Чому багато сидіти шкідливо для здоров'я?

Якщо ви сидите, працюючи по 8-10 і більше годин за комп'ютером, за кермом тощо, або просиджуєте свої вечори перед екраном телевізора — ця стаття для вас.

Ось 12 причин переглянути свій спосіб життя та почати нарешті більше рухатися!

Чому багато сидіти шкідливо для здоров'я? - изображение

1. Це шкодить вашому серцю

Вчені вперше помітили, що щось не так, коли порівнювали дві схожі групи: водіїв громадського транспорту, які сидять більшу частину дня, і кондукторів чи охоронців, які не сидять. Хоча їхні раціони та спосіб життя були дуже схожими, ті, хто сидів, мали приблизно вдвічі більший ризик серцевих захворювань, порівняно із тими, хто стояв.

2. Це може скоротити ваше життя

Якщо ви довго сидите, то, найімовірніше, помрете раніше від будь-якої причини. Це не залежить від того, займаєтеся ви спортом щодня чи ні (звичайно, це не привід прогулювати спортзал). Якщо ви так чините, то ваш «строк» може бути ще меншим.

3. Ризик розвитку деменції зростає

Якщо ви занадто багато сидите, ваш мозок може виглядати так само, як у людини з деменцією. Сидіння також підвищує ризик серцевих захворювань, діабету, інсульту, високого кров'яного тиску та високого рівня холестерину, які відіграють важливу роль у розвитку деменції. Рух протягом дня може допомогти навіть більше, ніж фізичні вправи, знизити ризик усіх цих проблем.

4. Ви зводите нанівець усю роботу в спортзалі

Наслідки занадто тривалого сидіння важко звести нанівець фізичними вправами. Навіть якщо ви займаєтеся 7 годин на тиждень — набагато більше, ніж рекомендовані 2-3 години — ви не зможете повернути назад наслідки сидіння по 7 годин за раз. Не скидайте з рахунків усю ту важку роботу, яку ви виконали в спортзалі, завалившись на диван. Продовжуйте рухатися!

5. Ваші ризики захворіти на діабет підвищуються

Так, якщо ви сидите цілими днями, то ймовірність захворіти на цукровий діабет, зокрема 2-го типу, теж зростає. І це не тільки тому, що ви спалюєте менше калорій. Здається, що саме сидіння робить це. Незрозуміло чому, але лікарі вважають, що тривале сидіння може змінити реакцію вашого організму на інсулін — гормон, який допомагає йому спалювати цукор і вуглеводи для отримання енергії.

6. У вас може розвинутися тромбоз

Тромбоз глибоких вен (ТГВ) — це тромб, який утворюється в нозі, часто через те, що ви занадто довго сидите нерухомо. Це може бути небезпечно, якщо тромб відірветься і потрапить у легеню. Ви можете помітити набряк і біль, але в деяких людей симптоми відсутні. Ось чому корисно переривати тривале сидіння.

7. Ви наберете вагу

Багато дивитеся телевізор? Годинами сидите в Інтернеті? Швидше за все, у вас надмірна вага або ожиріння. Якщо ви робите фізичні вправи щодня, це добре, але це не вплине суттєво на зайву вагу, яку ви набираєте в результаті тривалого сидиння перед екраном.

8. Ваша тривожність може загостритися

Можливо, ви часто перебуваєте на самоті та займаєтеся діяльністю, пов'язаною з екраном. Якщо це порушує ваш сон, ви можете стати ще більш тривожним. Крім того, це може змусити вас відсторонитися від друзів і близьких, що пов'язано із соціальною тривожністю. Вчені все ще намагаються з'ясувати точну причину цього явища.

9. Це руйнує вашу спину

Сидяче положення створює величезне навантаження на м'язи спини, шиї та хребта. Ще гірше, якщо ви сутулитеся. Шукайте ергономічний стілець — це означає, що він буде правильної висоти і підтримуватиме вашу спину в потрібних місцях. Але пам'ятайте: незалежно від того, наскільки зручно ви влаштувалися, вашій спині все одно не подобається довге сидіння. Кожні півгодини вставайте і рухайтеся протягом хвилини-двох.

10. Це призводить до варикозного розширення вен

Якщо ви занадто довго сидите, кров може накопичуватися в ногах. Це створює додатковий тиск на вени. Вони можуть набрякати, скручуватися або випинатися — те, що лікарі називають варикозним розширенням вен. Ви також можете побачити судинні зірочки — пучки розірваних кровоносних судин поблизу. Зазвичай вони не є серйозними, але можуть боліти. Ваш лікар може розповісти вам про варіанти лікування, якщо це необхідно.

11. Це збільшує ризик остеопорозу у літніх людей

Люди похилого віку, які не ведуть активного способу життя, частіше страждають від остеопорозу (ослаблення кісток) і поступово стають нездатними виконувати основні повсякденні завдання, наприклад, приймати ванну або ходити в туалет. Для того, щоб зберегти рухливість у золоті роки, не обов'язково бігти марафон. Просто не варто годинами просиджувати на дивані.

12. Ризик захворіти на рак зростає

У вас може бути більше шансів захворіти на рак товстої кишки, ендометрія або легень. Чим більше ви сидите, тим вищі шанси. Літні жінки мають вищі ризики розвитку раку молочної залози. Не важливо, наскільки активними ви будете, важливо те, скільки ви сидите.

 

Додайте більше руху у свій день: вставайте і потягуйтеся кожні півгодини (або біля того). Доторкніться до пальців ніг. Пройдіться по офісу. Частину дня постійте за робочим столом. Придбайте стіл, що піднімається, або зробіть власний: просто поставте ноутбук на ящик. Стіл з біговою доріжкою — дійсно корисна річ. Все це може допомогти зупинити негативні наслідки безперервного сидіння і зберегти ваше здоров'я на довгі роки.


Джерело: webmd.com

 

Читайте також:

14 цікавих фактів про діабет

Тренування без зайвих зусиль: 15 простих варіантів фізичних навантажень

10 звичок здорових людей

 

Ми в Instagram та Telegram