Найкращий перекус на ніч для підтримання стабільного рівня цукру в крові

Якщо захотілося перекусити пізно ввечері, часто виникає спокуса потягнутися до не зовсім корисних закусок, як-от печиво, чіпси тощо. Однак є один варіант, який втамовує голод і водночас допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, забезпечуючи спокійний нічний сон і здоровий ранок. 

Дізнайтеся, на що слід звертати увагу при виборі нічного перекусу, та про перекус #1 для кращого контролю рівня цукру в крові.

Найкращий перекус на ніч для підтримання стабільного рівня цукру в крові - изображение

Погодьтеся, всі ми іноді (або часто) любимо перехопити щось між основними прийомами їжі. Але, як і все, що пов'язане з харчуванням, те, чим ви перекушуєте і коли, може вплинути на ваше здоров'я, особливо якщо у вас переддіабет або діабет.

Одне дослідження припускає, що нічні перекуси можуть порушити або, навпаки,  покращити вашу здатність підтримувати стабільний рівень цукру в крові, суттєво впливаючи на здоров'я вашого метаболізму протягом ночі. Знання того, як обрати правильний перекус перед сном, може допомогти тримати рівень цукру в крові під контролем впродовж ночі.

На що звернути увагу при виборі нічного перекусу

Обирайте закуски, що містять поживні речовини, які підтримують стабільний метаболізм глюкози, такі як:

Клітковина

Однією з найважливіших поживних речовин, на яку слід звернути увагу, є харчові волокна. Клітковина уповільнює травлення і запобігає різким стрибкам рівня цукру в крові. Перекуси, багаті на клітковину, також можуть допомогти підтримувати стабільний рівень цукру в крові протягом ночі, забезпечуючи більш тривале вивільнення енергії.

Корисні жири

Пізній перекус, який не призведе до різких стрибків рівня цукру в крові, також повинен містити корисні жири. Дослідження показують, що корисні для серця жири, такі як мононенасичені жири, можуть покращити чутливість до інсуліну і допомогти регулювати рівень цукру в крові.

Білок

Білок — ще одна важлива поживна речовина для стабілізації рівня цукру в крові. Дослідження показують, що перекуси з високим вмістом білка можуть посилити відчуття ситості і допомогти регулювати апетит, що може запобігти переїданню і зменшити коливання рівня цукру в крові перед сном.

«Ні» швидким вуглеводам

Уникайте перекусів з високим вмістом рафінованих вуглеводів і цукру, оскільки вони призводять до різких коливань рівня цукру в крові, які є шкідливими для судин і можуть порушити сон.

Перекус #1 для контролю рівня цукру в крові

Якщо захотілося перекусити пізно ввечері, часто виникає спокуса потягнутися до солодких або солоних закусок, таких як печиво, чіпси тощо. Однак є один варіант, який втамовує голод і водночас допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Це мигдаль.

У сирому, смаженому або приправленому виді, мигдаль є хрусткою, корисною та ситною альтернативою типовим нічним перекусам. Крім того, мигдаль містить необхідні поживні речовини, які допомагають контролювати рівень цукру в крові протягом ночі. 

Мигдаль багатий на корисні жири та білки

Рослинний білок, що міститься в мигдалі, допомагає сповільнити травлення і забезпечує постійне вивільнення енергії протягом ночі, підтримуючи рівень цукру в крові в ідеальному діапазоні. Корисні мононенасичені жири, що містяться в мигдалі, також допомагають сповільнити спорожнення шлунку (тобто, швидкість, з якою їжа покидає шлунок), що сприяє більш стабільному рівню цукру в крові та апетиту.

Одне дослідження показало, що мигдаль містить найбільшу кількість клітковини, білка, корисних жирів, магнію і вітаміну Е в одній порції, при цьому містить найменше калорій, вуглеводів і насичених жирів порівняно з іншими горіхами.

Мигдаль містить багато клітковини

Мигдаль — багатий на клітковину горіх, що містить 3,5 грамів клітковини на порцію (близько 30 г). Клітковина, що міститься в мигдалі, ще більше уповільнює засвоєння вуглеводів і цукрів, запобігаючи швидким коливанням рівня глюкози в крові.

Мигдаль багатий на антиоксиданти та мікроелементи

Мигдаль багатий на антиоксиданти, такі як вітамін Е, і мінерали, такі як магній, які, як показують дослідження, допомагають зменшити окислювальний стрес і поліпшити чутливість до інсуліну. 

 

Вибір правильного перекусу пізно ввечері може суттєво вплинути на контроль рівня цукру в крові. Коли виникає вечірня тяга до їжі, уникайте перекусів з високим вмістом цукру і нездорових жирів, оскільки це може призвести до стрибків рівня цукру в крові і погіршити якість вашого сну. Натомість обирайте здорові закуски, багаті на клітковину, корисні жири та білки, наприклад, мигдаль.


Читайте також:

Найкращий чай для боротьби з інсулінорезистентністю

Ці здорові продукти підвищують ризик розвитку діабету, як показало нове дослідження

8 продуктів, які не підвищують (або майже не підвищують) рівень цукру в крові