Алергія на інсулін + цукровий діабет 1-го типу

Уявіть, що у вас алергія на те, що підтримує ваше життя. Алергічні реакції на інсулін трапляються рідко, але вони існують. Що таке алергія на інсулін та що це означає для людини з цукровим діабетом 1-го типу — читайте далі.

Алергія на інсулін + цукровий діабет 1-го типу - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Примітка редакції: 

Якщо ви підозрюєте, що у вас алергія на інсулін або будь-який інший препарат, який використовується для лікування діабету, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Що таке алергія на інсулін?

Побічні реакції на інсулін можуть виникнути вже через 30 секунд після ін'єкції інсуліну або пізніше, через кілька хвилин чи навіть через кілька годин. Цілком можливо, що у людини з 1 типом може бути алергія на один тип інсуліну, але не на інший. Трохи більше 2% людей з діабетом мають певні ознаки алергії на інсулін, найчастіше це місцеві реакції.

Чому виникають алергічні реакції на інсулін?

До 1980-х років препарати бичачого та свинячого інсуліну були поширеними і часто викликали алергічні реакції. На щастя, побічні реакції на інсулін значно зменшилися з появою у 1980-х роках науково розроблених препаратів людського інсуліну. Однак, навіть з генетично модифікованими людськими інсулінами, доступними сьогодні, алергічні реакції все ще трапляються (хоча й рідко) і можуть бути досить небезпечними. У деяких випадках алергічна реакція виникає на саму молекулу інсуліну, але також може бути пов'язана з різними типами наповнювачів, консервантів або комбінацій амінокислот, що містяться в різних препаратах інсуліну (Центр діабету Joslin Diabetes Center).

Ознаки та симптоми

Якщо у вас алергія на інсулін, ви можете відчути локальну реакцію біля місця ін'єкції. Також може розвинутися системна реакція, яка трапляється набагато рідше і впливає на весь організм, як правило, протягом тривалого періоду часу.

Симптоми, на які слід звернути увагу, включають:

  • Подразнення, набряк або кропив'янка в місці ін'єкції
  • Висип по всьому тілу
  • Низький кров'яний тиск
  • Задишка
  • Анафілаксія (набряк горла та рота, що обмежує прохідність дихальних шляхів) — реакція, що загрожує життю

Що це означає для людини з цукровим діабетом 1-го типу?

При цукровому діабеті 1-го типу інсулін необхідний для виживання, тому припинення прийому інсуліну не є рішенням проблеми. Важливо виявити точну причину алергічної реакції, тому лікарі зазвичай проводять тести, щоб визначити, чи є винуватцем певний тип інсуліну, консервант або спосіб доставки.

Варіанти лікування включають прийом антигістамінних препаратів для мінімізації симптомів алергії, а також стероїдів для послаблення негативної реакції імунної системи на інсулін (Joslin Diabetes Center). У деяких випадках введення невеликих доз інсуліну підшкірно (за допомогою помпи) з низькою базальною швидкістю та уникнення великих болюсних доз може десенсибілізувати (знизити чутливість) організм, і побічні реакції припиняться. Іноді проблему може вирішити простий перехід з одного типу інсуліну на інший.

«Специфічна імунотерапія» була успішною у лікуванні важких випадків алергії на інсулін, які не піддаються іншим методам лікування. Специфічна імунотерапія полягає в тому, що спочатку вводиться дуже маленька доза інсуліну (тобто 0,00001 одиниць), а потім повільно збільшується протягом декількох днів, щоб дати організму можливість десенсибілізуватися до інсуліну.  Це вимагає ретельного моніторингу в лікарняних умовах на випадок надзвичайної ситуації.

Що робити у випадку можливої алергії на інсулін?

Негайно повідомте про це свого лікаря. Швидше за все, вам потрібно буде звернутися до алерголога і зробити шкірне прик-тестування або внутрішньошкірне тестування, щоб визначити точну причину реакції.

Курс лікування залежить від тяжкості та кінцевої причини реакції. Деякі дослідження повідомляють, що непослідовний прийом інсуліну може посилити симптоми алергії або викликати їх повторну появу.

Якщо ви відчуваєте, що тип інсуліну, який ви приймаєте, вам не підходить, або що ви могли б краще контролювати діабет за допомогою іншого підходу до лікування, не бійтеся говорити про це і повідомте про це свого ендокринолога. Вивчайте свій організм і будьте свідомим споживачем свого інсуліну.

Обов'язково виключіть можливість алергічної реакції на наступне:

  • Тип або марку інсуліну
  • Канюля інфузійного набору (трубка, яка вводиться під шкіру) в помпах
  • Метал голки
  • Стрічка або клей
  • Консервант в інсулінах (тип консерванту може відрізнятися в різних інсулінах)

Можливі методи лікування, які може порекомендувати лікар:

  • Перехід на інший тип інсуліну
  • Застосування антигістамінних препаратів
  • Десенсибілізація (повільне та послідовне введення інсуліну, зазвичай за допомогою інсулінової помпи з низькою базальною швидкістю)
  • Тимчасове використання стероїду
  • Перехід на багаторазові щоденні ін'єкції з помпи (якщо є канюля)
  • Спроба використання різних клеїв

 

Джерела: Diabetes U.K., Diabetic Lifestyle, Joslin Diabetes Center, InDependent Diabetes Trust, Insulin Nation, beyondtype1.org


Читайте також:

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Що буде, якщо не вводити інсулін?

 

Ми в Instagram та Telegram