7 помилок у харчуванні, яких слід уникати для кращого контролю рівня цукру в крові

Контроль діабету значною мірою залежить від вашого способу життя, зокрема від харчування. Однак багато людей щодня ненавмисно роблять маленькі помилки, які можуть спричиняти шкідливі коливання рівня цукру в крові та погіршувати компенсацію. 

Ось 7 харчових помилок, яких варто уникати людині з діабетом (чи без нього!).

7 помилок у харчуванні, яких слід уникати для кращого контролю рівня цукру в крові - изображение

Помилка №1: Переїдання

Постійне переїдання може призвести до збільшення ваги та ожиріння, які є важливими факторами ризику цукрового діабету 2-го типу (ЦД 2), особливо в поєднанні з неправильним вибором продуктів харчування. Резистентність до інсуліну, спричинена ожирінням, може погіршити здатність організму ефективно використовувати інсулін.

Помилка №2: Зловживання солодким

Споживання занадто великої кількості солодкої їжі та напоїв, особливо обробленої або упакованої їжі з додаванням цукру, призводить до швидкого підвищення рівня цукру в крові. Часте споживання солодкої їжі може ускладнити контроль інсуліну в організмі, що зрештою може призвести до резистентності до інсуліну та діабету 2-го типу.

Помилка №3: Рафіновані вуглеводи

Їжте менше оброблених зернових (і інших продуктів) і більше цільних продуктів, таких як крупи, фрукти, цільнозернові тощо. З рафінованого (тобто, обробленого) зерна видаляється вся клітковина і більшість поживних речовин. Цілісні зерна не піддаються такому екстремальному очищенню, тому зберігають свою користь. Спробуйте коричневий рис, вівсянку, кіноа, просо або амарант у вигляді цільних зерен.

Читайте також: 4 низьковуглеводні альтернативи білому рису

Помилка №4: Сік замість фруктів

Включіть у свій раціон більше сезонних фруктів і овочів в якості доповнення (але не забувайте контролювати порції та ваш рівень цукру в крові до та через 1-2 години після їжі). Вони містять багато клітковини, яка сповільнює процес всмоктування вуглеводів у кров і допомагає підтримувати оптимальний рівень цукру в крові.

Помилка №5: Пропуск сніданку

Здоровий сніданок запускає метаболізм в організмі і допомагає контролювати рівень цукру в крові протягом дня. Пропуск сніданку може призвести до переїдання під час наступних прийомів їжі і з часом може вплинути на чутливість до інсуліну.

Помилка №6: Забагато транс-жирів

Багата на транс-жири дієта може погіршити чутливість до інсуліну і сприяти запальним процесам в організмі. Ці шкідливі жири часто присутні в їжі, яка була оброблена або смажена. Замініть їх мононенасиченими та поліненасиченими жирами (горіхи, рослинні олії, арахісове масло, авокадо тощо).

Помилка №7: Замало клітковини

Переконайтеся, що у вашому раціоні достатньо продуктів з високим вмістом клітковини. Вживання продуктів багатих клітковиною допомагає сповільнити підвищення рівня цукру в крові після їжі. А ще це корисно для контролю ваги, роботи ШКТ і здоров'я серця. Mayo Clinic рекомендує споживати жінкам щонайменше 21-25 г клітковини щодня, а чоловікам — 30-38 г.


Читайте також:

Ці 3 харчові звички можуть збільшити ризик розвитку діабету 2-го типу. Що показало дослідження

4 продукти для кращого контролю глікемії

5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем

 

Ми в Instagram та Telegram