Діабет та День закоханих: 5 порад для романтичної вечері

Рожеві та червоні сердечка всюди, завищені ціни на квіти, хвилювання через заплановане побачення (або через те, чи сподобається партнеру ваш подарунок)... Ах, радощі Дня святого Валентина! Але найскладніше у цей день — замовити столик у потрібному ресторані і, як завжди, коли живеш з діабетом, спланувати свою трапезу.

Ось 5 порад, які допоможуть зробити вашу романтичну вечерю в якомусь особливому місці приємною, не відволікаючись на діабет.

Діабет та День закоханих: 5 порад для романтичної вечері - изображение

Порада №1: Відмовтеся від хліба

Краще одразу попросити офіціанта прибрати хлібницю зі столу, ніж покладатися на самоконтроль. Таким чином, ви усунете небезпеку «запхати» в себе кілька шматків ще до початку трапези. Або принаймні замовляйте той хліб, що безпечніший для вашого рівня цукру в крові, як-от беззерновий (чи замініть його на цільнозернові хлібці тощо).

Читайте також: Діабет та День закоханих: як провести його без шкоди для здоров'я?

Порада №2: Обирайте LCHF-закуски з низьким вмістом вуглеводів

Принцип системи харчування LCHF (Low Carb High Fat — «мало вуглеводів, багато жирів») — їсти якомога менше цукру і крохмалю, і якомога більше цільної їжі, багатої на корисні жири, білки і харчові волокна (клітковина). Дослідження останнього десятиліття показали, що у людей з переддіабетом або цукровим діабетом, зокрема 2-го типу, вживання білків та некрохмалистих овочів (як-от, салат) перед вуглеводами допомагає уникнути різких коливань рівня цукру в крові після їжі. Деякі з найпоширеніших варіантів закусок LCHF: салат «Цезар» (без сухариків!), карпаччо з яловичини або лосося, креветки та авокадо, сирно-м'ясна тарілка тощо.

Порада №3: Серйозно підійдіть до вибору основної страви

Спробуйте замінити гарнір (рис, картоплю або макаронні вироби) — овочами. Краще уникайте всього, що має скоринку, тобто смаженого. Натомість обирайте страви приготовані більш здоровим способом — на пару, на грилі, запечені тощо. А також не забувайте про прихований цукор у соусах, заправках та приправах — якщо щось не солодке, це не означає, що воно не підвищує рівень цукру в крові.

Ще одна річ, про яку важливо пам'ятати: якщо ви з'їсте занадто багато білка за один прийом, організм перетворить надлишок білка на глюкозу. Хоча білок не впливає на рівень цукру в крові так сильно, як вуглеводи, його велика кількість може суттєво позначитися на вашому рівні глікемії.

Читайте також: Відвідування кафе і ресторанів при діабеті

Порада №4: Насолоджуйтеся десертом

Дехто вважає, що краще повністю уникати «забороненої» їжі. Але тотальне обмеження може призвести до надмірного захоплення згодом — якщо відмова від шматочка торта за святковим столом призведе до того, що пізніше ввечері ви з'їсте цілу пачку печива, то торт може бути кращим вибором. Ви знаєте своє тіло і свій діабет краще, ніж будь-хто інший. Звичайно, як і у випадку з рештою їжі, важливо бути свідомим щодо споживання десерту. Обирайте десерт з високим вмістом чорного шоколаду і відносно низьким вмістом цукру. [Втім, якщо десерт принесе вам більше проблем, ніж задоволення, то варто від нього відмовитися].

Читайте також: М'ятний шоколадний тарт: ваш ідеальний святковий десерт

Порада №5: Пам'ятайте про вплив алкоголю на рівень цукру в крові 

Так, якщо у вас діабет, ви все ще можете насолодитися келихом гарного червоного (або білого) вина, якщо це не суперечить рекомендаціям вашого лікаря. Проте важливо розуміти, як алкоголь може вплинути на ваше здоров'я, зокрема на ваш рівень цукру в крові, та дотримуватися деяких правил безпеки при вживанні спиртного.

День святого Валентина — це день любові, а не стресу. Хоча ці поради вимагатимуть від вас певної уважності, сподіваємося, вони допоможуть вам зняти стрес від турбот, пов'язаних з управлінням діабетом, щоб ви могли зосередитися на справжньому: насолоджуватися особливою вечерею з вашою особливою людиною.


Читайте також:

Як насолоджуватися безпечним сексом із ЦД1: що говорять експерти

Корисні подарунки коханим з діабетом

10 способів підтримати близьку людину з діабетом
 

Ми в Instagram та Telegram