7 найкращих чаїв для людей з діабетом

Від зеленого чаю до ромашки — відкрийте для себе найкращі чаї, які допоможуть вам краще контролювати рівень цукру в крові, зменшити стрес та покращити здоров'я.

7 найкращих чаїв для людей з діабетом - изображение

Чай (без цукру) — чудовий вибір для людей з діабетом: це безвуглеводний напій, який дозволяє забезпечити належний рівень гідратації та антиоксидантів*. А ще він смачний! Дарує атмосферу затишку та тепла, заспокоює.

*Антиоксиданти — це сполуки, які допомагають боротися з вільними радикалами, хімічними речовинами, які можуть пошкоджувати клітини. Коли в організмі занадто багато вільних радикалів, виникає окислювальний стрес, що сприяє виникненню різних  захворювань, зокрема цукрового діабету 2-го типу та хвороб серця, за даними Mayo Clinic.

Один мета-аналіз показав, що вживання трьох і більше чашок чаю на день пов'язане з меншим ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Ось 7 найкращих чаїв для людей з діабетом або тих, хто хоче запобігти цьому захворюванню.

Зелений чай може допомогти вам схуднути

Огляд досліджень показав, що зелений чай та екстракт зеленого чаю можуть допомогти знизити рівень глюкози (цукру) в крові і відігравати певну роль у профілактиці цукрового діабету 2-го типу та ожиріння.

Одна з причин, чому зелений чай може допомогти запобігти розвитку ожиріння та діабету? Він містить потужну сполуку під назвою епігаллокатехін галлат (EGCG), яка стимулює надходження глюкози в м'язові клітини.

Чорний чай також містить EGCG, але процес ферментації під час виготовлення чорного чаю знищує їх велику кількість. Зелений же чай готується на пару, а не ферментується, тому EGCG зберігається.

Чорний чай — для покращення чутливості до інсуліну

Чорний чай походить з тієї ж рослини, що і зелений. І хоча методи їхньої обробки відрізняються, він так само корисний для людей з діабетом.

В огляді 2019 року зазначається, що регулярне вживання чорного, зеленого чаю або улуну може знизити ризик розвитку цукрового діабету або його ускладнень. Крім того, дослідники припускають, що чай (у тому числі чорний) може впливати на організм, частково покращуючи резистентність до інсуліну, відіграючи інсуліноподібну роль, а також полегшуючи запальну реакцію.

Чай з ромашки для гарного сну

Безсонна ніч — це останнє, що потрібно людині з діабетом. За даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), лише одна ніч недосипання може призвести до того, що ваш організм буде виробляти інсулін менш ефективно, що потенційно може позначитися на рівні глікемії. Пиття трав'яного ромашкового чаю, який не містить кофеїну, може допомогти вам краще заснути.

Ромашковий чай також асоціюється з покращенням чутливості до інсуліну та управлінням рівнем глюкози, а також може допомогти зменшити окислювальний стрес в організмі. 

Імбирний чай знижує рівень глюкози в крові натще

Огляд 2015 року показав, що добавка з кореня імбиру знижує рівень глюкози в крові натще у людей з цукровим діабетом 2-го типу, а також рівень глікованого гемоглобіну A1C. 

Ще одне невелике дослідження показало, що людям з діабетом (які не приймали інсулін), які приймали імбир протягом трьох місяців, вдалося значно покращити свій глікемічний контроль.

Імбир може впливати на контроль глікемії в організмі шляхом пригнічення ферментів, які беруть участь у процесі вуглеводного обміну, а також підвищення чутливості до інсуліну. Як наслідок, зазначають дослідники, збільшується поглинання глюкози периферичною жировою та скелетною м'язовою тканиною.

Чай з гібіскусу може допомогти знизити кров'яний тиск

Цей терпкий з кислинкою чай не лише освіжає — він також може допомогти вам у боротьбі з діабетом та іншими проблемами, пов'язаними з цим станом.

Діабет підвищує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, а також збільшує ризик інфаркту та інсульту.

Огляд 2015 року показав, що чай з гібіскусу може допомогти знизити показники систолічного та діастолічного артеріального тиску, сприяючи здоров'ю серця.

Чай ройбуш — для втрати ваги та сповільнення прогресування ЦД 2

Втрата ваги є ключовим фактором для запобігання виникнення ЦД 2 у люде й з предіабетом. Якщо ж діабет 2-го типу вже наявний, втрата ваги може допомогти  краще контролювати рівень цукру в крові та потенційно зменшити прогресування захворювання.

Хоча потрібні додаткові дослідження, лабораторні тести показують, що ройбуш — трав'яний чай, який виготовляється з листя чагарнику, що росте в Південній Африці, може бути корисним для схуднення.

Крім того, чай ройбуш містить рослинну сполуку під назвою аспалатин, яка має властивості знижувати рівень глюкози, як припускають дослідники. Дослідження, проведене в лабораторних умовах, також виявило, що аспалатин може допомогти запобігти ускладненням, пов'язаним з метаболічним синдромом — група станів, які підвищують ризик серцевих захворювань, інсульту та діабету 2-го типу.

М'ятний чай допоможе зменшити стрес

За даними Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, стрес може підвищити рівень цукру в крові і ускладнити його контроль. 

Для людей з діабетом, які мають високий рівень тривожності та стресу, заспокійливий ефект м'ятного чаю може бути корисним, оскільки зниження стресу часто покращує рівень глюкози в крові.

Який би чай ви не обрали, якщо у вас діабет, важливо, щоб напій не містив цукру. А також не забувайте стежити за тим, коли слід припинити вживання кофеїну, щоби це не позначилося на якості вашого сну. Насолоджуйтеся затишною чашкою чаю — на здоров'я!


Читайте також:

Чи може чайний гриб стабілізувати рівень цукру в крові? Що показало нове дослідження

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram