Недооцінена айва. Або користь «золотого яблука» при діабеті

Айва одночасно схожа і на грушу, і на яблуко. Однак, на відміну від своїх «побратимів», вона не така популярна. І дарма! Адже цей фрукт має безліч потенційних переваг для здоров'я.

Спробуємо реабілітувати айву! Цей фрукт гідний почесного місця на вашій кухні в осінньо-зимовий період. 

Недооцінена айва. Або користь «золотого яблука» при діабеті - изображение

Поживна цінність та глікемічний індекс айви:

100 грамів сирої айви містить:

  • Калорійність — 57 ккал 
  • Білки — 0,6 г 
  • Жири — 0,5 г
  • Вуглеводи — 9,6 г

Глікемічний індекс (ГІ) айви = 35 (низький).

Трохи історії...

Існує версія, що батьківщиною айви є Сидон (Греція). Звідци і його наукова назва — Cydonia oblōnga. На грецьке походження айви вказує й те, що в міфології еллінів фрукт вважали священним плодом богині кохання і родючості Афродіти: є підозра, що «золоте яблуко», яким обдарував Афродіту Паріс, було не що інше як айва.

Недооцінена айва. Або користь «золотого яблука» при діабеті - 2 изображение

Потенційні переваги для здоров'я при діабеті

Айва сповнена поживними речовинами: вітамін С, цинк, залізо, калій, мідь, пектин і клітковина — наповнюють ваш організм здоров'ям. 

Додавши айву до свого раціонального та збалансованого раціону при діабеті, ви отримаєте низку переваг, зокрема:

Підтримання здорової ваги

Айва низькакалорійна (57 ккал на 100 г) і містить багато грубої клітковини. У ній також мало насичених жирів, натрію і холестерину.  

Нормалізація артеріального тиску (АТ)

Судинорозширювальні властивості калію забезпечують «розслаблення» судин, зниження загального напруження серцево-судинної системи — тиск залишається в здоровому діапазоні.

Зниження рівня холестерину

Регулярне вживання плодів айви може допомогти знизити рівень ЛПНЩ або «поганого» холестерину в крові, зберігаючи здоров'я серця.

Зміцнення імунної системи

14 мг вітаміну С з одного невеликого плоду допоможе захистити організм від хвороботворних мікробів.

Зниження ризику гіперглікемії (підвищений рівень цукру в крові)

Завдяки тим самим грубим волокнам: клітковина сповільнює процес засвоєння глюкози з продуктів харчування і, відповідно, не допускає її стрімкого потрапляння в кров.

А ще айва корисна для роботи кишківника, усуває закрепи, має протизапальні та антиоксидантні властивості.

Загалом айва безпечна при діабеті (за умови, що ви дотримуєтеся стандартної порції): мінімальна кількість цукру в плоді та низький глікемічний індекс (ГІ = 35) у поєднанні з вітамінами, мінералами та клітковиною — неоціненна користь для здоров'я. 

Недооцінена айва. Або користь «золотого яблука» при діабеті - 3 изображение

Що приготувати з айви?

Сирі плоди айви не такі смачні, як яблуко або груша. Від того-то фрукт і не користується аналогічною популярністю: терпкість поряд із в'яжучим смаком заважає багатьом переконатися в його користі.

Однак, якщо ви спробуєте її приготувати, то отримаєте і користь, і справжнє естетичне задоволення! Готові експериментувати?

Айва не втрачає своїх корисних властивостей під час термічної обробки. Це означає, що її можна сміливо запікати, тушкувати, маринувати, варити тощо. Експериментуючи з різними рецептами, переконайтеся, що не зловживаєте підсолоджуванням.

Спробуйте стушкувати айву, додавши в процесі приготування трохи імбиру — в такому варіанті фрукт може стати чудовим доповненням до м'ясних страв або плову.

А ще радимо приготувати мармелад з айви. Особливо смакує у поєднанні з твердим сиром. Мармелад з айви може стати також чудовим доповненням до бутербродів або смачною начинкою для пирога. А готується він досить просто — переконайтеся в цьому самі.

ОБЕРЕЖНО: Під час вживання продукту може виникнути індивідуальна непереносимість, прояви алергічної реакції.


Читайте також:

Готуємо мармелад з айви. БЕЗ ЦУКРУ!

Збираємо корисну продуктову корзину! 8 продуктів, які рекомендує нутриціолог

Найкорисніші осінні продукти: ТОП-6

 

Ми в Instagram та Telegram