Що таке LADA діабет? Симптоми, причини виникнення та варіанти лікування

***Longread

Що таке LADA діабет? Симптоми, причини виникнення та варіанти лікування - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Спочатку трохи історії

«Цукровий діабет» походить від грецького «діабет», що означає «сифон», тобто проходити крізь, і латинського слова «мелітус», що означає «медовий» або «солодкий». Згодом ця назва змінилася на інсулінозалежний цукровий діабет (ІЗЦД) або «юнацький діабет», який вимагає інсуліну після встановлення діагнозу, та неінсулінозалежний цукровий діабет (НІЗЦД) або «дорослий діабет», який не потребує інсуліну.

У 1979 році група експертів провела цілу роботу з перейменування, і терміни були замінені на наші сучасні позначення ЦД 1 типу і ЦД 2 типу. Гестаційний діабет був доданий для опису іноді тимчасового типу діабету, який діагностується під час вагітності.

Але потім виникла проблема.

Деякі люди, у яких розвинувся аутоімунний ЦД, особливо в дорослому віці, були... іншими. Захворювання не підпорядковувалося «нормальним» правилам, з якими більшість медиків знайомі. Зокрема, дорослі з таким повільним перебігом ЦД 1 типу могли проходити багато місяців, а іноді й років, перш ніж потрібно було починати введення інсуліну. Зрештою, в середині 1980-х років дослідницьке співтовариство винайшло термін LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults).

Хоча багато дорослих людей з цукровим діабетом зараз самоідентифікують себе як LADA, це не є офіційно визнаним діагнозом, і він не є загальноприйнятим.

Провідні медичні організації, які не використовують або не визнають цей термін, включають Американську діабетичну асоціацію (ADA), Американську асоціацію клінічних ендокринологів, Американський коледж ендокринології, Всесвітню організацію охорони здоров'я, Центри з контролю та профілактики захворювань та Національні інститути охорони здоров'я.

То як це взагалі можливо? Чому цей термін досі використовується і як він визначається?

Визначення LADA

Фактично, єдиною професійною діабетологічною організацією, яка офіційно визнає LADA, є Товариство імунології діабету, яке пропонує визначення, що зводиться до:

  • діагноз аутоімунного цукрового діабету у людини у віці 30 років і старше;
  • наявність будь-яких антитіл до острівцевих клітин; 
  • відсутність потреби в інсуліні протягом щонайменше 6 місяців;

Але не все так просто. З одного боку, характерний повільний початок LADA також іноді спостерігається у людей молодше 30 років. А деякі пацієнти старше 30 років можуть обходитися без інсуліну довше, ніж «типові» хворі на ЦД 1-го типу, але все одно в кінцевому підсумку потребують його менш ніж через 6 місяців.

Коротше кажучи, межі тут нечіткі. Багато експертів вважають, що LADA відрізняється від ЦД 1, інші кажуть, що це просто ще один різновид того ж захворювання, треті вважають, що ярлик «LADA» слід взагалі викинути.

Італійські доктори Паоло Поцціллі (Paolo Pozzilli) та Умберто Ді Маріо (Umberto Di Mario) в одному з перших коментарів щодо LADA в журналі Diabetes Care зазначають:

«Цей термін в основному використовувався в останні кілька років, коли мова йшла про аутоімунні форми діабету, що не потребують інсуліну на початковому етапі. Тепер зрозуміло, що діабет у цих пацієнтів не є латентним і не обмежується дорослими».

Проте інші дослідники закликають до уточнення визначення, або до іншого, включаючи ADASP, що розшифровується як «аутоімунний діабет у дорослих з повільно прогресуючою бета-клітинною недостатністю» («autoimmune diabetes in adults with slowly progressive beta-cell failure»). 

На додаток до цієї наукової суперечки навколо LADA, цей термін створює значну проблему для клініцистів і, що більш важливо, для пацієнтів — багатьом пацієнтам з LADA (або як би ви це не називали) ставлять неправильний діагноз і неправильно лікують.

Оскільки цей різновид аутоімунного діабету, як правило, вражає людей старшого віку, розвивається повільніше, ніж традиційний ЦД 1, і часто спочатку реагує на пероральні препарати, його часто приймають за діабет 2 типу — що призводить до невідповідної терапії, особливо до запізнілого початку прийому інсуліну.

Виникають питання: Як саме діагностується LADA? І що потрібно знати людям, яким поставили діагноз «цукровий діабет»?

Діагностика LADA: симптоми і початок

У більшості випадків, коли у дорослої людини виявляється підвищений рівень цукру в крові, і вона не перебуває в метаболічній кризі, вважається, що у неї ЦД 2 типу, і лікування проходить відповідно до цього. Лише коли лікування починає давати збої, як правило, через 6 місяців або кілька років, проводиться більш глибоке дослідження і виявляється справжня природа діабету — аутоімунна атака.

Для деяких дорослих, однак, початок аутоімунного діабету є більш драматичним і очевидним. Він проявляється так само, як ЦД 1 у молодих людей: нападами безперервної спраги, частим сечовипусканням, швидкою втратою ваги, втомою і нечітким зором.

Технічно, формальний діагноз LADA включає в себе тести на антитіла до інсуліну, але за відсутності будь-яких діагностичних критеріїв для LADA, це рідко робиться.

Тим часом, як і у випадку з усім, що стосується LADA, експерти сперечаються про тривалість часу, протягом якого вона «кипить під поверхнею», перш ніж проявитися, причому деякі лікарі стверджують, що це може тривати до 15 років.

Причини виникнення LADA

Причиною LADA є руйнування імунною системою бета-клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін. Однак, на відміну від ЦД 1, це руйнування відбувається дещо повільніше. Для деяких пацієнтів пероральні препарати або дуже малі дози інсуліну можуть бути ефективними протягом деякого часу.

Іншими словами, люди з LADA, як правило, переживають тривалий «медовий місяць» діабету, при якому є деяка залишкова функція бета-клітин, і вони можуть досягти нормального або майже нормального рівня цукру в крові, приймаючи лише мінімальну кількість інсуліну.

Але кінцевий результат LADA і ЦД 1 однаковий: тотальна залежність від зовнішнього інсуліну. І, як і інші форми діабету, тепер зрозуміло, що LADA може виникнути в будь-якому віці.

Наскільки поширений LADA діабет?

Недавнє дослідження припускає, що на LADA може припадати до 12 відсотків всіх випадків діабету серед дорослих.

«Більше того, — пишуть автори, — від 4 до 14 відсотків пацієнтів з діагнозом ЦД 2 є позитивними на ЦД1-асоційовані аутоантитіла, які є діагностичними для LADA... З цієї причини при діагностиці діабету в дорослому віці завжди слід розглядати діагноз LADA».

Вченим відомо, що цукровий діабет 1-го типу (аутоімунний) передбачає спадкову схильність до розвитку захворювання. І якщо у когось із членів вашої сім'ї є (або був) цукровий діабет 1-го типу, то ви піддаєтеся підвищеному ризику. Якщо обоє батьків мають (або мали) ЦД 1-го типу, ймовірність розвитку ЦД 1-го типу у їхньої дитини вища, ніж у випадку, якщо тільки один з батьків має (або мав) ЦД 1-го типу.

Але вони не знають, як саме він передається. Широкомасштабне загальнонаціональне дослідження під назвою TrialNet вивчає це питання з 2000 року.

LADA та цукровий діабет 1,5 типу це одне і те ж?

Деякі пацієнти, лікарі та дослідники називають LADA діабетом 1,5 типу, ще одним неофіційним терміном для позначення пізнього аутоімунного діабету у дорослих. Це ще більше ускладнюється тим, що рідкісну генетичну форму діабету, яка називається MODY, також іноді відносять до типу 1,5.

Суть полягає в тому, що всі дорослі, які потребують інсуліну для виживання, матимуть однакові варіанти лікування і стикатимуться з однаковими ризиками для здоров'я, відомими як ускладнення діабету.

Єдиною реальною відмінністю є прогресування захворювання, яке почалося пізніше у тих, кому діагноз був поставлений пізніше в житті. Оскільки діабет є прогресуючим захворюванням, усім пацієнтам, як правило, з часом потрібно збільшувати дозу інсуліну (або інших ліків).

Варіанти лікування LADA

Як і для всіх форм діабету, ліки від LADA залишаються невловимими, і навіть належний курс лікування залишається суперечливим.

У жовтні 2021 року ADA та Європейська асоціація з вивчення діабету (EASD) опублікували спільну заяву щодо лікування LADA (або ЦД 1 у дорослих).

«Метою цього звіту є висвітлення основних напрямків, які медичні працівники повинні враховувати при веденні дорослих з аутоімунним діабетом», — сказав доктор Річард Холт, професор діабету та ендокринології Університету Саутгемптона, представляючи консенсусну заяву на конференції EASD 2021 року.

Основним методом лікування є, звичайно, інсулін, але час початку прийому інсуліну є проблематичним. Якщо почати занадто рано, пацієнт буде відчувати багато гіпоглікемій (низький рівень цукру в крові). Якщо почати занадто пізно, збільшується ризик ускладнень. На відміну від інших форм цукрового діабету, не існує терапевтичних рекомендацій чи алгоритмів лікування від професійних організацій. Лікарям доводиться діяти на свій розсуд.

Тим часом дослідники вивчають, які майбутні методи лікування можуть бути запропоновані, щоб продовжити і без того тривалий (умовно кажучи) «медовий місяць» без інсуліну, який є узгодженою візитною карткою так званої LADA.

Однією з компаній, що працює в цьому напрямку, є Diamyd Medical, яка розробляє вакцину для подовження цього медового місяця, коли інсулін не потрібен (або майже не потрібен). Вона все ще перебуває на стадії дослідження, тому пройде певний час, перш ніж її можна буде використовувати у клінічній практиці.

Життя з LADA

Будь-який діагноз цукрового діабету сигналізує про серйозну зміну способу життя, і це не є винятком для людей з LADA, який, як правило, припадає на молодий та середній вік, коли люди вже визначилися у своєму житті.

Однією з переваг діагностування в дорослому віці, а не в дитинстві, є те, що негативні ускладнення мають менше часу для розвитку. Але раптова зміна способу життя та психосоціальні наслідки діагностування аутоімунної форми діабету в більш пізньому віці є глибокими.

Відкрите спілкування з близькими, а також особиста та онлайн підтримка однолітків, які також живуть з діабетом, є ключовими факторами.

«LADA, ймовірно, має свою власну генетику та аутоімунну реакцію, перетинаючись з «класичним» ЦД 1 і навіть, можливо, з ЦД 2... Але в даний час визначення менш важливі, ніж лікування, яке здійснюється за допомогою інсуліну, як і при «класичному» ЦД 1», — говорить доктор Енн Пітерс, директор клінічних програм з діабету в Університеті Південної Каліфорнії. «Тому з клінічної точки зору ми повинні менше піклуватися про назву, а більше про пацієнта в цілому».

***Джерело: healthline.com

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal