Вигорання від діабету існує. 10 порад, як впоратися зі складним станом

Життя з діабетом може бути виснажливим. Це як ще одна робота, за яку вам не платять і від якої, на жаль, немає відпустки. Стан емоційного та фізичного виснаження, який може виникнути в результаті управління цим хронічним захворюванням, називається «діабетичним вигоранням», та може призвести до проблем із психічним здоров'ям та, зрештою, до погіршення компенсації.

З цієї статті ви дізнаєтеся про вплив діабету на психічне здоров'я, симптоми діабетичного вигорання та 10 порад, як впоратися із цим станом.

Вигорання від діабету існує. 10 порад, як впоратися зі складним станом - изображение

Як діабет впливає на психічне здоров'я?

Контроль діабету — це щоденне випробування, яке може вплинути на психічне здоров'я та емоційне благополуччя людини. Постійна необхідність контролювати рівень цукру в крові, дотримуватися здорового харчування, приймати ліки та залишатися фізично активним може викликати стрес. Страх ускладнень і невизначеність діабету можуть призвести до тривоги, депресії, розчарування і загального стресу, позбавляючи людину сил і бажання продовжувати рухатися вперед.

Читайте також: Як депресія та тривожність впливають на контроль діабету?

Симптоми вигорання при діабеті: на що варто звернути увагу

Розпізнавання симптомів вигорання при діабеті має важливе значення для ефективного управління цим станом. Ось деякі поширені ознаки вигорання при діабеті:

  • Відсутність мотивації: відчуття апатії (байдужості) до контролю діабету, нехтування рутинними процедурами самоконтролю ЦД та пропуски візитів до лікаря.
  • Дратівливість: ви легко засмучуєтеся, стаєте дратівливими або відчуваєте перепади настрою, пов'язані з управлінням діабетом.
  • Постійна втома: відчуття розумового та фізичного виснаження через невпинні вимоги, пов'язані з самоконтролем діабету.
  • Підвищений рівень цукру в крові: нехтування дієтою та медикаментозним лікуванням може призвести до неконтрольованого підвищення рівня цукру в крові.
  • Соціальна ізоляція: відстороненність від соціального життя через емоційний «тягар» діабету.
  • Нехтування контролем рівня цукру в крові: уникання регулярних перевірок рівня цукру в крові та ігнорування важливості постійного самоконтролю.

Читайте також: 10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом

10 порад, як впоратися з вигоранням при діабеті

Управління вигоранням при діабеті має вирішальне значення для підтримання фізичного та психічного благополуччя. Ось десять практичних порад, які допоможуть впоратися із цим складним станом:

1. Ставте реалістичні цілі

Щоб не відчувати себе пригніченим, корисно розбити управління діабетом на менші, досяжні цілі. Постановка досяжних цілей може забезпечити відчуття контролю над вашим діабетом.

2. Зверніться за підтримкою

Не соромтеся звертатися до друзів, рідних або інших людей з діабетом за емоційною підтримкою та розумінням.

3. Практикуйте самоспівчуття

Пробачте собі випадкові «промахи» і пам'ятайте, що контроль діабету — це безперервний процес. 

4. Зверніться за професійною допомогою

Проконсультуйтеся з фахівцем з психічного здоров'я або терапевтом, якщо відчуття вигорання не зникає. Регулярні перевірки здоров'я допоможуть відстежувати перебіг діабету і дадуть відчуття впевненості та спокою.

5. Створіть розпорядок дня

Розробіть щоденний план необхідних рутинних дій для контролю діабету і намагайтеся дотримуватися його. Це допоможе зменшити втому від необхідності постійно приймати рішення щодо управління своїм станом. Впровадження технологій може зробити формування здорових звичок більш легким і приємним. Подумайте про використання застосунку, наприклад, для підрахунку вуглеводів у їжі або відслідковування рівня фізичної активності та режиму сну тощо.

6. Продовжуйте слідкувати за харчуванням

Здорова поживна дієта може допомогти підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові, зменшуючи стрес, пов'язаний з контролем глікемії. Пробуйте час від часу нові корисні продукти/рецепти, щоб запобігти одноманітності раціону.

7. Залишайтеся активними

Регулярна фізична активність може допомогти зменшити стрес і покращити настрій. Ось 15 варіантів фізичних навантажень, що не потребують багато зусиль і часу.

8. Усвідомлення та медитація

Робити короткі перерви протягом дня для розслаблення або медитації дуже важливо. Практика цих технік може допомогти зменшити стрес і тривогу та покращити самопочуття.

9. Відзначайте маленькі «перемоги»

Визнавайте і святкуйте свої досягнення в управлінні діабетом.

10. Зробіть перерву

Дозволяйте собі час від часу робити перерви у виконанні обов'язків, пов'язаних з діабетом. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як взяти кілька вихідних днів, щоб відновити рівень енергії. Це може включати в себе, наприклад, утримання від звичних фізичних вправ і зменшення частоти перевірок рівня глюкози в крові на один-два дні.

Як допомогти близькій людині з діабетом

Підтримка близької людини з діабетом передбачає розуміння її стану та стресу, який він може спричинити. Заохочуйте відкрите спілкування, будьте поруч, коли їй потрібно поговорити про свої почуття та розчарування. Заохочуйте її правильно харчуватися і залишатися активною, та іноді робити перерви. Будьте джерелом мотивації та позитиву. Якщо ви помітили, що у вашої близької людини з діабетом з'являються ознаки вигорання, заохочуйте її звернутися за професійною допомогою.

Читайте також: 10 способів підтримати близьку людину з діабетом, не кажучи ні слова

Жити з діабетом може бути непросто, але пам'ятайте, що ви не самотні. Прийміть, що іноді відчувати себе пригніченим — це нормально. Це частина процесу і не визначає вашу здатність контролювати діабет. За допомогою правильних стратегій і підтримки ви можете відновити контроль над своїм життям і знайти баланс у контролі діабету. Якщо ви відчуваєте ознаки вигорання від діабету, не соромтеся звернутися за допомогою фахівця з психічного здоров'я. Це нормально — просити про допомогу, коли вона вам потрібна. І пам'ятайте, що діабет не повинен позбавляти вас бажання рухатися вперед.


Читайте також:

Як депресія та тривожність впливають на контроль діабету?

10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом

Важка депресія часто спричинена інсулінорезистентністю: результати дослідження
 

Ми в Instagram та Telegram  

Читайте схожі матеріали