Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон

Інсулін є важливою частиною метаболізму. Без нього наше тіло перестало б функціонувати.

У цій статті зібрано найважливішу інформацію про життєвонеобхідний гормон інсулін, яку потрібно знати всім, хто живе з цукровим діабетом. Зберігайте та користуйтеся.

***Longread

Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон - изображение

Що таке інсулін?

Інсулін — це гормон, який виробляється бета-клітинами підшлункової залози і контролює, як організм використовує та зберігає глюкозу (цукор) в крові. Це «ключ», який допомагає глюкозі з крові потрапляти у клітини по всьому тілу, де вона [глюкоза] перетворюється на енергію.

Інсулін є життєво важливою частиною метаболізму. Без нього ваше тіло перестало б функціонувати.

Гормон інсулін вперше виявили у 1921 канадський вчений Фредерік Бантінг і його помічник Чарльз Бест. 

Читайте також: Як інсулін впливає на організм?

Інсулін і діабет

Діабет — це група станів, за яких організм не може виробляти достатню кількість інсуліну (чи взагалі не може його виробляти) або не може правильно використовувати вироблений інсулін.

Існує три основних типи цукрового діабету: діабет 1-го типудіабет 2-го типу та гестаційний діабет; а також специфічніі типи ЦД, як от LADA та MODY-діабет.

Цукровий діабет 1-го типу — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система помилково починає атакувати бета-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. Пошкодження є незворотнім, тому всі люди з ЦД1 повинні приймати інсулін, щоб жити. При цукровому діабеті 2-го типу підшункова виробляє деяку кількість інсуліну, але організм не може використовувати його належним чином. Це пов'язано з інсулінорезистентністю, коли клітини інсулінчутливих тканин стають стійкими (резистентними) до інсуліну, внаслідок чого він діє неефективно. Гестаційний діабет (або діабет вагітних) спричинений інсуліноблокуючими гормонами, які виробляються під час вагітності.

Як працює інсулін?

Коли ви їсте, вуглеводи з їжі перетворюються на глюкозу, яка накопичується у крові. Для того щоб глюкозі з крові потрапити до клітин, для яких вона слугує головним джерелом енергії — потрібен інсулін — це «ключ», який «розблоковує» клітини, щоб глюкоза могла потрапити всередину.

Якщо інсулін не виробляється (недостатньо виробляється) або не працює ефективно, як-от при цукровому діабеті, глюкоза продовжує накопичуватися у крові — виникає гіперглікемія.

Інсулін виділяється в кровотік бета-клітинами підшлункової залози у відповідь на підвищення рівня глюкози в крові, а потім переміщується по всьому організму і зв'язується з рецепторами інсуліну на поверхні певних типів клітин. Після зв'язування з інсуліном, рецептор змінює свою форму, що, своєю чергою, забезпечує передачу складного внутрішньоклітинного сигнального каскаду. У результаті цього процесу відбувається активація специфічних білків-переносників глюкози, так званих GLUT (Glucose transporter), на поверхні клітини. Саме вони дозволяють глюкозі проникати всередину клітин.

Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон - 2 изображение

Інсулінотерапія

Всі люди з цукровим діабетом 1-го типу та деякі люди з діабетом 2-го типу вводять інсулін шляхом підшкірних ін'єкцій (шприцем, шприц-ручкою) або інфузій (за допомогою інсулінової помпи) з метою підтримання належного рівня глюкози (цукру) в крові. Дозу інсуліну необхідно ретельно коригувати на основі безлічі змінних, таких як вік, вага, рівень фізичної активності, споживання їжі, застосуванням інших лікарських засобів, рівень стресу тощо.

Читайте також: Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта

Типи інсуліну

Інсуліни класифікуються за швидкістю початку та тривалістю дії.

  • Інсуліни швидкої/короткої дії (Інсуман Рапід, ХумулінРегуляр, Актрапід, Генсулін Р та ін.): починають діяти через 30 хвилин після введення, тривалість дії до 6-7 годин. Використовуються для корекції рівня глікемії під час їжі.
  • Аналоги інсуліну ультрашвидкої/ультракороткої дії (Хумалог, Новорапід, Епайдра): починають діяти через 15-20 хвилин після введення, пік дії через 2 години, тривалість дії до 4 годин. Використовуються у помповій інсулінотерапії.
  • Fiasp — аналог інсуліну надшвидкої дії із максимально швидким початком дії (4–5 хв) і сильнішим цукрознижувальним ефектом протягом перших 30 хвилин у порівнянні з іншими аналогами інсуліну ультракороткої дії.
  • Інсуліни середньої/проміжної тривалості дії (ІнсуманБазал, Хумулін НПХ, Протафан та ін.): початок дії приблизно через 1,5-2 години, тривалість 8-12 годин. Використовуються як базальний (фоновий) інсулін. Як правило, необхідно робити 2 ін'єкції на день. 
  • Аналоги інсуліну тривалої дії (Лантус, Левемір, Тресіба): використовуються як базальний інсулін, початок дії приблизно через годину, тривалість дії до 16-24 годин (Левемір, Лантус) і більше (Тресіба до 40 год.).

Читайте також: Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Управління та дозування

Інсулін вводиться підшкірно за допомогою шприца, інсулінової шприц-ручки або інсулінової помпи. Ін'єкції можуть проводитися на різних ділянках тіла:

  • стегна (найповільніше всмоктування інсуліну, найчастіше використовується для інсулінів тривалої дії)
  • сідниці (повільне всмоктування інсуліну, найчастіше використовується для інсулінів тривалої дії)
  • плечі (швидке всмоктування інсуліну, використовується для інсулінів швидкої дії)
  • живіт (найшвидше всмоктування інсуліну, використовується для інсулінів швидкої дії)

Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон - 3 изображение

Читайте також: Як зробити ін'єкцію інсуліну: покрокова інструкція

Не вводьте інсулін у безпосередній близькості до пупка (2,5 см): у цій зоні інсулін погано всмоктується. Також необхідно регулярно змінювати місця ін'єкцій, щоб запобігти виникненню жирових ущільнень шкіри — ліпогіпертрофії.

Кількість інсуліну, якого людина потребує щодня, залежить від таких чинників, як дієта, рівень фізичної активності, вага, стаж діабету, місячний цикл (для жінок), інші захворювання в анамнезі тощо.

Ваш ендокринолог може вносити корективи щодо інсулінотерапії, а саме коригувати час введення інсулінів, дозування та види лікарських засобів, але більша частина роботи все одно лежить на плечах самої людини з діабетом.

Можливі побічні реакції від використання інсуліну

Гіпоглікемія, або низький рівень цукру в крові (нижче 3,9 ммоль/л), іноді може виникати під час прийому інсуліну: якщо ви занадто багато тренуєтеся або не їсте, ваш рівень глюкози може впасти надто низько. Важливо збалансувати інсулін, який ви вводите, відповідно до кількості вуглеводів під час прийому їжі та з актуальним рівнем цукру. 

Згідно з даними Американської діабетичної асоціації (АДА) симптоми гіпоглікемії включають:

  • тремор
  • знервованість або тривожність
  • пітливість, озноб
  • дратівливість або нетерплячість
  • спантеличеність
  • швидке серцебиття
  • запаморочення
  • втрата уваги та координації
  • перепади настрою
  • голод або нудота
  • блідість шкіри
  • розмитість зору
  • оніміння язика та губ
  • в гіршому випадку — судоми та втрата свідомості

Рідше у деяких людей може виникати алергія на певний тип інсуліну. Якщо ви вважаєте, що у вас з'явилася алергічна реакція, зверніться до лікаря за порадою. Якщо у вас виникли проблеми з диханням або інші різкі реакції від прийому інсуліну, зверніться до служби швидкої допомоги.


Читайте також корисні матеріали по темі:

Ми в Instagram та Telegram