8 важливих перевірок при діабеті, які потрібно проходити регулярно

Регулярні перевірки здоров'я та відвідування спеціалістів є важливою складовою у контролі цукрового діабету та профілактиці важких ускладнень. Дізнайтеся, які тести допоможуть вам виявити проблеми на ранній стадії та залишатися на правильному шляху.

8 важливих перевірок при діабеті, які потрібно проходити регулярно - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Діабет може вражати кожну частину вашого тіла — від очей до ніг. Важливою частиною контролю діабету є регулярні аналізи та обстеження, які можуть виявити проблеми на ранніх стадіях і допомогти запобігти ускладненням.

Ось вісім обстежень і тестів, які потрібно регулярно робити, якщо у вас діабет:

1. Тест A1C (глікований гемоглобін)

Це аналіз крові, який визначає ваш середній рівень глюкози (цукру) в крові за попередні три місяці, що дозволяє лікарю оцінити, наскільки добре ви контролюєте захворювання. Згідно з діючою системою реімбурсації в Україні, від цього показника також напряму залежить, як пацієнти з цукровим діабетом 1-го типу отримуватимуть інсулін — безкоштовно чи з доплатою. Людям з діабетом 1-го типу необхідно робити цей тест раз на три місяці; людям з діабетом 2-го типу — мінімум 2 рази на рік (або за призначенням лікаря). Зазвичай експерти радять намагатися утримувати показник A1C нижче або якомога ближче до 7%. Поговоріть зі своїм ендокринологом про мету A1C, яка підходить саме вам. 

Читайте також: Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

2. Контроль артеріального тиску (АТ)

Діабет підвищує ймовірність високого кров'яного тиску, що, своєю чергою, збільшує ризик серцевих хвороб та інсульту. Перевіряйте кров'яний тиск щоразу, коли ви відвідуєте свого лікаря. 

Цілі АТ для людей з діабетом згідно рекомендацій Американської діабетичної асоціації (ADA) 2023:

  • до 130/80 мм рт.ст. для всіх пацієнтів з ЦД (за умови безпечного досягнення)
  • до 140/90 мм рт.ст. для пацієнтів похилого віку з ЦД
  • до 135/85 мм рт.ст. для вагітних жінок з ЦД

3. Аналіз на холестерин

Оскільки діабет підвищує ризик серцевих захворювань, важливо здавати аналіз крові для перевірки рівня холестерину в рамках щорічного обстеження або частіше, якщо рівень холестерину високий.

Цільові рівні ліпідів:

  • ХС ЛВЩ > 1 ммоль/л у чоловіків, > 1,3 ммоль/л у жінок
  • ХС ЛНЩ < 2,5 ммоль/л (< 1,8 ммоль/л, якщо в пацієнта є ССЗ або ХХН С3а — рШКФ < 60 мл/хв)
  • тригліцериди < 1,7 ммоль/л

Читайте також: Холестерин — ворог чи друг? Навіщо він потрібен організму

4. Обстеження стоп

ADA рекомендує проходити повне обстеження стоп під час кожного візиту до вашого лікаря. Він перевірить ваші рефлекси та огляне стопи на наявність мозолів, інфекцій, виразок і втрати чутливості. Лікар первинної медичної допомоги може провести обстеження, але якщо є проблема, наприклад, виразка, варто звернутися до подолога.

Читайте також: Поширені проблеми зі стопами при діабеті та як їм запобігти: останні рекомендації ADA

5. Перевірка зору

Проходьте щорічний скринінг зору в офтальмолога (огляд очного дна з розширеною зіницею), щоб перевірити, чи не пошкодив діабет кровоносні судини очей. Перевірка на ранні ознаки глаукоми, катаракти та діабетичної ретинопатії може допомогти зберегти ваш зір.

Читайте також: На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

6. Перевірка роботи нирок

Мікроальбуміновий тест (мікроальбумінурія сечі або альбуміно-креатиновий коефіцієнт сечі) вимірює кількість альбуміну, білка, у вашій сечі та порівнює його з рівнем креатиніну, продуктом розпаду. Співвідношення альбуміну до креатиніну дозволяє лікарю дізнатися, чи правильно функціонують ваші нирки. Здавайте цей аналіз принаймні раз на рік (за показаннями — частіше). 

7. Стоматологічний огляд

Захворювання ясен є менш відомим ускладненням діабету. Якщо воно серйозне, то може ускладнити контроль рівня цукру в крові, спричинити інфекції та інші проблеми зі здоров'ям. Відвідуйте стоматолога для регулярного професійного чищення кожні шість місяців. А також чистіть зуби мінімум 2 рази на день, використовуйте зубну нитку та ополіскувач для ротової порожнини.

8. Електрокардіограма (ЕКГ)

Симптоми серцевих захворювань у людей з діабетом, як правило, незвичні і їх може бути важко розпізнати: люди з діабетом можуть відчувати оніміння або дивні відчуття в щелепі, грудях або руках, а не біль у грудях. Тому важливо регулярно перевіряти стан вашого серця. Намагайтеся робити електрокардіограму не рідше, ніж 1 раз на рік, якщо ваш лікар не призначив інше.

Читайте також: Справи сердечні: 10 рекомендацій від кардіолога людині з діабетом

 


Читайте також:

Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30?

Які перевірки здоров'я і як часто необхідні дитині з цукровим діабетом 1-го типу?

Діабет-чекап: 13 важливих перевірок здоров'я при цукровому діабеті 1-го типу

 

Ми в Instagram та Telegram