fda.gov, everydayhealth

Читайте також:

Контроль діабету і здоров'я кишківника: як мікробіом впливає на рівень цукру крові

Немолочні «молочні» продукти: чи є вони здоровішим вибором при діабеті?

Рослинне молоко: яке краще при діабеті?
 

Ми в Instagram та Telegram