10 продуктів, які підвищують ризик діабету, якщо їсти їх забагато

Уникайте, або суттєво обмежте, вживання цих продуктів та напоїв, щоб знизити ризик ожиріння та цукрового діабету 2-го типу.

10 продуктів, які підвищують ризик діабету, якщо їсти їх забагато - изображение

Те як ви харчуєтеся може вдігравати ключову роль як у профілактиці, так і розвитку багатьох захворювань. Одне з таких хронічних захворювань, цукровий діабет 2-го типу (ЦД2), часто пов'язане з поганими харчовими звичками, як-от надмірне споживання певних продуктів. Хоча деякі з цих продуктів можуть здаватися здоровими, надмірне захоплення ними може підвищити ризик ожиріння та інсулінорезистентності (ІР), які є факторами ризику ЦД2.

Ось 10 продуктів, які, при надмірному споживанні, можуть сприяти розвитку діабету:

1. Солодкі напої

Газована вода, підсолоджені соки та енергетичні напої містять багато рафінованого цукру, який спричиняє швидкі стрибки рівня глюкози (цукру) в крові. Їхнє регулярне споживання може призвести до резистентності до інсуліну та збільшення ваги, що є факторами ризику діабету.

2. Білий хліб та випічка 

Виготовлені з рафінованого борошна, білий хліб, тістечка та торти мають високий глікемічний індекс (ГІ). Це означає, що їхнє споживання призводить до швидкого підвищення рівня цукру в крові. Переїдання цих продуктів може сприяти розвитку інсулінорезистентності.

3. Смажені продукти 

Смажені у фритюрі продукти, такі як картопля фрі, пончики донатс та смажена курка, містять багато шкідливих жирів, які можуть викликати запалення, підвищувати рівень «поганого» холестерину та сприяти резистентності до інсуліну, підвищуючи ризик розвитку ЦД2.

4. Оброблене м'ясо 

Сосиски, хот-доги та м'ясні делікатеси часто містять багато консервантів, солі та нездорових жирів. Надмірне споживання цих продуктів пов'язане з підвищеним рівнем захворюваності на діабет 2-го типу через їхній негативний вплив на метаболізм і запалення.

5. Підсолоджені сухі сніданки 

Багато сухих сніданків містять доданий цукор і рафіновані зерна, які спричиняють швидкий стрибок рівня цукру в крові. З часом часте споживання таких продуктів може призвести до ожиріння та діабету 2-го типу.

6. Білий рис

Під час обробки білий рис позбавляють клітковини, вітамінів і мінералів, що робить його продуктом з високим глікемічним індексом. Регулярне споживання великих порцій рису може призвести до порушення балансу цукру в крові та підвищеного ризику розвитку діабету.

7. Цукерки та солодощі

Цукерки, шоколад і солодощі — це концентроване джерело цукру, що викликає миттєві стрибки рівня глюкози. Регулярне надмірне споживання таких продуктів може сприяти розвитку інсулінорезистентності та збільшенню ваги.

8.  Фруктові соки

Хоча фруктові соки містять деякі вітаміни, вони часто містять багато природного цукру без клітковини, яка міститься в цілих фруктах. Це може спричинити швидке підвищення рівня цукру в крові, якщо вживати їх у великих кількостях.

9. Жирні молочні продукти

Хоча молочні продукти можуть бути частиною здорового раціону, жирна молочка, сир і вершки можуть містити багато насичених жирів, що сприяє збільшенню ваги та резистентності до інсуліну, які підвищують ризик розвитку діабету.

10. Картопляні чіпси та снеки 

Картопляні чіпси, як і інші упаковані снеки, часто містять багато рафінованих вуглеводів, нездорових жирів і солі. Зловживання цими снеками може призвести до збільшення ваги та негативно вплинути на контроль рівня цукру в крові.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Діабет 2 типу: 9 порад з харчування для тих, хто в зоні ризику

Низьковуглеводні перекуски. 10 смачних рецептів нашвидкуруч

11 ідей, як зробити здорове харчування звичкою