Діабет і здоров'я мозку: як перепади рівня цукру в крові впливають на ваш мозок?

Ви, напевно, знаєте, що підтримання рівня цукру в крові в цільовому діапазоні є ключовим у контролі діабету та запобіганні ускладненням, таким як серцеві захворювання або втрата зору. Та чи знаєте ви, що епізоди підвищеного чи зниженого рівня цукру в крові можуть впливати також на роботу вашого мозку? 

Дізнайтеся про зв'язок між діабетом і мозком та про те, як контроль рівня цукру в крові може допомогти зберегти мозок і решту тіла здоровими.

Діабет і здоров'я мозку: як перепади рівня цукру в крові впливають на ваш мозок? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Деякі цікаві факти про мозок:

На його частку припадає лише 2% маси тіла, але він також вимагає 15% серцевого викиду, 20% загального кисню в організмі та 25% сироваткової глюкози, що означає, що людський мозок використовує від 5 до 10 г глюкози на годину або 140 г на день в середньому.

Зв'язок між діабетом і мозком

Ваш мозок — це своєрідний «центр управління» вашим тілом. Він складається з нервових клітин, які забезпечують функціонування організму, навіть коли ви спите. Він також контролює те, як ви відчуваєте, навчаєтесь і запам'ятовуєте. І для того, щоб виконувати всю цю роботу, мозок використовує цукор у крові для отримання енергії. Мозок є найбільш енергоємним органом — для нормального функціонування йому потрібна половина всієї енергії цукру в організмі.

Якщо рівень цукру в крові виходить за межі нормального діапазону, це може вивести ваш «командний центр» з рівноваги. Так само, як діабет може спричинити пошкодження нервів у ваших очах, ногах і руках, він також може вплинути на ваш мозок, пошкоджуючи нерви та кровоносні судини. Це може призвести до проблем з пам'яттю та концентрацією уваги, перепадів настрою, збільшення ваги тіла, гормональних змін, а з часом і до інших серйозних проблем, таких як хвороба Альцгеймера. Ось чому для людей з діабетом особливо важливо підтримувати рівень цукру в крові в межах цільового діапазону.

Гіперглікемія і мозок

Цукор є головним джерелом енергії для вашого мозку, тож можна подумати: «Чим більше цукру я дам йому, тим краще буде моєму мозку». Але це не так. Часті епізоди гіперглікемії (підвищеного рівня цукру в крові) можуть викликати стрес у мозку. А оскільки наслідки високого рівня цукру в крові проявляються з часом і не є очевидними одразу, багато людей не знають, що їхній мозок зазнає впливу.

Високий рівень цукру в крові з часом пошкоджує кровоносні судини в мозку, які несуть багату на кисень кров. Коли мозок отримує занадто мало крові, клітини мозку можуть відмирати. Це називається атрофією мозку і може спричинити проблеми з пам'яттю та мисленням, а з часом може призвести до судинної деменції.

Гіпоглікемія та мозок

Гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові) виникає, коли рівень цукру в крові падає нижче 3,8 ммоль/л, і може бути надзвичайно небезпечною, якщо її не лікувати. Коли ваш мозок не отримує достатньо цукру, це перекриває доступ кисню до мозку. І на відміну від високого рівня цукру в крові, якому потрібен час, щоб вплинути на мозок, при низькому рівні цукру в крові ознаки часто проявляються негайно. Симптоми низького рівня цукру в крові можуть включати запаморочення, тремтіння або дратівливість, вам може бути важко ходити або розмовляти. Критично низький рівень цукру в крові може призвести до втрати свідомості, судом та навіть коми.

І хоча достеменно невідомо, чи спричиняє низький рівень цукру в крові довгострокові наслідки для мозку, деякі дослідження показують, що різке зниження рівня цукру в крові може бути пов'язане з депресією, проблемами з пам'яттю та концентрацією уваги. Якщо у вас є будь-яка з цих проблем і у вас часто трапляються епізоди низького рівня цукру в крові, поговоріть з вашим лікарем, щоб з'ясувати можливі причини частих гіпоглікемій та за потреби відкоригувати дозу цукрознижувальних препаратів.

Як підтримувати здоров'я мозку при діабеті?

Є речі, які ви можете зробити, щоб покращити або запобігти проблемам зі здоров'ям мозку при діабеті, а саме:

  • Намагайтеся тримати рівень цукру в крові в межах вашого цільового діапазону
  • Слідкуйте за рівнем артеріального тиску (АТ) та холестерину
  • Дотримуйтеся плану здорового харчування
  • Підтримуйте здорову вагу
  • Регулярно займайтеся фізичною активністю
  • Приймайте ліки за призначенням лікаря
  • Відмовтеся від паління, якщо ви палите
  • Не зловживайте алкоголем
  • Навчиться справлятися зі стресом
  • Поговоріть зі своїм лікарем про будь-які зміни зі здоров'ям, які вас турбують

Читайте також:

12 симптомів проблем із щитоподібною залозою

Чи може діабет вплинути на зріст дитини? Поради батькам

Пробіотики при діабеті: як їхнє вживання може допомогти у контролі рівня цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram