10 тривожних ознак пошкодження нервів при діабеті, на які слід звернути увагу

Пошкодження нервів є поширених ускладненням цукрового діабету. Воно виникає внаслідок хронічної гіперглікемії (високий рівень цукру в крові), та може вражати різні ділянки тіла. Пошкодження нервів може проявлятися малопомітними симптомами, що ускладнює його ранню діагностику. Ось чому так важливо знати про симптоми, щоб вчасно звернути увагу на них, перш ніж вони спричинять незворотні ускладнення.

Читайте далі, щоб дізнатися більше.

10 тривожних ознак пошкодження нервів при діабеті, на які слід звернути увагу - изображение

За даними Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC), приблизно 50% людей з діабетом мають пошкодження нервів, відоме також як діабетична нейропатія (ДН). ДН виникає як ускладнення діабету, внаслідок хронічного неконтрольовано високого рівня цукру в крові (гіперглікемія), та може вражати різні ділянки тіла, найчастіше — кінцівки (гомілки, стопи).

Пошкодження нервів може спричинити біль, оніміння, поколювання, печіння, що нагадує ураження електричним струмом, та слабкість в ураженій ділянці. Це може викликати різні побічні ефекти, такі як виразки на шкірі та втрата чутливості, що потенційно може спричинити довгострокові ускладнення.

Пошкодження нервів може бути складно діагностувати на ранніх стадіях. Найкращий спосіб діагностувати його — тести та дослідження нервової провідності. Проте дуже важливо знати про симптоми, щоб вчасно звернути увагу на них, перш ніж вони спричинять незворотні ускладнення.

Обов’язково проконсультуйтеся з вашим лікарем або неврологом, якщо у вас є будь-який з цих симптомів:

1. Чутливість

Нерви відповідають за передачу та отримання повідомлень по всьому тілу. Коли вони пошкоджуються, це може призвести до проблем із рухом, відчуттями і роботою органів. Одним із перших симптомів ушкодження нервів може бути чутливість, яка проявляється у вигляді різкого, схожого на блискавку сильного болю, пекучого і пульсуючого болю або колючого болю.

Чутливість — один із поширених симптомів ушкодження нервів, який виникає, коли нерви не можуть точно передавати повідомлення. Хоча чутливість може виникнути в будь-якій частині тіла, зазвичай вона вражає руки і ноги. Це пов'язано з тим, що найдовші нерви (розташовані в кінцівках) зазвичай уражаються першими. Чутливість часто супроводжується іншими симптомами, такими як біль, поколювання або оніміння.

2. Оніміння

Оніміння не завжди є причиною для занепокоєння: можливо, ви занадто сильно аплодували на концерті, або у вас затерпала рука, коли ви спали. Але, якщо це трапляється занадто часто, це може сигналізувати про пошкодження нервів.

Коли нерви пошкоджені, вони більше не можуть правильно надсилати сигнали до мозку, що призводить до втрати чутливості в ураженій ділянці.

3. Поколювання або пощипування

Лікарі часто використовують такі слова, як поколювання або пощипування, щоб описати відчуття, спричинені пошкодженням нервів. Це може бути відчуття шпильок і голок, печіння або ураження електричним струмом.

4. Печіння

Печіння — ще один поширений симптом пошкодження нервів. Залежно від тяжкості ушкодження, деякі методи лікування можуть зменшити або полегшити відчуття печіння.

 5. Проблеми з усвідомленням положення у просторі

Чи знаєте ви, що пошкодження нервів може спричинити проблеми з позиційним сприйняттям? Це може спричинити широкий спектр симптомів, включно з проблемами з рухом, рівновагою та координацією. Крім того, людям може бути важко ходити або пересуватися, не втрачаючи рівноваги.

Це може призвести до низки проблем із безпекою та повсякденною діяльністю. 

6. М'язова слабкість

М'язова слабкість часто є одним з найбільш ранніх і помітних симптомів пошкодження нервів. Якщо її не лікувати, це може суттєво вплинути на якість життя людини.

Коли нерви пошкоджені, вони не можуть надсилати м'язам сигнали, які вони зазвичай надсилають, щоб повідомити їм, що робити. Це призводить до м'язової слабкості та проблем з рухами, які можуть бути першими симптомами пошкодження. М'язова слабкість через пошкодження нервів найчастіше виникає в руках і ногах.

 7. Гіпергідроз

Гіпергідроз характеризується надмірним потовиділенням і може виникати через різні захворювання, в тому числі через пошкодження нервів. Це один з найбільш ігнорованих і найпоширеніших симптомів пошкодження нервів. Якщо ви потієте більше, ніж зазвичай, відчуваєте сильний дискомфорт і не можете його контролювати, можливо, у вас гіпергідроз.

 8. Непереносимість тепла

Пошкодження нервів також може порушити здатність організму регулювати температуру, що призводить до непереносимості тепла. Цей тип пошкодження називається вегетативною нейропатією. Коли нерви пошкоджені, вони не можуть посилати сигнали потовим залозам, які допомагають охолоджувати тіло.

Подібні пошкодження нервів можуть також порушувати роботу внутрішніх органів, кровообіг і кров'яний тиск, що ускладнює регулювання температури тіла. Серед інших ускладнень вегетативної (або автономної) нейропатії — діабетична хвороба нирок, ниркова недостатність, порушення роботи статевих органів, як-от еректильна дисфункція, серцево-судинні захворювання та хвороби печінки.

Крім того, пошкодження нервів може призвести до напруження м'язів, що ускладнює охолодження організму. У результаті людям із пошкодженням нервів може бути важко переносити навіть помірні температури.

З іншого боку, деякі пошкодження нервів можуть спричиняти непереносимість холоду, яка не просто є чутливістю до низьких температур, але може бути виснажливою для тих, хто страждає від неї.

 9. Нечіткість або двоїння в очах

Діабетична ретинопатія — це поширений тип ураження нервів, який вражає очі внаслідок ускладнень цукрового діабету. Вона виникає, коли високий рівень цукру в крові спричиняє пошкодження дрібних кровоносних судин сітківки. Це може призвести до нечіткості зору або двоїння в очах, труднощів із зором вночі і навіть до повної втрати зору, якщо її не лікувати.

Крім того, пошкодження нервів може впливати на м'язи, які контролюють рух очей, ускладнюючи фокусування і викликаючи проблеми з координацією зору. В рамках контролю діабету необхідно регулярно проходити офтальмологічні обстеження, щоб виявити та лікувати діабетичну ретинопатію на ранніх стадіях.

10. Постійні виразки на ногах

Оскільки пошкодження нервів також може впливати на відчуття в ногах, ви можете не відчувати невеликі порізи, синці або виразки, що з'являються. Це може призвести до затримки в лікуванні та підвищити ризик інфікування. Люди з діабетом 1-го та 2-го типу вже мають підвищений ризик виникнення проблем зі стопами, а пошкодження нервів лише збільшує цей ризик.

Важливо підтримувати регулярний догляд за стопами і щодня перевіряти їх на наявність будь-яких ознак ускладнень, таких як грибкова інфекція, особливо якщо у вас є пошкодження нервів. Поговоріть з вашим лікарем про правильну техніку догляду за ногами та регулярно обстежуйте стопи, щоб запобігти подальшим ускладненням.

 

Пошкодження нервів може бути малопомітним, тому його може бути важко діагностувати, особливо на ранній стадії. Проте, знання тривожних ознак є важливим кроком на шляху до отримання необхідного лікування. Деякі методи лікування пошкодження нервів включають місцеві креми, акупунктуру та медикаментозні пластирі для полегшення невропатичного болю; в інших випадках потрібні ліки та фізична терапія.

Обов’язково проконсультуйтеся з вашим лікарем або неврологом, якщо у вас є будь-який із зазначених симптомів.

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій


Читайте також:

Будьте напоготові: як навколишнє середовище може впливати на рівень глюкози

«Діабет мене не зупинить!» Спортсмен з Британії про свій діагноз, світовий рекорд та допомогу українцям

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції