Інсулін і їжа: як зменшити паузу між ін’єкцією інсуліну та прийомом їжі?

Іноді буває так складно вичікувати належні хвилини перш ніж почати їсти після уколу інсуліну. А іноді буває, що часу на прийом їжі зовсім мало. Що робити? Як навчитися керувати інсуліном і з'їденими вуглеводами?

Інсулін і їжа: як зменшити паузу між ін’єкцією інсуліну та прийомом їжі? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Навіщо потрібна пауза між ін’єкцією інсуліну та початком прийому їжі?

При цукровому діабеті дуже важливо не допускати різких коливань рівня цукру в крові, адже це шкодить судинам, спричиняючи розвиток ускладнень ЦД.

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі (або час експозиції) потрібна для того, щоби час активної дії інсуліну співпав з безпосередньо прийомом їжі — як це відбувається у здорових людей без діабету — щоби уникнути різких перепадів цукру в крові після їжі.

Якщо ви не витримали належну паузу після ін’єкції і почали їсти раніше (тобто, ви вже їсте, а інсулін ще не працює), швидше за все, у вас буде гіперглікемія (підвищений рівень цукру в крові) після їжі.

Від чого залежить довжина паузи?

Пауза залежить від:

  • рівня цукру в крові перед їжею;
  • кількості білків/жирів у їжі;
  • наявності клітковини у страві;
  • глікемічного навантаження (ГН) блюда;
  • індивідуальної чутливості до інсуліну;
  • місця ін'єкції;
  • типу болюсного інсуліну (інсуліну на їжу) — короткий або ультракороткий;

Знаючи про ці фактори, ви можете навчитися «керувати» їжею, сповільнюючи всмоктування вуглеводів, та скоротити час між ін’єкцією інсуліну та їдою.

Як сповільнити всмоктування вуглеводів та зменшити паузу між ін’єкцією інсуліну та прийомом їжі?

«Одягніть» ваші вуглеводи

Що це означає? Починайте прийом їжі з клітковини або білків+жирів — це і є «одяг» для вуглеводів, або так звана «подушка». Наприклад, якщо у вас немає часу чекати, почніть сніданок з омлету, кисломолочного сиру або натурального йогурту, а напій і бутерброд залиште на друге. Обід/вечерю краще почати з овочевого салату, а вже потім переходити до супу чи гарніру.

Їжте повільно

Не поспішайте! Якщо це можливо, постарайтеся розтягнути прийом їжі у часі — відведіть на обід принаймні 20-30 хвилин. Це допоможе уникнути різкого піку від їжі.

Розбийте прийом їжі на дві частини

Наприклад, ви плануєте обід на 4 ХО. Ваш обід складається здебільшого зі швидких вуглеводів, тоді розділіть прийом їжі на 2 етапи — спочатку з'їжте 2 ХО, а через 20-40 хвилин з'їжте 2 ХО, що залишилися.

Спробуйте використати суперболюс (тільки для тих, хто використовує помпу)

Плануєте прийом їжі, що складається переважно зі швидких і середніх вуглеводів? Спробуйте використати суперболюс. Що це таке? До тієї дози інсуліну, яку помпа пропонує ввести на корекцію і їжу, потрібно вручну додати базу, яка має бути введена в наступні 2 години, водночас саму подачу базального інсуліну на ті самі 2 години потрібно відключити. Тобто, інсулін на корекцію і їжу, які пропонує ввести помпа + базу, яка має бути введена в наступні 2 години вводите вручну звичайним болюсом, тимчасову базальну швидкість інсуліну на 2 години ставите на 0%.

Помасажуйте місце ін'єкції

Спробуйте акуратно помасажувати ту ділянку, куди ви ввели інсулін — це допоможе покращити кровообіг у даній ділянці, а отже, інсулін швидше потрапить з підшкірно-жирової клітковини у кров.


Читайте також:

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад

 

Ми в Instagram та Telegram