Сім щоденних звичок, які підвищують ризик розвитку діабету 2-го типу

Ці звички, що ви робите щодня, можуть негативно вплинути на ваш рівень цукру в крові, та збільшити ваші шанси захворіти на переддіабет, діабет 2-го типу та ожиріння.

Сім щоденних звичок, які підвищують ризик розвитку діабету 2-го типу - изображение

1. Цукор

Вживання цукру само по собі не спричиняє діабет, хоча у деяких випадках це може бути сприятливим фактором. Рекомендована кількість цукру на день становить не більше 30 грамів для дорослих, та до 24 грамів для дітей. Споживання цукру понад рекомендовані норми може підвищити ймовірність розвитку переддіабету, цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) та ожиріння.

Читайте також: Профілактика діабету: 6 практичних порад, як зменшити вміст цукру у раціоні

2. Нездорове харчування 

Вживання занадто великої кількості білого борошна, рафінованих вуглеводів, газованих напоїв та оброблених продуктів з високим вмістом цукру може спричинити ожиріння та підвищити ризик розвитку діабету 2-го типу.

3. Алкоголь 

Вживання алкоголю (як і паління) пов'язане з підвищеним ризиком розвитку діабету 2-го типу. Якщо раніше експерти вважали безпечним вживання одного алкогольного напою на день для жінок, та не більше 2-х напоїв на день для чоловіків, то згідно з останніми даними, найкращий вибір — це не пити взагалі.

Читайте також: Найбезпечніший вибір — це не пити взагалі. Нові рекомендації щодо вживання алкоголю

4. Пропуск сніданку 

Пропуск сніданку може негативно вплинути на контроль рівня цукру в крові протягом решти дня та призвести до переїдань, що з часом може порушити чутливість до інсуліну.

Читайте також: Річ номер один, якої слід уникати, якщо у вас переддіабет

5. Малорухливий спосіб життя 

Якщо ви сидите цілими днями, то ваші шанси захворіти на діабет 2-го типу зростають. Це не тільки тому, що ви спалюєте менше калорій. Тривале сидіння може змінити реакцію вашого організму на інсулін — гормон, який допомагає йому спалювати цукор і вуглеводи для отримання енергії.

Читайте також: Чому багато сидіти шкідливо для здоров'я?

6. Паління 

Доведено, що паління (причому, неважливо що це — тютюн, кальян, вейпінг тощо) впливає на здатність організму регулювати рівень цукру в крові, що може спричинити розвиток діабету 2-го типу. Паління також підвищує ризик довготривалих ускладнень діабету.

Читайте також: ВООЗ: Відмова від тютюну — важливий крок до зниження ризику діабету 2-го типу. Результати дослідження

7. Стрес

Хронічний стрес може призвести до тривалої гіперглікемії (високий рівень цукру в крові), інсулінорезистентності (ІР) та, як наслідок, розвитку діабету 2-го типу. Численні дослідження пов’язують фізичний або емоційний стрес з появою ЦД2. 

Читайте також: Чи може хронічний стрес спричинити діабет?

 

*Цей контент, включаючи поради, надає лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованого медичного висновку.


Читайте також:

7 простих правил, щоб тримати діабет 2-го типу «на відстані». Або, як попередити небезпечну хворобу

Цукровий діабет 2 типу: все, що потрібно знати про захворювання

Безперервний моніторинг глюкози допомагає діагностувати діабет, як показало нове дослідження

 

Ми в Instagram та Telegram