5 прихованих ознак того, що у вас, можливо, резистентність до інсуліну

Інсулінорезистентність (ІР) часто не має жодних симптомів. Це може ускладнити її виявлення до того, як вона прогресує до переддіабету або цукрового діабету 2-го типу. Хороша новина полягає в тому, що ІР можна контролювати і навіть повернути назад, якщо вчасно звернутися до лікаря. Ось чому так важливо знати про ознаки цього стану, багато з яких можуть бути непомітними.

Ось що вам потрібно знати.

5 прихованих ознак того, що у вас, можливо, резистентність до інсуліну - изображение

Згідно з дослідженням, опублікованим у 2022 в «Журналі клінічної ендокринології та метаболізму: інсулінорезистентність» (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism: Insulin resistance), чотири з десяти дорослих у віці від 18 до 44 років мають часто ігнорований стан здоров'я, який може призвести до розвитку переддіабету та цукрового діабету 2-го типу (ЦД2)

За даними Національного інституту діабету, захворювань органів травлення та нирок (NIDDK), при інсулінорезистентності (ІР) організм неефективно реагує на інсулін — гормон, що допомагає глюкозі з крові потрапити до клітин, де вона перетворюється на енергію. Через це організм потребує більше інсуліну, щоб допомогти клітинам засвоїти глюкозу. Це призводить до підвищення рівня інсуліну та глюкози в крові; а з часом — до таких станів, як переддіабет і діабет 2-го типу.

У чому ж пастка? Інсулінорезистентність часто може залишатися непоміченою протягом тривалого часу, оскільки не має явних ознак чи симптомів.

Ось 5 симптомів ІР, які можна легкопропустити.

1. Ви помічаєте зміни шкіри

Зміни на шкірі — одна з менш відомих ознак інсулінорезистентності. За даними NIDDK, у деяких людей інсулінорезистентність може призвести до появи шкірних міток або acanthosis nigricans (темних плям на шиї або під пахвами) — обидві ці ознаки пов'язані з надлишковим виробленням інсуліну.

2. Можливо, ви набрали вагу

Збільшення ваги може бути ознакою інсулінорезистентності, особливо якщо у вас є надлишок абдомінального, або вісцерального, жиру, який накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Збільшення ваги саме по собі підвищує ризик розвитку інсулінорезистентності, але інсулінорезистентність також може призвести до збільшення ваги — замкнутий цикл, який може прогресувати з часом. При цьому збільшення ваги не обов'язково має бути значним. Дані, опубліковані в «Журналі клінічної ендокринології та метаболізму» (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism) у 2022, показали, що половина дорослих з ІР не мали ваги, яка б вважалася ожирінням.

3. Ви відчуваєте «туман у голові»

Резистентність до інсуліну означає, що глюкоза не так легко доступна для забезпечення енергією клітин, у тому числі клітин мозку. Через це ви можете відчувати те, що зазвичай називають «туманом у голові». Люди з ІР можуть мати гірші когнітивні здібності порівняно з тими, хто не має цього захворювання, як показало дослідження, опубліковане в журналі Diabetes Research and Clinical Practice у 2020 році. Інсулінорезистентність може погіршити важливі мозкові процеси, які впливають на ясність мислення.

4. Вам постійно хочеться їсти

На відчуття голоду впливає комбінація гормонів, одним з яких є інсулін. При інсулінорезистентності ви можете відчувати частий голод. Чому? Інсулінорезистентність спричиняє високий рівень цукру в крові, симптомом якого є підвищене відчуття голоду.

5. Вам не вистачає енергії

Оскільки клітини не отримують необхідну їм енергію з глюкози, ви також можете відчувати втому. Важливо зазначити, що багато інших станів також можуть впливати на рівень енергії. Обов'язково поговоріть зі своїм лікарем, якщо відчуваєте постійну втому.

 

Підтримка здорового рівня цукру в крові має важливе значення для довголіття та профілактики хронічних захворювань, таких як переддіабет та діабет 2-го типу. Якщо ви підозрюєте у себе інсулінорезистентність, зверніться до свого лікаря, щоб він допоміг вам розробити план для контролю (або навіть зворотного розвитку з часом) цього стану.


Читайте також:

7 способів впоратися з інсулінорезистентністю

Чи можна обернути назад інсулінорезистентність?

10 продуктів, корисних при інсулінорезистентності