Ці 3 харчові звички можуть збільшити ризик розвитку діабету 2-го типу. Що показало дослідження

Дізнайтеся, які дієтичні фактори найбільше впливають на ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу за результатами нового дослідження. Та ознайомтеся з простими порадами щодо харчування для підтримання здорового рівня цукру в крові.

Ці 3 харчові звички можуть збільшити ризик розвитку діабету 2-го типу. Що показало дослідження - изображение

Поживна, збалансована дієта є важливою складовою вашого здоров'я. Те, що ви їсте, впливає на все — від вашого настрою до енергії та режиму сну. Якщо у вашому раціоні не вистачає поживних речовин, необхідних організму для повноцінного функціонування, це може призвести до численних хронічних проблем зі здоров'ям, включаючи хвороби серця, ожиріння, цукровий діабет 2-го типу, і цей список можна продовжувати.

Нове дослідження мало на меті з'ясувати, які дієтичні фактори найбільше впливають на ризик розвитку діабету. Читайте далі, щоб дізнатися подробиці, а також те, як застосувати їхні висновки у власному житті.

Що показало дослідження?

Новий мета-аналіз, опублікований навесні 2023 в журналі Nature Medicine, виявив, що незбалансоване харчування (автори називають це «поганою дієтою») сприяло виникненню понад 14,1 мільйона випадків цукрового діабету 2-го типу у 2018 році у всьому світі. У цьому дослідженні було використано Глобальну базу даних ООН з питань харчування (GDD) для оцінки харчових звичок у 184 країнах з даними за період з 1990 по 2018 рік, щоб краще висвітлити специфіку.

З 11 досліджених дієтичних факторів три відігравали найбільшу роль у підвищенні ризику розвитку ЦД2, зокрема: недостатнє споживання цільного зерна, надлишок рафінованого рису та пшениці, а також надмірне споживання переробленого м'яса.

Існує кілька причин, чому саме ці продукти харчування були пов'язані з підвищеним ризиком розвитку діабету та хронічним підвищенням рівня цукру в крові.

Цільнозернові продукти містять клітковину, вітаміни та мінерали, які допомагають сповільнити засвоєння їжі та підтримувати рівень цукру та енергії в крові більш стабільним протягом більш тривалого періоду часу.

Рафіновані зерна, такі як рис і пшениця, зазвичай містяться в продуктах з високим ступенем обробки і не містять багато клітковини, тому вони спалюються швидше, що може призвести до шкідливих коливань рівня цукру в крові і подальшого колапсу. Коли організм регулярно зазнає стрибків і падінь рівня цукру в крові, це може призвести до резистентності до інсуліну і підвищити ризик розвитку ЦД 2.

Дослідження також виявили, що перероблене м'ясо, як правило, містить багато насичених жирів, холестерину і натрію, які можуть сприяти підвищенню ризику розвитку діабету 2-го типу.

Хороша новина полягає в тому, що ви можете внести кілька простих змін до вашого раціону харчування, які можуть допомогти знизити ймовірність розвитку цього захворювання.

Здорові харчові звички допоможуть знизити ризики

1. Додайте більше цільних зерен до свого раціону

Спробуйте замінити ті продукти, які ви їсте на цільнозернові. Наприклад, обирайте цільнозерновий хліб замість білого хліба або цільнозернові макарони замість звичайних макаронів, коли наступного разу йтимете до супермаркету. Багато виробників пропонують різноманітні цільнозернові версії звичайних продуктів, такі як лаваш, хлібці і навіть тісто для піци.

2. Зменшіть споживання рафінованих зерен

Спробуйте замінити їх продуктами з високим вмістом клітковини, такими як коричневий рис, кіноа, цвітна капуста, ячмінь або овес. Це не означає, що ви ніколи не повинні насолоджуватися такими продуктами, як білий рис або іншими більш очищеними зерновими, якщо вони вам подобаються. Але просто пам'ятайте про додавання іншого джерела клітковини до вашої тарілки.

3. Замініть перероблене червоне м'ясо більш корисними варіантами білка

Такі продукти, як консервована квасоля, риба (свіжа, заморожена або консервована), яйця, сир, горох і сочевиця — всі вони багаті на білок, швидко готуються і містять багато поживних речовин.

Що стосується хронічних захворювань, то існують певні фактори, які ви НЕ можете контролювати, такі як вік, генетика та навколишнє середовище. Однак, ваш спосіб життя, включаючи ваш стиль харчування, можна змінити. І це може суттєво вплинути на ризик розвитку таких захворювань, як діабет. Вживання більшої кількості цільнозернових продуктів та обмеження споживання переробленого м'яса і рафінованих зернових — чудовий початок.


Джерело: eatingwell.com

Читайте також:

4 продукти для кращого контролю глікемії

13 способів покращити глікемічний контроль

Гарбуз при діабеті: вплив на рівень цукру та користь для здоров'я

 

Ми в Instagram та Telegram