Чому ультраоброблені продукти такі шкідливі?

На відміну від необроблених, або мінімально оброблених, продуктів, наприклад, яєць, які потрапляють з ферми на вашу кухню майже без змін, ультраперероблені продукти були радикально змінені виробниками. До того, як вони потрапляють до вашого продуктового кошика, їх, швидше за все, нагрівають, пресують і покращують за допомогою різних не дуже корисних (частіше шкідливих) добавок, призначених для того, щоб вони довше зберігалися, мали кращий смак і виглядали привабливіше.

Ось що вам потрібно знати про ультраоброблені продукти.

Чому ультраоброблені продукти такі шкідливі? - изображение

Що таке ультраперероблені продукти?

Ультраперероблені продукти виготовляються переважно або повністю з речовин, отриманих з харчових продуктів і добавок. Ці добавки — це інгредієнти, які зазвичай не використовуються в домашній кулінарії, наприклад, консерванти, барвники та нецукрові підсолоджувачі.

Під це визначення підпадає широкий спектр продуктів у вашому місцевому продуктовому магазині — від супів швидкого приготування до упакованих закусок і деяких м'ясних продуктів, зокрема ковбаси, гамбургери та хот-доги. Такі продукти, як правило, мають певні ознаки: дуже довгий термін зберігання і 10 або більше інгредієнтів, які ви не знайдете на своїй кухні (або не можете зрозуміти, що це таке).

На відміну від ультраперероблених, перероблені або мінімально перероблені продукти, як правило, містять лише 2-3 інгредієнти — зазвичай цілий продукт плюс сіль, олія або цукор — і часто консервуються, готуються або ферментуються. До таких продуктів належать рибні консерви, фрукти в сиропі, сир і свіжий хліб.

Чому ультраоброблені продукти такі шкідливі?

Довготривалі дослідження, проведені в Америці та Європі, пов'язують споживання ультраобробленої їжі з низкою ризиків для здоров'я, зокрема з ожирінням, високим кров'яним тиском, діабетом 2-го типу і навіть деменцією. Інші дослідження, зокрема пара робіт у журналі BMJ, проведених ученими з Іспанії та Франції, пов'язують споживання ультраобробленої їжі з підвищеним ризиком ранньої смерті.

Ультраоброблені продукти, як правило, є нездоровою їжею: в них мало клітковини і багато цукру і калорій. Однак, вчені, які досліджують ультраперероблені продукти, кажуть, що, ймовірно, не лише вміст поживних речовин, але й щось у самій обробці робить їх нездоровими.

В одному з досліджень 2019 року, що підтверджує цю ідею, вчені розділили 20 учасників на дві групи і протягом двох тижнів контролювали, що вони їдять. Кожна група їла їжу з однаковою кількістю калорій, цукру, жиру, клітковини і мікроелементів, але одна група харчувалася ультраобробленою їжею, а інша — необробленою. В результаті ті, хто їв ультраоброблену їжу, набрали вагу, а ті, хто їв необроблену — схудли.

Дослідники висунули кілька теорій, щоб пояснити це. Одна з них, полягає в тому, що вживання ультраоброблених продуктів змінює спосіб харчування людей в цілому,  замінюючи домашню їжу готовими, енергетично щільними продуктами, які легше переїдати; друга ідея в тому, що ультраоброблена їжа спонукає людей їсти занадто швидко.

Деякі хімічні речовини в ультраобробленій їжі — особливо емульгатори, які додають до їжі для змішування речовин — порушують роботу мікробів кишківника, які, як припускають науковці, надсилають сигнали в мозок, коли ви вже достатньо поїли. 

Не всі ультраоброблені продукти є небезпечними

Не всі ультраоброблені продукти однаково шкідливі для здоров'я. Наприклад, цільнозернові ультраперероблені продукти, такі як деякі упаковані хлібці, можуть бути важливим джерелом клітковини для багатьох людей. (Навіть у випадку з ультраобробленою їжею, цільні зерна є кращим вибором, ніж рафіноване зерно).

 

Для багатьох людей повністю відмовитися від переробленої їжі може бути складно, оскільки вона становить значну частину їхнього раціону; і вони не мають ані часу, ані грошей, щоб готувати кожну страву. У такому випадку, щоб зменшити кількість ультраобробленої їжі у своєму раціоні і зробити його більш здоровим, обирайте продукти, які є недорогими і водночас не потребують багато часу для приготування, такі як квасоля, сочевиця та яйця. У якості перекусів їжте горіхи, насіння та цільні фрукти. Спробуйте відмовитися від ультраобробленої їжі на тиждень і подивіться, що станеться.


Джерело: Time

Читайте також:

Сіль і діабет: 7 способів зменшити вміст натрію у вашому раціоні

Словник здорового покупця: вчимося правильно читати етикетки продуктів

17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали

 

Ми в Instagram та Telegram