Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки

Від дня відкриття інсуліну канадським лікарем Фредеріком Бантінгом і студентом-медиком Чарльзом Бестом у 1921, які виділили гормон з острівцевих клітин, до сьогодні препарат зазнав безліч змін. Від тваринних гормонів до синтетичного «людського» інсуліну у 1978, і далі — до вдосконалених форм швидкодіючих і пролонгованих аналогів людського інсуліну. Але, виявляється, і це ще не межа.

Ось 4 новітніх розробки, які, сподіваємося, дуже скоро побачать світ і стануть доступними для всіх людей з цукровим діабетом.

Інсуліни майбутнього: 4 найновіші розробки - изображение

Ікодек* (Novo Nordisk)

Розробка данської компанії Novo Nordisk — новий аналоговий базальний інсулін із частотою введення 1 раз на тиждень (період напіввиведення з плазми становить понад вісім днів, порівняно з 25 годинами у попереднього аналога інсуліну тривалої дії інсуліну деглудек).

  • Ефективність прирівнюється до звичайного інсуліну
  • Більш зручна схема інсулінотерапії
  • Скорочення числа ін'єкцій з 365 до 52 на рік
  • Допомагає відновити фізіологічний рівень глікемії (New England Journal of Medicine)

Препарат вже пройшов 3 фазу випробувань і був поданий на розгляд регуляторних органів у США, Канаді, Європі, Китаї, Австралії, Швейцарії та Бразилії. Перші рішення очікуються в першому півріччі 2024.

* Інсулін Ікодек — запропоноване виробником міжнародне непатентоване найменування (МНН).

Глюкозочутливий інсулін (Novo Nordisk)

У 2020 році Novo Nordisk запустила 1 фазу досліджень експериментального глюкозозалежного інсуліну. Унікальний біопрепарат самостійно активується при підвищенні рівня глюкози в крові.

Наразі препарат перебуває на стадії розроблення.

Tirzepatide / Mounjaro (Eli Lilly)

Препарат американської фармкомпанії Eli Lilly призначений для щотижневої ін'єкції. Знижує вміст глюкози в крові, а також ризик серйозних серцево-судинних нападів у дорослих пацієнтів з діабетом 2-го типу. Під час клінічних випробувань він знижував рівень A1C на 2,07%, і вагу пацієнтів — на 15,7%. Препарат є агоністом гормону GIP (глюкозозалежного інсулінотропного поліпептиду), що виробляється в кишківнику у відповідь на прийом їжі та стимулює секрецію інсуліну бета-клітинами підшлункової залози.

Наразі ін'єкційний препарат Mounjaro (тирзепатід) схвалено FDA (Управляння із санітарного нагляду за якістю продуктів та медикаментів США) для поліпшення контролю рівня цукру в крові у дорослих пацієнтів з діабетом 2-го типу на додаток до дієти та фізичних вправ.

Препарат також очікує схвалення FDA як засіб для схуднення, незалежно від статусу діабету.

BIF (basal insulin Fc)

Новий експериментальний препарат — щотижневий базальний інсулін BIF для пацієнтів із діабетом 2-го типу. Розробка вчених Національного дослідницького інституту в Лос-Анджелесі.

За результатами дослідження за участю 399 осіб цей щотижневий інсулін так само ефективний і безпечний, як і щоденний деглудек. При цьому, можливість зменшити кількість ін'єкцій до разу на тиждень може поліпшити комплаєнс (готовність пацієнта дотримуватися призначень лікаря, добровільне дотримання приписів), що сприятиме здоров'ю пацієнта. Щодо безпеки, то, за словами дослідників, «...результати прийому BIF загалом співставні з побічними діями деглудеку».

Наразі препарат перебуває на фінальній стадії досліджень ІІІа.


Читайте також:

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Як отримати інсулін в Україні? Процедура отримання препарату

ТОП-5 міфів про інсулін

Ми в Instagram та Telegram