Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень

Дослідники представили оновлену інформацію про потенціал щотижневого інсуліну ікодек для лікування цукрового діабету 1-го типу. Читайте далі, щоб дізнатися більше.

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень - изображение

На конференції Європейської асоціації з вивчення діабету/EASD 2023 дослідники представили результати дослідження ефективності та безпечності інсуліну ікодек, що вводиться один раз на тиждень, порівняно з інсуліном деглудек (Тресіба), що вводиться один раз на добу.

Це були перші дані про застосування щотижневого інсуліну для лікування цукрового діабету 1-го типу (ЦД1), отримані в результаті 3-ої фази масштабного дослідження. 

У дослідженні ONWARDS 6 взяли участь 582 пацієнта з ЦД 1-го типу, які отримували інсулін ікодек або інсулін деглудек. Середній вік учасників становив 44 роки, а середній стаж діабету — 20 років. Обидві групи отримували базальний інсулін у поєднанні з болюсним інсуліном на їжу (інсулін Аспарт або НовоЛог) протягом 57 тижнів. 

Загалом, результати дослідження показали, що щотижневий інсулін ікодек призводить до подібного зниження рівня глікогемоглобіну A1С і схожого часу в діапазоні (TIR) порівняно з препаратом Тресіба (деглудек), що застосовується один раз на добу.

Детальніше про інсулін ікодек можна прочитати ТУТ

Ключові висновки дослідження

Дане дослідження показало, що інсулін ікодек ефективно знижує рівень глікогемоглобіну A1C у людей з цукровим діабетом 1-го типу, хоча призводить до збільшення випадків гіпоглікемії порівняно з деглюдеком. 

⇒ Середні значення A1C знизилися з 7,6% на початку дослідження до 7,1% на 26-му тижні як у групі ікодеку, так і в групі деглюдеку, тобто різниця становила «-0,5%». Ці результати демонструють, що інсулін ікодек «не поступається» інсуліну деглудек у зниженні рівня A1C (зверніть увагу на дві майже ідентичні лінії на графіку нижче).

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень - 2 изображение

⇒ Час перебування в межах цільового діапазону TIR (3,9-10 ммоль/л або 70-180 мг/дл) та час перевищення діапазону (понад 10 ммоль/л або 180 мг/дл) були подібними в обох групах як в середині, так і наприкінці дослідження, як показано на графіках нижче.

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень - 3 изображение

⇒ Загальна частота випадків, пов'язаних з низьким рівнем глюкози в крові (менше 3 ммоль/л або 54 мг/дл) та тяжкою гіпоглікемією, була вищою у групі ікодеку — 20 подій на пацієнто-рік лікування порівняно з 10 подіями на пацієнто-рік лікування у групі деглюдеку. 

⇒ Загальна тижнева доза інсуліну була подібною у групах ікодеку та деглюдеку. Однак середня тижнева базальна доза була значно вищою для ікодеку — 170 одиниць на тиждень (~24 одиниці на добу) порівняно з деглудеком — 151 одиниця на тиждень (~22 одиниці на добу). Водночас середня щотижнева болюсна доза була нижчою для групи ікодеку — 132 одиниці на тиждень (~19 одиниць на добу) порівняно з 161 одиницею на тиждень (~23 одиницями на добу) для групи деглюдеку.

Чи варто хвилюватися через вищий ризик гіпоглікемії під час використання інсуліну ікодек?

Хоча учасники, які приймали препарат ікодек, мали вищий показник випадків гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) порівняно з тими, хто приймав деглудек, дослідники підкреслюють, що загалом ці показники є «неймовірно низькими». Для порівняння: в оригінальних клінічних дослідженнях препарату Тресіба (деглюдек) частота випадків гіпоглікемії становила від 40 до 80 випадків. 

Дослідники все ще вивчають деякі питання, пов'язані з випадками гіпоглікемії, що сталися під час цього дослідженні, наприклад, як час ін'єкції та фізичні навантаження можуть впливати на виникнення гіпоглікемії.

Які потенційні переваги інсулінів, що вводяться раз на тиждень? 

Ґрунтуючись на результатах попередніх даних , інсуліни, які вводяться раз на тиждень, можуть бути безпечними та ефективними для людей з діабетом 1-го типу. 

Вони мають більш зручну схему інсулінотерапії та дозволяють скоротити загальну кількість базальних ін'єкції — з 365 до 52 ін'єкцій на рік. Зменшення частоти базальних ін'єкцій може допомогти значно зменшити «тягар» самоконтролю діабету.

Менша кількість ін'єкцій також збільшує ймовірність того, що люди з діабетом будуть приймати базальний інсулін постійно, що може зменшити ризик ускладнень, пов'язаних з діабетом, таких як ДКА

Інсулін ікодек також досліджується в декількох різних дослідженнях у різних підгрупах людей з цукровим діабетом 2-го типу. Попередні дослідження показали, що ікодек так само ефективно знижує рівень A1С, як і інсулін, що приймається один раз на добу, при діабеті 2-го типу, дозволяючи пацієнтам досягти цільового рівня цукру в крові без тяжкої гіпоглікемії.


Джерело: diatribe.org

Читайте також:

Новий імплантований пристрій може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

 

Ми в Instagram та Telegram