Як підібрати базальну дозу інсуліну?

Правильно підібране дозування базального інсуліну (він же фон, база, пролонгований або довгий інсулін) — це основа контролю діабету. Без рівного «фону» далі рухатися неможливо. Тому дуже важливо розібратися із цим показником від самого початку.

Як підібрати базальну дозу інсуліну? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Оптимальна доза базального інсуліну повинна забезпечувати стабільні цукри між прийомами їжі та вночі (тобто, без вживання їжі та застосування (ультра)короткого інсуліну). Це не означає, що у вас повинна бути ідеальна лінія на моніторингу або постійно однакові заміри строго 5.0. Гнатися за ідеалом не потрібно. Вважається, що уникати різких стрибків — вже дуже позитивно для компенсації.

Отже, для перевірки оберіть спокійний день, без додаткових фізичних навантажень, біганини, покупок тощо. За можливості, краще залишитися вдома. Якщо ви перевіряєте фон дитині — спробуйте зайняти її тихими іграми, переглядом улюбленого фільму чи читанням.  

Далі треба виключити вплив на цукри їжі та інсуліну «під їжу» (тобто, болюсного або короткого інсуліну). Оберіть зручний для вас варіант:

Тривалий пропуск їжі (не більше 6-8 годин) 

Перевірте рівень цукру в крові (ЦК) вранці натщесерце. Далі моніторте значення ЦК щогодини. Не їжте і не коліть ультракороткий інсулін (довгий робите як зазвичай).

Пропуск одного прийому їжі

Зборіть замір вранці натщесерце. Далі перевіряйте цукор щогодини. Не їжте і не коліть ультракороткий інсулін (довгий робите як зазвичай) до обіду. Якщо цукор падає занадто низько, з'їжте трохи швидких вуглеводів та запишіть кількість. Другого дня пропустіть обід. Заміри ЦК починайте робити після відпрацювання дози інсуліну, введеної на сніданок.  На третій день пропустіть вечерю, і повторіть ту саму процедуру. 

Дивимося «фон» шматками

Більш м'який варіант: не пропускати, а трохи відсунути черговий прийом їжі, що дасть змогу побачити частину фону між відпрацюванням попередньої дози інсуліну на їжу і введенням наступної. На період підбору потрібен чіткий режим харчування: монокомпонентне (з безвуглеводними перекусами в міру необхідності), з проміжками між прийомами їжі в 5 годин (якщо інсулін на їжу працює 4 години). Тоді можна постійно бачити хоча б годинний «шматочок» фону, роблячи заміри цукру на відпрацюванні та перед черговим прийомом їжі. 

Далі проаналізуйте: 

  • Якщо цукор зростає, значить, подовженого інсуліну не вистачає.  
  • Якщо цукор починає падати, то його надлишок.  

Але може бути безліч нюансів, звісно.

ВАЖЛИВО: Якщо під час перевірки цукор сильно росте або падає занадто низько, слід припинити перевірку фону та вжити необхідних заходів: поїсти чи, навпаки, зробити ін'єкцію інсуліну для корекції рівня цукру в крові. Також не слід робити перевірку на дуже високих цукрах (намагайтеся не запускати ситуацію з компенсацією до стійко високих значень).

На етапі перевірки чи підбору бажано зафіксувати прийоми їжі, щоб зрозуміти, що на що вплинуло. Харчуватися бажано тільки вдома, перевіреною однаковою їжею. Найголовніше, вибрати улюблену їжу, яка не набридне за кілька днів, і яку ви зможете повторити.  

Усім гарних цукрів!


Читайте також:

Як уникнути різких перепадів рівня цукру в крові після їжі? 9 простих способів

Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Три головні показники для успішної компенсації діабету

 

Ми в Instagram та Telegram