Харчування восени: 7 порад від ендокринолога

Восени для підтримки фізичного здоров’я і бадьорості нам необхідно докласти трохи більше зусиль. Змінюється погода і раціон, природних джерел вітамінів і мінералів стає набагато менше. Організму ці зміни даються важко, саме тому загострюються хронічні захворювання та збільшується уразливість організму до інфекцій.

Як зробити свій раціон максимально корисним в осінній період? Читайте у статті.

Харчування восени: 7 порад від ендокринолога - изображение

Авторка цієї статті — Олеся Підмурняк, к.м.н. / PhD, ендокринологиня з 25-ти річним стажем.

Instagram: @olesiapidmurniak


Їжте овочеві супи

Грибний, гарбузовий, моркв'яний, буряковий крем-супи або їхні рідкі аналоги зігріють, зарядять енергією та нормалізують терморегуляцію.

Читайте також: Грибний суп з кіноа. Затишний рецепт

Не зловживайте солодким

Мінімізуйте споживання солодощів та замініть їх більш корисними альтернативами: мед, фрукти, сухофрукти, запечені яблука з сиром або гарбуз з корицею та горіхами. 

Читайте також: Як позбутися тяги до солодкого? 8 порад від ендокринолога

Пийте достатньо води

Вода очищує організм від токсинів та шлаків, покращує травлення, нормалізує процеси обміну. Поставте біля себе графін з водою та пийте протягом дня. Додайте туди шматочки лимона, імбиру або м'яти для смаку.

Споживайте більше корисних жирів

Вони містяться у таких продуктах, як авокадо, горіхи, оливкова олія, червона риба. Ці продукти дають енергію, допомагають зберегти гарну фізичну форму та зміцнюють імунітет. 

Вживайте сезонні продукти

Гарбуз, редька, коренеплоди, пастернак, гранат, айва та хурма — надзвичайно корисні та багаті вітамінами.

Читайте також: Найкорисніші осінні продукти: ТОП-6 

Не дозволяйте організму голодувати

Осінь — не час для виснажливих дієт. У цей період організм потребує збалансованого та системного харчування. Не пропускайте прийоми їжі та потурбуйтеся про здорові перекуси. Зробіть сезонні продукти основою вашого харчування — це допоможе зміцнити імунітет та уникнути слабкості. 

Зробіть свої перекуси максимально різноманітними

Попередити появу зайвої ваги можна за допомогою регулярних здорових перекусів. Натуральні йогурти без цукру, злакові батончики, овочеві палички з хумусом або домашнім сиром, цільнозернові хлібці з натуральною горіховою пастою або авокадо, варене яйце тощо. Обирайте корисну та ситну їжу.


Читайте також:

Грибний суп з кіноа. Затишний діа-рецепт

Сезонні овочі: добірка рецептів з батату

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету

 

Ми в Instagram та Telegram