Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

Сухість у роті, спрага, часте сечовипускання — класичні, добре відомі симптоми цукрового діабету, поява яких спонукає звернутися до лікаря. Проте на етапі їхнього виникнення початкові зміни, притаманні цукровому діабету, можуть бути наявні вже протягом декількох років.

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу? - изображение

Деякі нетипові прояви цукрового діабету, на які варто звернути увагу:

Чорний акантоз та акрохордони

Цукровий діабет може призвести до того, що шкіра в пахвинних та пахових складках, на задній поверхні шиї, навколо ліктьових та колінних суглобів набуває коричневого кольору. Такі оксамитові, потовщені, гіперпігментовані ділянки з нечіткими межами мають назву acanthosis nigricans — чорний акантоз

На шкірі також можуть утворюватися акрохордони — доброякісні фіброепітеліальні поліпи на ніжці, що мають темне забарвлення, виникають окремо або групами. Такі зміни є ознакою резистентності до інсуліну, за умов якої підвищений рівень циркулюючого інсуліну та інсуліноподібного фактора росту (ІФР-1) призводить до посиленого розмноження клітин шкіри та появи новоутворень. 

Читайте також: 7 способів впоратися з інсулінорезистентністю

Свербіж

Тривала гіперглікемія може супроводжуватися локальним або, рідше, генералізованим (загальним) свербежем шкіри, що виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та нервових закінчень, а також унаслідок хронічного запалення. Виведення глюкози із сечею при цукровому діабеті може викликати свербіж зовнішніх статевих органів за умови недотримання правил інтимної гігієни та приєднання урогенітальних інфекцій.

Постійне відчуття голоду

Голод є одним із найпоширеніших ранніх симптомів цукрового діабету. Унаслідок відносної або абсолютної недостатності інсуліну глюкоза, яка необхідна організму як паливо не потрапляє в клітини. Брак запасів глюкози, які тіло може використовувати як енергію, посилює апетит та стимулює відчуття непереборного фізичного голоду. Крім того, організм починає спалювати жир та білок для отримання енергії, що супроводжується втратою маси тіла та м’язовою слабкістю.

Читайте також: Контроль діабету і здоров'я кишківника: як мікробіом впливає на рівень цукру крові

Фруктовий запах із рота

Запах прілих яблук є поширеним симптомом діабетичного кетоацидозу (ДКА) — одного з ускладнення цукрового діабету. Ризик ДКА зростає, якщо організму не вистачає інсуліну для транспорту глюкози в клітини. Без глюкози печінка розщеплює жир для отримання енергії. Цей процес сприяє вивільненню кетонових тіл, які підвищують кислотність крові. Ацетон стає причиною характерного запаху поту та неприємного запаху з рота, який можна відчути на відстані.

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу? - 2 изображение

Різка зміна настрою, втома, погіршення пам’яті

Коливання рівня глюкози крові впливають на когнітивні функції, оскільки глюкоза є основним субстратом енергії для мозку. У кількох дослідженнях гострі епізоди гіперглікемії та гіпоглікемії були значною мірою пов’язані зі зниженням когнітивних функцій, зміною настрою, втомою.

Читайте також: Діабет і перепади настрою. Або як ваш рівень цукру в крові впливає на ваш настрій?

Біль та оніміння кінцівок

Діабет пошкоджує нервові закінчення та погіршує проведення імпульсу нервовими волокнами, спричинюючи оніміння та поколювання, зокрема у верхніх та нижніх кінцівках. У пацієнтів із діабетичною периферичною нейропатією часто спостерігаються зміни периферичних судин, які призводять до неадекватного кровопостачання нижніх кінцівок, позбавляють тканини кисню та поживних речовин, спричиняють глибокий ниючий болю в литкових м’язах.

Погіршення зору

Високі рівні глюкози крові, а також її різкі коливання сприяють пошкодженню дрібних судин очного дна. Зміни можуть проявлятися розмитістю зору, появою темних плаваючих плям чи смуг.

Важливо знати, які незвичні симптоми може мати цукровий діабет, адже рання діагностика захворювання сприяє профілактиці можливих ускладнень.


Посилання на джерела інформації:


Вам також може бути цікаво дізнатися:

Чому ти завжди голодний? Які продукти змушують вас постійно хотіти їсти

10 простих порад для кращого контролю діабету

9 ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю