Предіабет: як не пропустити небезпечний стан?

Більшість людей з предіабетом довгі роки навіть не підозрюють про свій стан, доки він не переходить у цукровий діабет 2-го типу (ЦД2). Між тим, якщо вчасно діагностувати предіабет, небезпечне захворювання можна попередити або відтермінувати. 

Як вчасно виявити предіабет, та що робити, аби він не перетворився на цукровий діабет 2-го типу — читайте далі.

Предіабет: як не пропустити небезпечний стан? - изображение

Предіабет — це стан, за якого рівень глюкози (цукру) в крові вищий за референтні показники (ті межі, в яких результати досліджень вважаються нормою для здорової людини), але недостатньо високий, щоб встановити діагноз цукрового діабету.

Предіабет може бути передвісником розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2), якщо не приймати заходів для поліпшення стану свого здоров'я.

Читайте також: Цукровий діабет 2 типу: все, що потрібно знати про захворювання

Чому виникає предіабет?

Існує декілька причин виникнення предіабету:

Інсулінорезистентність

Нечутливість тканин до інсуліну (інсулінорезистентність) підвищує ризик розвитку як предіабету, так і цукрового діабету 2-го типу. При інсулінорезистентності організм виробляє інсулін, але ефективно не використовує його. В результаті глюкоза накопичується в крові, що може призвести до предіабету, а згодом і до цукрового діабету 2-го типу.

Читайте також: ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ: Все, що потрібно знати

Недостатнє виділення інсуліну

Під час розвитку предіабету підшлункова залоза може не виробляти достатньо інсуліну для забезпечення нормального рівня глюкози в крові.

Симптоми

Предіабет може супроводжуватися такими симптомами:

  • часте сечовиділення, особливо вночі;
  • загальна слабкість;
  • збільшена спрага і апетит;
  • у деяких випадках втрата ваги;
  • погіршення зору;
  • погіршення здатності організму заживляти рани;
  • синдром сухих очей;
  • постійний свербіж шкіри.

ВАЖЛИВО: Багато людей можуть мати передіабет і не відчувати жодних симптомів. Для діагностики цього стану необхідно провести спеціальні лабораторні дослідження (взяття крові).

Фактори ризику:

  • надмірна вага або ожиріння;
  • спадкова схильність до цукрового діабету 2-го типу;
  • вік старше 45 років;
  • низька фізична активність;
  • високий кров'яний тиск;
  • порушення ліпідного обміну;
  • синдром полікістозних яєчників у жінок;
  • гестаційний діабет у минулому (стійке збільшення рівня глюкози під час вагітності).

Ризик розвитку предіабету значно підвищується, коли кілька факторів поєднуються між собою.

Діагностичні критерії

Основні методи діагностики предіабету включають:

Аналіз крові на цукор

Це простий тест, який вимірює рівень глюкози в крові натще, тобто без вживання їжі або напоїв за 8-10 годин до аналізу. Нормальний рівень глюкози натще становить менше 5,6 ммоль/л. Предіабет визначається, якщо рівень глюкози в крові натще знаходиться в межах 5,6-6,9 ммоль/л.

Тест на толерантність до глюкози

Це тест, який вимагає два забори крові: один на голодний шлунок, а інший через дві години після прийому 75 г глюкози у вигляді солодкого напою. Нормальний рівень глюкози через дві години становить менше 7,8 ммоль/л. Предіабет визначається, якщо рівень глюкози через дві години знаходиться в межах 7,8-11 ммоль/л.

Що робити, якщо у мене виявили предіабет?

Основні рекомендації щодо лікування предіабету — це зміна способу життя, що включає наступні кроки:

Зміни в харчуванні

Дотримуйтеся збалансованого харчування з обмеженням швидких вуглеводів, як-от цукор, мед, випічка, солодощі, білий хліб тощо. Надавайте перевагу продуктам, які мають низький глікемічний індекс (ГІ), до них належать овочі, фрукти, цільнозернові, бобові, горіхи тощо. Спробуйте контролювати розмір порцій та уникайте переїдання.

Читайте також: Як харчуватися при резистентності до інсуліну? 7 простих порад

Фізична активність

Займайтеся регулярною фізичною активністю. Включайте різноманітні види фізичних вправ, таких як ходьба, біг, плавання, йога чи заняття з ваговими навантаженнями.

Контроль ваги

Розгляньте можливість зниження ваги, якщо у вас є надмірна вага чи ожиріння. Навіть невелике зниження ваги може позитивно вплинути на контроль глікемії.

Перевіряйте рівень глюкози в крові відповідно до рекомендацій вашого лікаря. Регулярно відвідуйте лікаря для оцінки ваших ризиків та розробки плану управління предіабетом. У деяких випадках, лікар може призначити прийом ліків для контролю рівня глюкози в крові.

Чи обов'язково предіабет перейде в діабет 2-го типу?

Хоча предіабет є підвищеним ризиковим фактором для розвитку цукрового діабету 2-го типу, не всі люди обов'язково матимуть це захворювання. 

Ризик переходу від предіабету до цукрового діабету 2-го типу залежить від багатьох факторів, включаючи стиль життя, генетичну схильність та інші медичні чинники. 


Читайте також:

Чи буде у вас діабет? ТЕСТ

10 натуральних способів покращити чутливість до інсуліну

Ожиріння та метаболічний синдром: причини, наслідки, лікування

 

Ми в Instagram та Telegram