ВООЗ: Відмова від тютюну — важливий крок до зниження ризику діабету 2-го типу. Результати дослідження

Відмова від паління — це не лише здоровіші легені та серце. Новий огляд досліджень, спільно розроблений ВООЗ, Міжнародною діабетичною федерацією (IDF) та Університетом Ньюкасла, показав, що це також може допомогти знизити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

ВООЗ: Відмова від тютюну — важливий крок до зниження ризику діабету 2-го типу. Результати дослідження - изображение

За оцінками IDF, близько 537 мільйонів людей у світі живуть із цукровим діабетом, і ця цифра продовжує зростати. Цуровий діабет 2-го типу (ЦД2) є одним з найпоширеніших хронічних захворювань — на нього припадає понад 95% усіх випадків діабету. Однак часто йому [ЦД2] можна запобігти.

Читайте також: Діабет у світі: нове дослідження показує тривожну тенденцію та прогнози до 2050 року

Доведено, що паління впливає на здатність організму регулювати рівень глюкози (цукру) в крові, що може спричинити розвиток діабету 2-го типу. Паління також підвищує ризик довготривалих ускладнень діабету, таких як серцево-судинні захворювання, ниркова недостатність і діабетична ретинопатія; та уповільнює загоєння ран, збільшуючи ризик ампутації нижніх кінцівок у людей з діабетом.

Згідно з новим оглядом, спільно розробленим ВООЗ, IDF та Університетом Ньюкасла, відмова від паління може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2-го типу на 30-40%, а також суттєво покращити його перебіг та зменшити ризик важких ускладнень ЦД. 

В аналітичному огляді досліджень зібрано докази впливу тютюнопаління на здоров'я та його роль у розвитку цукрового діабету 2-го типу. У звіті також описані останні дані про нові продукти, орієнтовані на курців (або потенційних курців), зокрема бездимний тютюн, нові нікотинові та тютюнові вироби, а також їхній зв'язок із ЦД2. Наприклад, дані свідчать про те, що навіть у випадку бездимного тютюну, його надмірне або високе споживання підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу, оскільки ці продукти часто містять нікотин, який сприяє розвитку ЦД2 та пов'язаних з ним захворювань.

Міжнародна діабетична федерація наполегливо рекомендує людям відмовитися від паління, щоб знизити ризик розвитку діабету та допомогти уникнути ускладнень, якщо вони вже хворіють на діабет. IDF також закликає уряди запровадити відповідні політичні заходи, спрямовані на заохочення людей до відмови від паління та усунення тютюнового диму з усіх громадських місць.

ВООЗ радить лікарям консультувати всіх споживачів тютюну з питань відмови від паління під час звичайної консультації або спілкування (що може зайняти лише кілька хвилин).


Джерела: who.int, medscape.com

Читайте також:

Надмірне вживання солі підвищує ризик діабету 2-го типу. Результати нового дослідження

Інтервальне голодування допомагає знизити вагу та рівень глікогемоглобіну А1С у людей з діабетом 2-го типу. Нове дослідження

Депресію «тепер слід розглядати як фактор ризику» діабету 2-го типу. Що показало нове дослідження?

 

Ми в Instagram та Telegram