5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем

Ось деякі корисні поради щодо харчування, які повинна знати кожна людина з діабетом (чи без). Спробуйте впровадити їх у ваше життя і ви неодмінно побачите результат!

5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


1. Уникайте вживання фруктових соків і солодких газованих напоїв

Фруктові соки, особливо в упаковці, містять велику кількість фруктози, яка підвищує рівень глюкози в крові. Ще гірше — солодкі газовані напої, які просто переповнені доданими цукрами. Краще надавайте перевагу свіжим цільним фруктам, а соки залиште для лікування гіпоглікемії! Фрукти, звичайно, також містять природні цукри, але, на відміну від соку в пачці, вони багаті вітамінами, мінералами та клітковиною, яка знижує ймовірність переїдання, сприяє контролю ваги і повільному всмоктуванню цукру в кров.

8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті: рекомендації ADA

2. Дотримуйтеся збалансованого харчування з включенням складних вуглеводів

Вживайте в їжу різноманітні фрукти та овочі, білкові продукти та корисні жири. Відмовтеся від очищених зерен (білий рис, пшеничне борошно) на користь цільнозернових: коричневий рис, вівсяна крупа, кіноа, пшоно або амарант, гречка. У них низький глікемічний індекс (ГІ) і високий вміст складних вуглеводів. Ці продукти багаті клітковиною, довше перетравлюються, забезпечуючи організм енергією на довгий час.

5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем - 2 изображение

3. Зберігайте водний баланс

Люди з цукровим діабетом дуже швидко зневоднюються. Про це важливо пам'ятати, особливо у спеку. Якщо ви зневоднені, концентрація глюкози у вашій крові підвищується — виникає ризик гіперглікемії (підвищений рівень цукру в крові). European Food Safety Authority (EFSA) радить споживати в середньому таку кількість води щодня: жінкам — 1,6 л — приблизно 7-8 склянок по 200 мл на день; чоловікам — 2 л — приблизно 10 склянок по 200 мл на день.

5 корисних напоїв у спеку

4. Виключіть транс-жири

Кілька досліджень вказують на негативний ефект великої кількості транс-жирів на інсулін: у результаті якого спостерігається підвищення рівня глюкози в крові та розвивається ожиріння.

5 порад з харчування, які допоможуть тримати діабет під контролем - 3 изображение

5. Відмовтеся (або суттєво обмежте) від здоби та десертів

Печиво, капкейки та випічка підвищують рівень глюкози в крові та сповнені пустими калоріями, що може швидко призвести до набору зайвої ваги. Якщо вам важко відмовитися від солодкого, приготуйте улюблений десерт самостійно з натуральних продуктів і природних замінників цукру. Наприклад, змішайте кисломолочний сир з вершками, додайте за смаком підсолоджувач (еритрит, стевія тощо) та свіжі або заморожені ягоди. Їжте охолодженим.

 

Ці поради разом із належним моніторингом рівня цукру в крові, достатньою фізичною активністю та регулярними відвідуваннями спеціалістів, допоможуть вам краще контролювати ваш стан. Може бути складно втілити у життя одразу всі пункти. Дійте поступово: оберіть 1-2 пункти та слідуйте ним, поки це не стане звичкою. Далі — беріться до наступного, поки не опануєте всі 5!


Читайте також:

Чи може вживання мигдалю покращити контроль глікемії? Що показало дослідження

Смачні спокуси: як впоратися з обмеженнями у їжі при діабеті

15 низьковуглеводних перекусів, що не спричинять стрімких коливань рівня цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram