5 продуктів для зміцнення імунітету в осінньо-зимовий період

Ці продукти багаті на вітаміни й фітонутрієнти, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь організму та запобігати виникненню хронічних запальних процесів. 

5 продуктів для зміцнення імунітету в осінньо-зимовий період - изображение

Авторка цієї статті — Олеся Підмурняк, к.м.н. / PhD, ендокринологиня з 25-ти річним стажем.

Instagram: @olesiapidmurniak


Куркума

Яскраво-жовта спеція із виразним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Її активний інгредієнт — куркумін — є потужним антиоксидантом, який бореться зі шкідливими вільними радикалами та зміцнює імунну систему. 

Крім того, у куркумі міститься багато вітамінів С, Е і К. Останній має виражену кровозгортувальну дію та важливий для серцево-судинної системи. 

Гарбузове насіння

Містить багато поживних речовин: від магнію й марганцю до міді, цинку й білка. Також багате на клітковину, фітостероли й антиоксиданти, що «полюють» за вільними радикалами. Є джерелом Омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти).

Читайте також: Доведена користь насіння гарбуза для профілактики діабету та серцевих хвороб

Броколі

Броколі — це джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнювальних, антиоксидантних та протиракових з'єднань. Містить натуральну органічну сірку (сульфорафан). Вона підтримує нормальну функцію й ділення клітин, запобігаючи розвитку раку. 

Також броколі рекомендована при ожирінні, цукровому діабеті 2-го типу, неалкогольній жировій хворобі печінки. Допомагає поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишківника. 

Ферментовані продукти

Оскільки 70-80% клітин, з яких склдається імунна система знаходяться у кишківнику, саме збереження здорової мікрофлори кишечника є найважливішим завданням для підтримання здорового імунітету. 

Ферментовані продукти для кишечника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто додати до свого раціону, особливо в осінньо-зимовий період.

Читайте також: Час квасити капусту, або чим корисні ферментовані продукти?

Часник

Часник бореться із грибковими інфекціями, бактеріями й вірусами. Він містить понад 100 біологічно корисних хімічних речовин, які можуть допомогти знизити рівень холестерину та знищують віруси.

Його можна вживати й в обробленому вигляді (наприклад, запеченому), проте, якщо ваш шлунок може впоратися із термічно необробленим часником — вживайте саме його.


Читайте також:

Їжа, що лікує: 10 найкращих протизапальних продуктів

Харчування восени: 7 порад від ендокринолога

Як скласти «здорову тарілку»? Детальний розбір
 

Ми в Instagram та Telegram