Діабет і перепади настрою. Або, як ваш рівень цукру в крові впливає на ваш настрій?

Відчуваєте пригніченість? Сонливість? Чи настільки роздратовані, що готові кричати? Можливо, ваш рівень цукру в крові занадто високий або занадто низький.

Який зв'язок між рівнем глікемії та настроєм? Читайте далі, щоб дізнатися.

Діабет і перепади настрою. Або, як ваш рівень цукру в крові впливає на ваш настрій? - изображение

Діабет впливає не лише на ваше фізичне здоров'я, а й на ваш емоційний стан і настрій (і часто на настрій ваших близьких теж). Рівень цукру в крові, настрій і емоції дуже тісно пов'язані між собою: як гіпер-, так і гіпоглікемія можуть призвети до різноманітних змін настрою.

Чому це відбувається та що ви можете із цим зробити? Спробуємо розібратися.

Глюкоза і мозок

Чи помічали ви колись, що стаєте дратівливими або навіть трохи агресивними, якщо зголодніли? Чи відчуваєте ви нервозність і тривогу після нічного поїдання цукерок? Такими змінами настрою можете завдячити вашому рівню цукру в крові та мозку.

Наш мозок — найбільш енергоємний орган в організмі, що складається з мережі нервових клітин (нейронів), які постійно працюють. Мозок потребує постійного постачання «палива», щоб підтримувати належний рівень функціонування. Оскільки основним джерелом палива для мозку є глюкоза [яка утворюється з аденозинтрифосфату (АТФ)], зміни концентрації цукру в крові суттєво впливають на когнітивні функції та настрій. 

Читайте також: Діабет і здоров'я мозку: як перепади рівня цукру в крові впливають на ваш мозок?

Як низький рівень цукру в крові впливає на настрій?

Коли рівень цукру в крові падає занадто низько [нижче 3,9 ммоль/л], ваш мозок просто не отримує достатньо енергії, необхідної для функціонування. Коли це відбувається, першим симптомом часто стає дратівливість, яка може супроводжуватися пітливістю, відчуттям слабкості, тремтінням і труднощами з концентрацією уваги. А якщо рівень цукру в крові не нормалізувати, може з'явитися головний біль та сплутаність свідомості.

Нерідко під час епізоду гіпоглікемії оточуючи можуть помітити зміни в настрої у людини з діабетом. Наприклад, ваш партнер може помітити, що ви стали похмурими і роздратованими [деякі люди кажуть, що бачать низький рівень цукру у чоловіка/дружини лише за виразом його/її обличчя].

Читайте також: Покажи глюкозі, хто тут головний! 10 способів стабілізувати рівень цукру в крові, якщо у вас діабет

Як високий рівень цукру в крові впливає на настрій?

Хоча найпоширенішими симптомами підвищеного рівня цукру в крові є надмірна спрага і часте сечовипускання, він також може впливати на ваш настрій: можливо, ви вже помічали, що відчуваєте себе роздратованими і не в дусі, коли рівень глюкози в крові вище норми. Гіперглікемія також може викликати відчуття розгубленості та втоми.

Дослідження, яке вивчало вплив гіперглікемії на когнітивні функції у людей з цукровим діабетом 2-го типу, показало, що під час гострої гіперглікемії когнітивні функції знижуються, а настрій погіршується. Хронічно високий рівень цукру в крові (через поганий контроль діабету) також може призвести до погіршення депресивних станів.

Що робити зі змінами настрою при діабеті?

Найважливіше, що ви можете зробити для запобігання перепадам настрою — намагатися підтримувати оптимальний рівень цукру в крові. Це означає приймати інсулін та/або інші цукрознижувальні ліки відповідно до призначень вашого лікаря, дотримуватися здорового збалансованого харчування, регулярно займатися фізичними вправами, відмовитися від шкідливих звичок (як-от паління, вживання алкоголю тощо), проходити необхідні перевірки здоров'я.

Читайте також: Як уникнути різких перепадів рівня цукру в крові після їжі?

Тривалі епізоди перепадів настрою можуть бути ознакою того, що ваш рівень цукру в крові не контролюється належним чином. Якщо ви помітили, що у вас часто трапляються епізоди поганого настрою, поговоріть зі своїм ендокринологом. Він допоможе вам з'ясувати, що може бути не так з контролем вашого діабету, і що ви можете зробити, щоб це виправити.


Читайте також:

Вигорання від діабету існує. 10 порад, як впоратися зі складним станом

Як депресія та тривожність впливають на контроль діабету?

Важка депресія часто спричинена інсулінорезистентністю: результати дослідження
 

Ми в Instagram та Telegram

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Низький і високий рівень цукру в крові — що небезпечніше?

Діабет 2 типу: що їсти, а що обмежити для підтримання стабільного рівня цукру в крові? Список продуктів

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу

Харчування при діабеті: яєчний скрамбл зі шпинатом — смачний низьковуглеводний сніданок нашвидкуруч

Діабет від солодкого, та ще 13 міфів про здоров'я, в які потрібно перестати вірити

Великодня випічка: пасхальне печиво з родзинками та корицею

Як контролювати діабет під час Великодня? 9 порад від «Мій цукровий»

Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження

«Чому я досі не свічуся?» Дівчинка з ЦД1 створює діа-футболки, щоб додати трохи позитиву дітям з діабетом