Ліки, з якими варто бути обережними, якщо ви вводите інсулін

Інсулін — це лікарський засіб для зниження та нормалізації рівня глюкози в крові у людей із цукровим діабетом. Він необхідний всім людям з діабетом 1-го типу та деяким із діабетом 2-го типу. Існує кілька різних типів інсуліну, але всі вони мають схожу взаємодію з іншими ліками: поєднання інсуліну з деякими препаратами може підвищувати ризик як низького, так і високого рівня глюкози в крові.

Ось, що вам потрібно знати, якщо ви отримуєте інсулін.

Ліки, з якими варто бути обережними, якщо ви вводите інсулін - изображение

Цю статтю перевірили Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, та Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших матеріалів — читайте ТУТ.


До речовин, що можуть посилити глюкозознижувальну активність та збільшити схильність до виникнення гіпоглікемії, належать пероральні антидіабетичні засоби, інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту, дизопірамід, фібрати, флуоксетин, інгібітори моноаміноксидази, пентоксифілін, пропоксифен, саліцилати та сульфаніламідні антибіотики.

Речовини, що можуть зменшувати цукрознижувальний ефект інсуліну: кортикостероїди, даназол, діазоксид, діуретики, глюкагон, ізоніазид, похідні фенотіазину, соматропін, симпатоміметичні агенти (такі як епінефрин [адреналін], сальбутамол, тербуталін), тиреоїдні гормони, естрогени, прогестини (наприклад, у складі пероральних контрацептивів), інгібітори протеаз та атипові антипсихотичні лікарські засоби (зокрема оланзапін і клозапін).

Давайте розглянемо деякі з них.

Таблетовані цукрознижуючі препарати, які разом з інсуліном можуть збільшувати ризик гіпоглікемії

Похідні сульфонілсечовини

Саме вони мають найбільшу гіпо дію. До групи «Похідні сульфонілсечовини» належать:

  • Гліклазид
  • Глімепірид
  • Глібенкламід

У людей із ЦД 2-го типу дані препарати можуть поєднуватись з інсуліном, що посилює дію один одного і збільшує ризики гіпоглікемії.  

Піоглітазон

Піоглітазон (Глютазон) — пероральний цукрознижуючий препарат, який використовується при цукровому діабеті 2-го типу. 

Піоглітазон (Глютазон) діє, допомагаючи організму краще реагувати на інсулін (знижує інсулінорезистентність). Поєднання його з інсуліном збільшує ризик низького рівня глюкози в крові (гіпоглікемії).

Крім того, поєднання інсуліну та піоглітазону може погіршити побічні ефекти останнього, зокрема, набряки (кількість рідини, яку утримує організм) та серцеву недостатність.

Інші ліки від діабету

Важливо бути обережним, приймаючи інсулін з іншими ін'єкційними або пероральними ліками від діабету. Навіть якщо ці ліки діють по-різному, вони мають однакову мету — знизити рівень глюкози в крові. Коли вони поєднуються, ефект може бути занадто сильним.

Прийом інсуліну з будь-яким з наведених нижче препаратів може підвищити ризик гіпоглікемії:

  • Метформін
  • Агоністи GLP-1, такі як ліраглутид (Victoza) і ліксісенатид (Соліква)
  • Інгібітори SGLT2, такі як емпагліфлозин (Jardiance) та дапагліфлозин (Форксіга)

Якщо у вас діабет 2-го типу і ви приймаєте один або декілька з цих препаратів разом з інсуліном, регулярно перевіряйте рівень цукру в крові та тримайте свого лікаря в курсі подій. Також пам'ятайте про можливі симптоми гіпоглікемії, такі як голод, прискорене серцебиття, підвищена пітливість, погіршення зору та відчуття тремтіння, запаморочення.

Бета-блокатори

Бета-блокатори — це ліки, які зазвичай використовуються для лікування певних захворювань серця: порушень ритму серця, тахікардії, артеріальної гіпертензії, стенокардії. Приклади бета-блокаторів: атенолол, карведилол, пропранолол. При одночасному прийомі з інсуліном бета-блокатори іноді можуть послаблювати дію інсуліну; в інших випадках, навпаки, посилювати, що може призвести до гіпоглікемії.

Бета-блокатори також можуть «маскувати» симптоми низького рівня глюкози в крові, такі як прискорене серцебиття, тремор і дратівливість. Через це класичні симптоми гіпоглікемії може бути важче розпізнати.

Якщо ви приймаєте і інсулін, і бета-блокатор, важливо регулярно перевіряти рівень глюкози в крові. 

Деякі антибіотики

Фторхінолонові антибіотики, такі як ципрофлоксацин та левофлоксацин, самі по собі можуть спричинити низький рівень глюкози в крові. У поєднанні з інсуліном ризик гіпоглікемії ще більше зростає. Цей ризик також вищий для людей похилого віку з проблемами нирок, яким призначають таку комбінацію.

Якщо ви плануєте приймати один або декілька з цих антибіотиків під час прийому інсуліну, спочатку поговоріть зі своїм лікарем.

Тіазидні діуретики

Тіазидні діуретики, такі як гідрохлортіазид, використовуються у комбінації препаратів для лікування високого артеріального тиску та набряків. 

Прийом цих діуретиків може впливати на те, як ваш організм реагує на інсулін: вони можуть послабити дію інсуліну. Якщо їх приймати разом, така комбінація може призвести до підвищення рівня глюкози в крові та погіршити контроль діабету.

Якщо ви приймаєте ці діуретики разом з інсуліном, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Можливо, йому доведеться відкоригувати дозу інсуліну.

Атипові антипсихотики та кортикостероїди

Ці ліки також можуть зробити інсулін менш ефективним, ускладнюючи його роботу.

Атипові антипсихотики, такі як клозапін та оланзапін, можуть зробити ваш організм менш чутливим до інсуліну. При поєднанні цих ліків з інсуліном, може знадобитися вища доза останнього, ніж зазвичай. Ви також можете спостерігати збільшення ваги при одночасному застосуванні цих препаратів з інсуліном, оскільки вони обидва можуть спричинити цей побічний ефект.

Аналогічно, пероральні кортикостероїди, такі як преднізолон і дексаметазон, можуть «конкурувати» з ефективністю дії інсуліну. Вони можуть підвищувати рівень глюкози в крові навіть при короткочасному застосуванні, а при тривалому застосуванні спричиняти набір ваги.

Інсулін взаємодіє з деякими ліками, що може підвищувати ризик гіпоглікемії, або, навпаки, послабити дію інсуліну спричинити підвищення рівня глюкози в крові. Якщо ви приймаєте інсулін, проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо прийому будь-яких інших препаратів (особливо тих, що наведено у статті). У більшості випадків ці взаємодії можна усунути, скоригувавши дозу інсуліну.


Читайте також:

Медичні препарати, які підвищують рівень цукру

Ліки, яких слід уникати під час носіння безперервного моніторинга глюкози

Чи можна використовувати ліки після закінчення терміну придатності?

 

Ми в Instagram та Telegram