Час в цільовому діапазоні — ефективний інструмент для щоденного контролю діабету. Базова інформація про показник

З цієї статті ви дізнаєтеся:

  • Що таке «час в цільовому діапазоні» (або TIR)?
  • Що важливіше: час в діапазоні або глікогемоглобін?
  • Зв'язок між TIR та ускладненнями діабету
  • Рекомендовані цілі TIR
  • Як найкраще вимірювати TIR
  • Як покращити свій TIR
Час в цільовому діапазоні — ефективний інструмент для щоденного контролю діабету. Базова інформація про показник - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке «час в цільовому діапазоні»?

«Час в цільовому діапазоні» (TIR / Time in Range) — це відсоток часу, який ви проводите у вашому цільовому діапазоні рівня глюкози (цукру) в крові. Цей діапазон може дещо відрізнятися для різних людей, але зазвичай це від 3,9 до 10 ммоль/л (70-180 мг/дл). Експерти рекомендують проводити понад 70% дня (близько 17 годин на день) в діапазоні від 3,9 до 10 ммоль/л (70-180 мг/дц).

Цільовий показник понад 70% дня у діапазоні був обраний тому, що він наближається до рівня A1C менше 7%, який, як доведено, значно знижує ризик ускладнень діабету. 

На прикладі графіків нижче показані різні рівні TIR від 0% до 100%:

Час в цільовому діапазоні — ефективний інструмент для щоденного контролю діабету. Базова інформація про показник - 2 изображение

TIR можна також інтерпретувати як «години на добу», проведені в межах норми. Наприклад, 50% Time in Range (3,9-10 ммоль/л) означає 12 годин на день, проведених в межах норми.

TIR VS. A1C: Що важливіше?

TIR, або час в діапазоні, фіксує найвищі, найнижчі та значення ГК (глюкози крові) в межах цільового діапазону, які відображають ваше повсякденне життя з діабетом. Цей показник [TIR] дозволяє отримати більш глибоке розуміння причинно-наслідкових механізмів діабету. Наприклад, ви можете побачити, як певні продукти харчування або фізичні вправи впливають на ваш показник TIR.

На відміну від цього, A1C (глікований гемоглобін) не може виявити ці взаємозв'язки. A1C — відображає ваш середній рівень цукру в крові за два-три місяці; він не може зафіксувати час, проведений в різних діапазонах глюкози в крові протягом дня.

На малюнку нижче зображено графіки глікемії трьох різних людей з однаковим середнім рівнем глюкози в крові (8,5 ммоль/л або 154 мг/дл) та однаковим показником A1C (7%). Однак час, проведений з високими (гіперглікемія), низькими (гіпоглікемія) і нормальними значеннями глюкози в крові помітно відрізняється:

  • у першому випадку спостерігаються стрімкі коливання рівня цукру в крові з небезпечними максимумами і мінімумами,
  • у другому — помірна динаміка з меншою кількістю гіпер і гіпо,
  • у третьому — незначна динаміка, і весь час, проведений в межах норми.

Час в цільовому діапазоні — ефективний інструмент для щоденного контролю діабету. Базова інформація про показник - 3 изображение

Зв'язок між показником TIR та ускладненнями діабету

Дослідження показують, що показник Time in Range може ефективно прогнозувати появу довгострокових ускладнень діабету (Джерело 1, 2)

У повторному аналізі знакового дослідження DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) дослідники виявили сильний зв'язок між різними показниками часу в цільовому діапазоні та ускладненнями діабету: захворюваннями очей (ретинопатія) та нирок (мікроальбумінурія). Зі збільшенням часу, проведеному в цільовому діапазоні ГК частота ускладнень зменшувалася.

Рекомендовані цілі TIR

Цілі TIR різні для кожної людини і можуть залежати від типу і стажу цукрового діабету, дієти (особливо споживання вуглеводів), віку, стану здоров'я, ризику гіпоглікемії тощо. Загалом, люди з діабетом повинні прагнути проводити якомога більше часу в межах свого цільового діапазону, намагаючись уникати гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові). Експерти підкреслюють, що навіть 5%-ва зміна TIR, наприклад, з 60% до 65% — є значущою, оскільки це означає ще одну годину на день, проведену в межах норми.

У таблиці нижче наведено цілі TIR для різних категорій людей з цукровим діабетом:

Час в цільовому діапазоні — ефективний інструмент для щоденного контролю діабету. Базова інформація про показник - 4 изображение

*ГК — глюкоза крові;

** для тих, кому важко виконувати повсякденні справи без ризику гіпо чи гіпер, або для невиліковно хворих людей.

Як дізнатися, скільки часу на день я проводжу у своєму цільовому діапазоні?

Щоб визначити рівень TIR, потрібно використовувати дані про рівень глюкози в крові щонайменше за 14 днів.

Найточніше TIR вимірюється за допомогою безперервного моніторинга рівня цукру в крові CGM. (теоретично можна використовувати й звичайний глюкометр, але це буде дещо складніше).

CGM надають постійний потік інформації про ваш рівень цукру в крові, оновлюючи дані щоп'ять хвилин. Це означає, що ви маєте повну картину того, скільки годин протягом дня ви провели в цільовому діапазоні, враховуючи нічний час і час після їжі, які зазвичай пропускаються, коли ви користуєтеся лише глюкометром. 

Якщо у вас є CGM, TIR розраховується автоматично в програмному забезпеченні/застосунку, що входить до комплекту вашого пристрою: 

  • мобільний додаток Dexcom Clarity та Clarity на комп'ютері; 
  • мобільний додаток FreeStyle LibreLink та LibreView в Інтернеті; 
  • Medtronic CareLink в Інтернеті та мобільний додаток Guardian Connect; 
  • Senseonics Eversense DMS.

З глюкометром, чим більше вимірювань ви зробите протягом дня, тим кращу картину ви отримаєте про свій TIR. Переконайтеся, що ви збираєте дані протягом щонайменше двох тижнів, в ідеалі — після їжі та вночі також. Якщо ви використовуєте дані глюкометра, TIR — це відсоток точок, які потрапляють у ваш діапазон за певний проміжок часу. 

Ви можете розрахувати TIR за допомогою програми, ввівши або завантаживши дані з вашого глюкометра. Глюкометри з підтримкою Bluetooth поставляються із сумісними застосунками, зокрема Accu-Chek Connect, Contour Diabetes, One Drop, OneTouch Reveal, mySugr.

Ви також можете розрахувати TIR вручну, розділивши кількість тест-смужок «у діапазоні» на загальну кількість використаних тест-смужок.

Як покращити свій час у діапазоні?

Ви можете покращити свій показник TIR за допомогою модифікації способу життя, наприклад, дотримання збалансованої дієти або збільшення рівня фізичної активності тощо.

Про інші способи покращити свій час у цільовому діапазоні глюкози читайте у нашій статті Рівень цукру в крові: 10 способів залишатися в цільовому діапазоні


Джерело: diatribe.org

Читайте також:

9 ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю

10 несподіваних речей, які можуть різко підвищити рівень цукру в крові

Рівень цукру в крові: як залишатися в цільовому діапазоні?
 

Ми в Instagram та Telegram