Найбезпечніший вибір — це не пити взагалі. Нові рекомендації щодо вживання алкоголю

Якщо ви жили з переконанням, що келих червоного вина за вечерею корисний для серця, ви не самотні. Десятиліття тому багато досліджень показали, що легке або помірне вживання алкоголю може мати потенційні переваги для здоров'я, зокрема для серцево-судинної системи. Цей висновок міцно вкоренився у суспільстві.

Однак, нові рекомендації щодо вживання спиртного стверджують, що найбезпечніша доза алкогольних напоїв — це... нуль.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Найбезпечніший вибір — це не пити взагалі. Нові рекомендації щодо вживання алкоголю - изображение

Згідно з новими рекомендаціями Канадського центру з питань вживання психоактивних речовин та наркоманії (Canadian Centre on Substance Use and Addiction), найбезпечніша кількість алкоголю — це нуль.

Canada’s Guidance on Alcohol and Health: Final Report

Це значно відрізняється від попередніх рекомендацій експертів щодо вживання алкоголю, які радили жінкам випивати не більше 1 алкогольного напою на день, а чоловікам — не більше 2-х. [Ці стандарти зафіксовано у «Дієтичних рекомендаціях для американців 2015-2020» і підтримуються такими організаціями, як Американська асоціація серця (American Heart Association /AHA) та Американське онкологічне товариство (American Cancer Society)].

У новому звіті йдеться про те, що ті, хто вживає лише 1-2 алкогольні напої на тиждень, «швидше за все, уникнуть» наслідків для здоров'я, пов'язаних з алкоголем, таких як хронічні захворювання, пошкодження печінки та нещасні випадки; але найбезпечніший вибір, як зазначається у звіті це не пити взагалі.

«Протягом останніх 20 з гаком років докази того, що алкоголь шкідливий для здоров'я, накопичувалися і накопичувалися», — говорить Джон Каллачі (John Callaci), дослідник Програми дослідження алкоголю при Університеті Лойоли в Чикаго.

Нещодавні дослідження поставили під сумнів результати попередніх даних щодо потенційної користі помірного вживання алкоголю [не більше 1-го напою на день для жінок, і не більше 2-х — для чоловіків] для серцево-судинної системи. Справа в тому, що деякі дослідники не врахували належним чином основні відмінності між тими, хто не п'є взагалі (деякі з них утримуються через проблеми зі здоров'ям), і тими, хто п'є небагато (які, можливо, ведуть здоровіший спосіб життя в цілому). Тож, хоча здавалося, що люди, які вживають мало алкоголю, здоровіші за тих, хто не п'є, причиною цього може бути зовсім не алкоголь.

Дослідники переглянули деякі раніше опубліковані дані про вживання алкоголю, цього разу врахувавши ідею про те, що деякі люди не п'ють, бо мають проблеми зі здоров'ям, і не виявили практично ніяких переваг, пов'язаних з легким вживанням алкоголю.

У 2022 Всесвітня федерація серця (World Heart Federation) оприлюднила аналітичний звіт, який також розвінчує уявлення про те, що алкоголь корисний для здоров'я серця. У звіті  зазначено, що деякі дослідження, що свідчать про користь алкоголю для серцево-судинної системи, є недосконалими, а останні дані вказують на низку хронічних захворювань, пов'язаних зі вживанням алкоголю.

Лише за останній рік дослідження виявили, що вживання алкоголю може прискорювати генетичне старіння, зменшувати мозок і підвищувати ризик серцево-судинних захворювань. Алкоголь також вважається відомим канцерогеном для людини і пов'язаний з різними видами раку.

За даними ВООЗ, не існує доведеного порогу, за якого вживання алкоголю не становить ризику.

«Ми не можемо говорити про так званий безпечний рівень вживання алкоголю. Не має значення, скільки ви п'єте — ризик для здоров'я людини починається з першої краплі будь-якого алкогольного напою», — зазначає доктор Каріна Феррейра-Борхес (Dr. Carina Ferreira-Borges), регіональний радник з питань алкоголю та незаконних наркотиків Європейського бюро ВООЗ.

У нещодавньому звіті Канади було зроблено схожий висновок: «Вживання алкоголю, навіть у невеликій кількості, шкодить кожному, незалежно від віку, статі, етнічної приналежності, толерантності до алкоголю чи способу життя».

Інші країни не виступають так рішуче проти алкоголю:

Рекомендації з харчування США рекомендують чоловікам випивати не більше двох алкогольних напоїв на день, а жінкам — не більше одного. Вони кажуть, що «пити менше корисніше для здоров'я, ніж пити більше», але не рекомендують повністю утримуватися від алкоголю.

Австралія рекомендує не більше 10 напоїв на тиждень і не більше чотирьох за один день. У Новій Зеландії жінки можуть випивати до 10 напоїв на тиждень, а чоловіки — до 15, але пропонують робити щонайменше два безалкогольних дні на тиждень. У Великобританії рекомендують випивати не більше шести келихів вина або пива на тиждень. «Не існує абсолютно безпечного рівня вживання алкоголю, — йдеться в рекомендаціях, — але дотримання цих норм знижує ризик заподіяння шкоди здоров'ю».

Дослідники Канади закликають інших людей скоротити вживання алкоголю, а виробників алкогольних напоїв — розміщувати більш об'ємні попереджувальні етикетки на упаковках.


Джерела: time.com, ccsa.ca, thelancet.com

Читайте також:

Алкоголь і діабет: Що потрібно знати

Скільки ХО в алкоголі

8 порад для здорових святкових вихідних з діабетом
 

Ми в Instagram та Telegram