14 цікавих фактів про діабет

Діабет — це група станів, за яких організм не може виробляти взагалі або не виробляє в достатній кількості гормон інсулін, відповідальний за використання та зберігання глюкози крові, або не може правильно використовувати інсулін, що виробляється.

Ось 14 цікавих фактів про цей стан. Деякі вас здивують!

14 цікавих фактів про діабет - изображение

1. Назва «цукровий діабет» (diabetes mellitus) перекладається як «сифон» та «мед»

Слово «діабет» перекладається з грецької як «сифон», що означає рясне виділення сечі при гіперглікемії. «Mellitus» з латинської означає «мед» або «солодкий». Назва була додана, коли лікарі виявили, що сеча людей з діабетом солодка від глюкози.

2. Більшість людей з діабетом у світі мають 2-й тип діабету

За даними IDF (Міжнародна діабетична федерація), понад 90-95% випадків діабету у світі припадає саме на цукровий діабет 2-го типу (ЦД2). Це стан, при якому підшлункова залоза не може виробляти достатню кількість інсуліну або ж інсулін, що виробляється не працює ефективно. Як наслідок, виникає гіперглікемія (високий рівень цукру в крові), що з часом може призвести до розвитку серйозних ускладнень. Дотримання збалансованого харчування, активного способу життя та відмова від шкідливих звичок може допомогти зменшити ризик захворювання.

3. Приблизно 1 з 4 людей з діабетом не знають, що у них діабет

Приблизно 1 з 4 людей з діагнозом діабет не знають, що у них діабет. Це означає, що вони можуть не контролювати рівень глюкози в крові або навіть не знати, яким він повинен бути! Найкращий спосіб визначити, чи є у вас діабет — пройти обстеження у лікаря.

4. Головні 4 симптоми діабету це:

  • сильна спрага,
  • часте сечовипускання,
  • невмотивована втрата ваги (при ЦД1) або, навпаки, набір ваги (при ЦД2),
  • втома.

5. Людина з діабетом все ще може їсти солодке

Існує поширена думка, що людина з діабетом більше ніколи не зможе насолоджуватися солодким. Але насправді це не так. Давайте одразу розставимо всі крапки над «і». Діабет не виникає через вживання цукру (хоча в деяких випадках це може бути сприятливим фактором). Велику роль відіграють генетика та особливості способу життя. Людина з діабетом може зрідка ласувати солодким, якщо її стан добре контролюється. Головне — дотримуватися помірності (як і з рештою їжі) та відстежувати кількість з'їдених вуглеводів і калорій.

6. Насправді типів діабету більше, ніж 2

Більшість людей знають лише про два типи діабету: діабет 1-го типу та 2-го типу. Насправді їх більше. Ще один поширений тип діабету, відомий як гестаційний (або 3-й тип ЦД), розвивається у жінок під час вагітності. Гестаційний діабет (ГД) зникає після народження дитини, але у матері залишається високий ризик розвитку діабету 2-го типу у майбутньому. Крім цього, існують деякі специфічни форми ЦД, як-от LADA чи MODY-діабет.

7. Люди з діабетом частіше відчувають перепади настрою та емоцій

Згідно з опитуваннями, люди з діабетом, як правило, більше страждають емоційно порівняно з іншими. Вигорання від діабету, переживання з приводу можливих ускладнень, гормональні зміни, перепади рівня цукру в крові, неможливість насолодитися улюбленою стравою зрештою, а також необхідність постійно приймати цукрознижувальні ліки — все це в кінцевому підсумку впливає на емоційний стан і настрій. Консультація психолога може допомогти контролювати перепади настрою і повернути мотивацію у життя.

8. Люди з діабетом більш схильні до розвитку деменції

Деякі дослідження вказують на те, що люди з діабетом мають набагато більший ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції, ніж ті, хто не хворіє на діабет, хоча причини цього достеменно невідомі.

9. Найбільш «діабетичні» країни це...

Випадки діабету в усьому світі зростають. Серед найпоширеніших причин — надмірне споживання вуглеводів, відсутність фізичної активності, стрес і неправильний спосіб життя. Згідно з останніми даними IDF країною з найвищим рівнем захворюваності на діабет є Пакістан (31% населення), за ним йдуть Французька Полінезія (25,2%) та Кувейт (24,9%). Україна знаходиться на 155-му місці у списку.

10. До 2050 року кількість людей з ЦД може вирости вдвічі

Близько 537 млн. людей у всьому світі живуть з цукровим діабетом (це лише за офіційними даними). Діабет входить у 10-ку захворювань, що спричиняють смерть у світі, поряд із ССЗ та онкологічними захворюваннями. Дослідження прогнозують тривожну тенденцію в майбутньому: очікується, що до 2050 року кількість людей з цукровим діабетом може зрости до 1,31 мільярда. 49,6% прогнозованого зростання пов'язано зі збільшенням випадків ожиріння.

11. Діабет не можна вилікувати, але можна успішно контролювати

Діабет — це хронічний стан, при якому організм людини не може підтримувати рівень цукру в крові в межах норми або не може виробляти інсулін природним шляхом. Хоча діабет не можна повністю вилікувати (принаймні сьогодні), його можна контролювати, дотримуючись збалансованої дієти, виконуючи регулярні фізичні вправи, регулярно відвідуючи спеціалістів та орієнтуючись на здоровий спосіб життя. Окрім дотримання цього режиму, люди з діабетом повинні регулярно приймати рекомендовані лікарем пероральні цукрознижувальні ліки та/або ін'єкції інсуліну.

12. Паління збільшує ризик діабету на 30-40%

Куріння може збільшити ризик діабету, звужуючи кровоносні судини, підвищуючи кров'яний тиск і стимулюючи вивільнення катехоламінів (гормонів «бий або біжи»), які сприяють підвищенню резистентності до інсуліну.

13. Продукти без додавання цукру не завжди є корисними при діабеті

Все більше людей стають свідомими щодо свого здоров'я. На ринку з'являються нові «корисні» для здоров'я продукти. Багато шоколадних батончиків, снеків та деяких інших продуктів тепер маркуються як «без додавання цукру». Це означає, що до них або не додається цукор, або додається будь-який замінник цукру, наприклад, штучні підсолоджувачі, для покращення смакових якостей. Варто зазначити, що хоча ці продукти містять менше цукру, вони можуть містити багато вуглеводів і калорій, які в кінцевому підсумку перетворюються на глюкозу. Тому важливо уважно вивчати склад будь-якого продукту, перш ніж купувати його.

14. Знання своїх ризиків може допомогти вам підготуватися до діабету, відстрочити або уникнути його

Багато людей можуть не здогадуватися, що у них діабет. 90% з тих, хто має переддіабет — близький до діабету стан підвищеного рівня цукру в крові, не знають про це. Знання своїх ризиків може допомогти вам підготуватися до захворювання, відстрочити його або навіть уникнути (у випадку з ЦД2).

 


Читайте також:

Новий фільм «Quarter» виводить діабет 1-го типу на великий екран

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

Інсулін при діабеті 2 типу. Ось що вам потрібно знати

 

Ми в Instagram та Telegram