10 порад, щоб залишатися в цільовому діапазоні глюкози при діабеті 1 типу

Як проводити більше часу в межах норми, і менше часу «кататися на американських гірках» цукру в крові?

Ось кілька практичних повсякденних речей, які ви можете робити, щоб підтримувати рівень глюкози (цукру) в крові у вашому цільовому діапазоні (TIR). Можливо, деякі з них ви вже робите, інші можуть бути хорошим нагадуванням, а деякі — новими ідеями.

10 порад, щоб залишатися в цільовому діапазоні глюкози при діабеті 1 типу - изображение

Експерти рекомендують 70% дня (близько 17 годин на день) намагатися проводити у діапазоні глюкози від 3,9 до 10 ммоль/л (70-180 мг/дл) та уникати гіпоглікемії, наскільки це можливо. 


1. Використовуйте безперервний моніторинг глюкози (CGM)

Чи не найважливіший прогрес з моменту відкриття інсуліну — безперервний моніторинг рівня глюкози (CGM). 

Використання пристрою дозволяє вам завджи бути у курсі ваших показників та заздалегідь попереджає про настання гіпо- (низький рівень цукру в крові) або гіперглікемії (високий рівень цукру в крові), допомагаючи тим самим більше часу залишатися у вашому цільовому діапазоні глюкози. Про популярні моделі CGM ми писали ТУТ

2. Налаштуйте CGM сповіщення та сигнали тривоги

Якщо ваша мета — 3,9-10 ммоль/л (70-180 мг/дл), то навіщо встановлювати верхню межу на 10 (180)? Якщо він спрацює, ви вже будете поза зоною вашого діапазону (TIR). Спробуйте знизити верхній рівень тривоги до 8,3 або 8,9 (150-160 мг/дл) протягом дня.

Вночі доцільно залишати його вище, щоб уникнути частих пробуджень. Ця проста зміна налаштувань покращить ваш час у діапазоні, зменшить час поза зоною та покращить ваш рівень глкргемоглобіну A1C.

3. Навчиться реагувати на стрілки тенденції вашого CGM

Під час використання CGM, ви бачите на вашому екрані смартфону (або рідері) поточний рівень глюкози, графік глюкози за останні кілька годин, а також стрілку тенденції. Для більш повного і точного розуміння глікемічної картини, необхідно враховувати динамічні зміни глюкози — стрілки тенденцій.

На відміну від вимірювання глюкометром, який надає лише поточні показання ГК, стрілки тенденції показують напрямок і швидкість, з якою змінюється рівень глюкози.

10 порад, щоб залишатися в цільовому діапазоні глюкози при діабеті 1 типу - 2 изображение

4. Переконайтеся, що ваша базальна норма правильна

Налаштування базальної дози інсуліну, а також швидкості подачі інсуліну (для тих, хто використовує інсулінову помпу) є основою всього. Якщо вони неправильні, ніщо інше, зокрема CGM, не може працювати належним чином. Ці параметри особливо важливі для людей, які використовують інсулінові помпи.

Ваш ендокринолог допоможе вам підібрати початкову базальну дозу, але в подальшому вона може потребувати коригування. Як підібрати базу, читайте ТУТ

5. Витримуйте паузу між ін'єкцією інсуліну та їжею

Аби запобігти сплескам глюкози в крові після їжі, а потім уникнути «американських гірок», важливо знати як працює ваш болюсний інсулін (швидкий, на їжу) та витримувати відповідну паузу між ін'єкцією болюсного інсуліну та початком прийому їжі. Це важливо для того, щоби пік дії інсуліну співпав з піком підвищення рівня цукру в крові.

Деякі інсуліни потрібно вводити за 30 хв до початку прийому їжі, інші — за 15 хв, надшвидкий інсулін Fiasp починає діяти вже через 3 хвилини. Детальніше про це ми писали ТУТ

6. Намагайтеся дотримуватися збалансованого харчування та обмежте (виключить) швидкі вуглеводи

Основні правила в харчуванні, яких повинна дотримуватися людина з діабетом, це уникнення надлишку цукру, нездорових жирів (тобто насичених і трансжирів), натрію та холестерину.

Слідкуйте за споживанням вуглеводів, їжте продукти, багаті на клітковину, такі як зелені овочі та свіжі фрукти, а також нежирне м'ясо та інші здорові джерела білка — все це допоможе вашому організму залишатися здоровим та підтримувати більш стабільний рівень глікемії.

7. Не «перекормлюйте» гіпо

Цукор падає — лякаємося. Їмо все, що трапилося під руку. За цим неодмінно настає постгіпоглікемічна гіперглікемія (високий рівень цукру), яку потім доводиться приводити до норми черговим підколюванням інсуліну. Знайомо? 

Аби уникнути цього, використовуйте «Правило15»: з'їсти 15 грамів швидких вуглеводів, почекати 15 хвилин, перевірити рівень цукру в крові, за необхідності — повторити всю процедуру.

8. Рухайтеся!

Регулярні фізичні вправи можуть допомогти вам покращити чутливість до інсуліну та підтримувати більш стабільний рівень глікемії.

Пам'ятайте про те, як різні види фізнавантажень (аеробні/анаеробні) можуть впливати на ваш рівень цукру в крові. А також не забудьте підготуватися до тренування заздалегідь: перевірити рівень цукру в крові, спланувати раціон, подбати про свою безпеку на випадок гіпо тощо. Детальніше про те, як підготуватися до фізичної активності з діабетом 1-го типу читайте ТУТ

9. Пийте воду

Коли ви зневоднені, концентрація цукру у вашій кові підвищується. Це може призвести до гіперглікемії (високий рівень цукру в крові) або спричинити різкі стрибки рівня цукру в крові. 

Інститут медицини (The Institute of Medicine) рекомендує випивати близько 13 склянок води на день чоловікам і близько 9 склянок — жінкам, але ці норми можуть відрізнятися залежно від індивідуальних особливостей людини (вік, вага, рівень активності, наявність супутніх захворювань тощо). Щоб не забувати пити воду, придбайте яскраву пляшку для води і завжди тримайте її наповненою біля себе. 

10. Спробуйте AID

Автоматизована система доставки інсуліну (AID), або штучна підшлункова залоза (ШПЗ), або «петля» складається з інсулінової помпи та безперервного моніторинга глюкози CGM, об'єднаних за допомогою спеціального алгоритму, щоб відстежувати рівень глікемії користувача та автоматично визначати і доставляти необхідну кількість інсуліну.

AID призначена для того, щоб позбавити користувачів від необхідності постійного моніторингу рівня глюкози та прийняття рішень; та допомогти їм краще контролювати рівень цукру в крові.

Новіші системи AID, доступні сьогодня — MiniMed 780G, Omnipod 5 і Tandem Mobi. 


Читайте також:

Час в цільовому діапазоні — ефективний інструмент для щоденного контролю діабету. Базова інформація про показник

Три головні показники для успішної компенсації діабету

«Діабет мене не зупинить!» Спортсмен з Британії про свій діагноз, світовий рекорд та допомогу українцям

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали