Харчування при діабеті: що таке дієта №9 та кому (чи варто) її дотримуватися?

Дієта №9 використовувалася у лікуванні цукрового діабету ще за радянських часів. Але деякі лікарі досі радять своїм пацієнтам з ЦД дотримуватися цієї системи харчування.

Спробуємо розібратися, чи варто людям з діабетом сьогодні харчуватися за цими принципами, або час відправити стіл №9 «у відставку»?

Харчування при діабеті: що таке дієта №9 та кому (чи варто) її дотримуватися? - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевт КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


    Лікувальні столи — це система дієт, розроблена радянським ученим, лікарем-гастроентерологом, професором Мануїлом Певзнером ще у 20-х роках минулого століття. Столи за Певзнером не здобули популярності у світі й активно застосовували лише на теренах пострадянських країн.

    Зокрема, дієта №9 використовувалася у лікуванні пацієнтів із цукровим діабетом (ЦД). Її загальні принципи можуть бути ефективні для контролю глікемії та маси тіла, проте є низка зауважень до окремих положень. 

    Примітка редакції:

    Основні принципи дієти №9 включають:

    1. Обмеження споживання простих вуглеводів, відмова від цукру та цукровмісних продуктів.
    2. Перевага продуктам з низьким і середнім глікемічним індексом (ГІ).
    3. Обмеження жирів, особливо насичених.
    4. Часте дробне харчування (5-6 разів на день).
    5. Включення в раціон складних вуглеводів (цільнозернові, бобові тощо), некрохмалистих овочів, фруктів (окрім винограду, бананів, фініків, інжиру), нежирних білків та низькожирних молочних продуктів.

    Так, наприклад, зазначено, що стіл №9 підходить для людей із ЦД легкого та середнього ступеня важкості, які мають нормальну або надлишкову масу тіла, а також не отримують інсулін або отримують його в невеликих дозах (20-30 ОД). Отже, помилково вважати таку дієту загальноприйнятою для усіх людей із цукровим діабетом. 

    Стіл №9 характеризується помірно зниженою калорійністю завдяки виключенню легкозасвоюваних вуглеводів, водночас норма добового калоражу становить 2400-2600 ккал в день. Однак люди із цукровим діабетом мають різну масу тіла та енергетичні потреби, відповідно, добовий калораж не може бути узагальненим. 

    Режим харчування при дотриманні дієти №9 передбачає 5-6 прийомів їжі на день. Проте часті прийоми їжі стимулюють постійне підвищення рівня цукру крові та посилюють інсулінорезистентність. За сучасними даними при ЦД рекомендований 3-кратний прийом їжі (за умов відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту).

    Крім того, в основі дієти №9 є багато заборон та обмежень, які у сучасному світі доказової медицини не знайшли наукового підтвердження та обгрунтування. 

    Столи за Певзнером не оновлювалися протягом 100 років. Вони не враховують сучасний ступінь розвитку фармакотерапії, індивідуальні фізіологічні потреби, харчовий статус, наявність супутніх патологій.

    Наказом МОЗ України від 29.10.2013 року №931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» номерна дієта за Певзнером була скасована. Стандартні раціони та нутриціологічна підтримка розробляються на основі індивідуальних потреб людини в енергії та нутрієнтах залежно від вихідного нормо-, гіпо- або гіпертрофічного стану.

    За індексом маси тіла (ІМТ) всі пацієнти поділяються на:

    1. гіпотрофіків — < 18,5 кг/м2 (енергетична цінність дієти 2400-2700 ккал з вмістом білка 90-100 г, вуглеводів — 400-450 г)
    2. нормотрофіків — 18,5-25 кг/м2 (енергетична цінність дієти 2200-2400 ккал з вмістом білка 80-90 г, вуглеводів — 350 г)
    3. гіпертрофіків — > 25 кг/м2 (низькокалорійна дієта з обмеженням вуглеводів. Енергетична цінність 1800-2000 ккал, при достатньому вмісті білка на рівні 80-90 г).

    Сьогодні лікувальну дієту №9 у своєму первинному вигляді ендокринологи використовують вкрай рідко. Лікарі складають персоналізований план харчування для кожного пацієнта. Доказова медицина пропонує оновлені рекомендації щодо харчування та нутритивної підтримки, а тому номерні дієти за Певзнером відходять у історію. 


    Джерела: zakon.rada.gov.uahealth-ua.com

     

    Читайте також:

    11 ідей, як зробити здорове харчування звичкою

    Хліб при діабеті: 4 здорових варіанти

    Глікемічний індекс продуктів: що потрібно знати, якщо у вас діабет

     

    Ми в Instagram та Telegram