Продукти для кращої компенсації діабету

Харчування відіграє важливу роль в управлінні діабетом. Розуміючи, як певні продукти впливають на рівень цукру в крові при діабеті, ви завжди будете усвідомлено планувати свій раціон, роблячи правильний вибір.

Продукти для кращої компенсації діабету - изображение

Некрохмалисті овочі 

Овочі можна розділити на дві основних групи: крохмалисті та некрохмалисті. Крохмалисті овочі сповнені вуглеводами і сприяють підвищенню рівня глюкози (або цукру) в крові. Найбільше крохмалю міститься в коренеплодах і великих зернах, оскільки вони запасають поживні речовини для росту насіння рослини. Серед некрохмалистих овочів: спаржа, артишоки, рукола, шпинат, огірки, різні види капусти (білокачанна, броколі, брюссельська тощо), цибуля (ріпчаста, порей, зелена), болгарський перець, стручкова квасоля, горох, цукіні — вибір різноманітний і доступний! 

Крім того, овочі багаті на клітковину, яка забезпечує тривале відчуття насичення, корисна для шлунково-кишкового тракту та може допомогти підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові після їжі, сповільнюючи процес всмоктування вуглеводів у кров. 

Читайте також: 9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації

Цільнозернові

Цільні зерна — здорова альтернатива обробленим чи очищеним зернам — це джерело вітамінів, мінералів та «грубої клітковини». Цільнозернові продукти повільно перетравлюються: поступово розпадаючись до цукрів, вони забезпечують плавне підвищення рівня глікемії (без різких коливань). А це, своєю чергою, сприяє більш якісній компенсації.

До цільнозернових належать цільні зерна пшениці, жита, вівса, кукурудзи, нешліфованого рису, ячменю, проса, гречки, а також приготовані з них хліб, макаронні вироби, пластівці, каші та інші продукти.

Корисні жири

Корисні жири (мононенасичені та поліненасичені) — невід'ємна частина збалансованого харчування. Містяться в таких продуктах, як авокадо, рослинні нерафіновані олії, горіхи та насіння (кеш'ю, насіння соняшнику, мигдаль, фісташки, фундук, волоські горіхи, бразильські горіхи тощо).

Вживання достатньої кількості корисних жирів (80% усіх жирів за день) та обмеження споживання шкідливих жирів (20% добової норми жирів) сприяє підвищенню рівня «хорошого» холестерину та запобігає виникненню проблем із серцево-судинною системою, що часто зустрічаються при діабеті, зокрема 2-го типу.

Продукти з високим вмістом білка 

Білкові продукти не викликають різкого підвищення рівня цукру в крові, сприяючи кращому контролю глікемії. При цьому в довгостроковій перспективі харчування, перенасичене білком тваринного походження (як-от, червоне м'ясо), пов'язують з підвищеним ризиком розвитку діабету 2-го типу. З іншого боку, рослинні білки корисні для серця, роботи травної системи, допомагають нормалізувати тиск, сприяють підтриманню здорової ваги. 

Корисні продукти з високим вмістом білка: риба, м'ясо птиці (курка, індичка), яловичина, яйця, тверді сири, кисломолочний сир, бобові, горіхи та насіння.

Продукти, яких краще уникати (суттєво обмежити) при діабеті:

Це ті продукти, вживання яких призводить до стрімкого підвищення рівня цукру в крові, що негативно позначається на компенсації діабету.

Незалежно від типу діабету, слід обмежити їх вживання:

  • будь-які солодкі напої
  • високо перероблені продукти
  • випічка
  • продукти, що містять гідрогенізовані олії (транс-жири)
  • шліфовані / подрібнені крупи (рис, манка, кус-кус)
  • пшеничний хліб, макарони
  • сухі сніданки з додаванням цукру, кукурудзяного /з фініків / з топінамбуру сиропів
  • йогурти з цукром, джемами та іншими наповнювачами 
  • мед та сиропи
  • ароматизовані солодкі кавові напої
  • фаст-фуд

Читайте також:

13 продуктів з високим вмістом клітковини, які варто додати до свого раціону при діабеті

4 поради ADA для здорового харчування при діабеті

Як харчуватися при резистентності до інсуліну? 7 простих порад
 

Ми в Instagram та Telegram

Коментарі (1)

Ви не авторизовані

  • test

    тест