Що буде, якщо не вводити інсулін?

Інсулін відіграє важливу роль у метаболічних процесах організму. Коли з тих чи інших причин свій інсулін не виробляється, доводиться вводити його ззовні у вигляді ін'єкцій.

А що буде, якщо відмовитися від інсуліну?

Що буде, якщо не вводити інсулін? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Перш ніж розкрити цю тему детальніше, варто зазначити — без інсуліну організм існувати не зможе.

Що станеться, якщо виникне абсолютний дефіцит цього важливого гормону?

Підвищується цукор крові

Без інсуліну організм не може використовувати глюкозу в якості енергії. Адже саме інсулін є тим «ключем», який відкриває канали для проходження глюкози всередину клітини і утворення з неї енергії. Якщо ж цього не відбувається, то не утилізована глюкоза накопичується, рівень цукру крові підвищується. Гіперглікемія поступово наростає.

Організм голодує

Щоб клітина отримала глюкозу, потрібен інсулін. Якщо немає інсуліну, клітина глюкозу не отримує, енергія не виробляється. Тому починає голодувати кожна клітина. А оскільки все тіло — це велике скупчення клітин, то страждає весь організм. 

Витрачаються запаси глікогену, потім — жирів, білків

Запускаються компенсаторні процеси, адже організм намагається якось рятувати себе сам. Спочатку, як енергію, організм витрачає запаси глікогену. Вони зберігаються в печінці та скелетних м'язах, але їх дуже мало. Потім в хід йдуть жирові запаси. В результаті метаболічних процесів розпаду жирів утворюються кетонові тіла. Коли глюкози немає, організму доводиться перебудовуватися на альтернативне джерело енергії — кетони. До речі, високий рівень кетонів має токсичну дію. У подальшому в хід йдуть білки і починається ще й їх розпад. Все це веде до різкої втрати ваги тіла.

Починається зневоднення

Багато цукру, кетонів в крові — не норма. В крові також накопичуються амінокислоти, жирні кислоти тощо. Все це веде до згущення крові. У мозку є зони, які реагують на це і виникає спрага, людина починає багато пити. Також при підвищенні рівня глюкози крові вище 8-9 ммоль/л глюкоза починає з'являтись у сечі. Це також сприяє збільшенню діурезу, а у подальшому посилює спрагу.

Порушуються біохімічні процеси

Через зневоднення кров згущується. Разом з великими обсягами сечі виводиться не тільки цукор і кетони (незначна їх частка), але і корисні речовини, а саме електроліти. Токсична дія високого рівня кетонів також дає про себе знати. Погіршується периферичний кровообіг, поступово розвивається гіпоксія (кисневе голодування) клітин.

Кетоацидоз і кома

Організм не може довго існувати в таких неприродних, стресових для себе умовах. Якщо вчасно не вжити заходів, це призведе до розвитку коми.

 

Сподіваюсь, у вас більше не виникатиме питань й думок: «А може перестати вводити інсулін?»


Читайте також:

Часті помилки при введені інсуліну

Інсулінові шприц-ручки: види, поради щодо використання та зберігання

Як захистити інсулін від псування влітку? Правила зберігання та використання препарату у спекотну погоду

 

Ми в Instagram та Telegram