4 низьковуглеводні альтернативи білому рису

Рис — це чудовий продукт. Його можна їсти в чистому вигляді — з олією та сіллю. Він є одним з основних інгредієнтів у багатьох улюблених стравах. Входить до складу деяких десертів. А ще... це чистий крохмаль! І у нього дуже високий глікемічний індекс (ГІ) — близько 70 — майже такий самий, як і в цукру. Вуглеводи з рису засвоюються швидко і моментально піднімають рівень цукру в крові.

Одна порція рису може замінити добову потребу організму у вуглеводах (тільки в 100 г рису міститься 28 г вуглеводів). І як же з цим впоратися (та й навіщо), якщо у вас діабет? На щастя, є велика різноманітність альтернативних продуктів, які здатні замінити білий рис.

4 низьковуглеводні альтернативи білому рису - изображение

4 низьковуглеводні альтернативи білому рису

1. Рис з цвітної капусти (або фальшивий рис)

Цей вид рису широко відомий у спортивних і б'юті колах. Існує чимало рецептів простих страв з фальшивим рисом, цей продукт дуже доступний і містить мало вуглеводів. Процес приготування може бути ручним (за допомогою тертки), або просто помістіть шматки цвітної капусти в комбайн чи блендер і подрібніть до розміру рисинок. Але навіть якщо це здається для вас складним, то у великих мережевих гіпермаркетах продається вже готовий заморожений рис із цвітної капусти.  

100 г цвітної капусти = 5 г вуглеводів

Читайте також: Рис з цвітної капусти: низьковуглеводний замінник рису

2. Локшина/спагеті/рис ширатакі (або чудо-рис)

Це саме той продукт, який ви одразу полюбите на все життя! Або навпаки. Робиться з рослини під назвою коньяку (конняку). Але це не єдина незвичайна властивість. Головне — у ширатакі немає вуглеводів. Зовсім. І калорій теж. Правда ж, диво продукт? Варіантів виробів ширатаки дуже багато — обирайте на свій смак.

100 г ширатаки = близько 1 г вуглеводів (за різними даними від 0,6 до 1,6 г.)

Читайте також: Вермішель Ширатакі з куркою — дієтичний рецепт

3. Рис із кабачків

Принцип виготовлення майже такий самий, як і для рису з цвітної капусти. Однак запах і смак кабачків набагато виразніший, ніж у капусти. І може не всім припасти до смаку. Подрібнені кабачки протушкуйте зі спеціями, травами і шматочком вершкового масла. Кабачки сповнені клітковини, вітаміну С, антиоксидантів і є джерелом вітамінів, що точно робить його гідною заміною рису.

100 г кабачка = 4,6 г вуглеводів

Читайте також: Овочеві спагеті з пармезаном: низьковуглеводний рецепт

4. Спагеті з цукіні

Так, на рис це не зовсім схоже. Але це дууже смачно і безпечно для рівня глікемії. Спагеті з овочів уже стали трендом. Їх можна робити з цукіні, кабачків, моркви, солодкого перцю. Або — з усього одночасно! Виходить дуже яскрава, соковита й ароматна страва. Для виготовлення таких «макаронин» можна використовувати кухонні слайсери, спеціальні ножі або навіть домашній спіралайзер (від слова «спіраль»). Тушкуйте овочі з прянощами та улюбленими спеціями. Додайте трохи соєвого соусу. Посипте кунжутом. І отримаєте неймовірну низьковуглеводну заміну білому рису!

100 г цукіні = 3.1 г вуглеводів

А як же коричневий рис?

Так, ви маєте рацію. Його не варто недооцінювати. Коричневий рис — це цільнозерновий продукт. Він відрізняється високим вмістом клітковини, вітамінів і мінералів. Коричневий рис, як правило, корисніший, ніж білий рис, але в ньому теж багато вуглеводів.

100 г коричневого рису = 23 г вуглеводів 


Читайте також:

5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем

Що таке глікемічне навантаження та чому це важливо для контролю рівня цукру в крові

Розрахунок хлібних одиниць: ТАБЛИЦЯ

 

Ми в Instagram та Telegram