Інсулін при діабеті 2 типу. Ось що вам потрібно знати

Зазвичай інсулінотерапія використовується у лікуванні діабету 1-го типу (ЦД1), але вона може знадобитися також деяким пацієнтам з ЦД2. Якщо ваш лікар рекомендує інсулін, не потрібно цього боятися — інсулінотерапія може допомогти вам краще контролювати рівень цукру в крові та зменшити ризик ускладнень.

Ось кілька речей, які важливо знати про діабет 2-го типу та інсулін.

Інсулін при діабеті 2 типу. Ось що вам потрібно знати - изображение

Коментар експерта:

Інсулін при діабеті 2 типу. Ось що вам потрібно знати - 2 изображение

Юлія Кривов'яз — к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, більше 10 років досвіду роботи.

Коли пацієнтам із ЦД2 можуть рекомендувати інсулін:

  • Короткочасно для корекції високого рівня цукру в крові;
  • Тимчасово при інфекційних і запальних захворюваннях, а також у гострому періоді перенесеного інфаркту міокарда та інсультах;
  • Під час серйозних операцій і на період відновлення після них;
  • При неефективності використовуваної терапії, коли комбінації таблеток, фізичних навантажень і дієти недостатньо для досягнення цільових показників.

Інсулін життєво важливий для вашого здоров'я

Інсулін — це гормон, який виробляється підшлунковою залозою та допомагає організму використовувати і зберігати цукор (глюкозу), що надходить з їжею.

Якщо у вас цукровий діабет 2-го типу (ЦД2), ваша підшлункова не може виробляти достатню кількість інсуліну або ж інсулін, що виробляється не працює ефективно. Як наслідок, виникає гіперглікемія (високий рівень цукру в крові). З часом це може спричинити пошкодження нервів, кровоносних судин, очей та інших тканин.

Читайте також: Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон

Інсулінотерапія може допомогти нормалізувати рівень цукру в крові

Якщо у вас ЦД2, контроль рівня цукру в крові є найважливішим для збереження здоров'я та зниження ризику довгострокових ускладнень діабету. Щоб підтримувати оптимальний рівень глікемії, ваш лікар може порекомендувати декілька з наведених нижче заходів:

  • зміна способу життя, що включає дотримання збалансованого харчування, регулярну фізичну активність, відмову від шкідливих звичок тощо;
  • пероральні цукрознижувальні ліки, як-от Метформін;
  • інсулінотерапія.

Інсулінотерапія може допомогти багатьом людям з діабетом 2-го типу краще контролювати рівень цукру в крові та зменшити ризик ускладнень.

Існують різні види інсуліну

Загалом вони поділяються на дві категорії:

У кожній з цих двох категорій є кілька різних типів і торгових марок. Також доступні змішані інсуліни, до складу яких входять обидва види інсуліну. Не всі люди з ЦД2 потребують обох типів інсуліну. Ваш ендокринолог підбере інсулін відповідно до ваших індивідуальних потреб.

Читайте також:  Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

Інсулін вводиться ін'єкційно

Інсулін не можна приймати у формі таблеток, оскільки ваші травні ферменти розщеплять його до того, як він потрапить у ваш організм. Інсулін слід вводити в жирову клітковину під шкірою (за допомогою інсулінового шприца, шприц-ручки чи помпи — Див. далі). Ін'єкції можуть проводитися на різних ділянках тіла: живіт, стегно, сідницю або передпліччя.

Читайте також: Як зробити ін'єкцію інсуліну: покрокова інструкція

Ви можете використовувати різні засоби для введення інсуліну:

Інсуліновий шприц

Це порожня трубка, приєднана до голки, за допомогою якої можна набрати дозу інсуліну з флакона та ввести її в організм.

Інсулінова шприц-ручка

Цей ін'єкційний пристрій містить попередньо відміряну кількість інсуліну або картридж, наповнений інсуліном. Індивідуальну дозу можна набрати самостійно.

Інсулінова помпа

Це невеликий електронний пристрій, що імітує роботу підшлункової залози і 24 години на добу вводить ультракороткі аналоги інсуліну (Хумалог, НовоРапід, Апідра/Епайдра) в підшкірно-жирову клітковину. 

Обговоріть зі своїм лікарем оптимальніший варіант для вас.

Ваш спосіб життя та вага впливають на потребу в інсуліні

Орієнтація на здоровий спосіб життя може потенційно допомогти відстрочити або запобігти потребі в інсулінотерапії при ЦД2. Якщо ж ви вже розпочали інсулінотерапію, коригування вашого способу життя може допомогти зменшити кількість інсуліну, яку вам потрібно приймати: перегляньте ваш раціон харчування, частіше займайтеся фізичними впарвами, схудніть (за потреби).

Розробка режиму прийому інсуліну може зайняти деякий час

Якщо вам призначили інсулінотерапію, може знадобитися трохи часу (проб і помилок), щоб дізнатися, які типи та дозування інсуліну найкраще підходять саме вам. За необхідності ваш лікар може внести зміни до призначеного плану лікування.

Інсулін може викликати побічні ефекти

У деяких випадках у вас можуть виникнути побічні ефекти від інсуліну, такі як:

  • низький рівень цукру в крові (гіпоглікемія)
  • збільшення ваги
  • біль або дискомфорт у місці ін'єкції
  • у рідкісних випадках — алергічна реакція

Якщо ви відчуваєте будь-які побічні ефекти від прийому інсуліну, повідомте про це лікаря.


Вам може знадобитися прийом інсуліну як частина плану лікування діабету 2-го типу. Якщо ваш лікар рекомендує інсулін, ви можете обговорити з ним переваги та ризики цього препарату, а також будь-які інші питання, які вас турбують.

Джерело: healthline

 

Читайте також:

Діабет 2 типу. Коли потрібен інсулін?

Лише три ін'єкції на рік: вчені розробили новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу

П'ять міфів про інсулін

 

Ми в Instagram та Telegram