4 продукти для кращого контролю глікемії

Контроль рівня глюкози (цукру) в крові особливо важливий для людей з цукровим діабетом (ЦД), оскільки хронічно високі значення глікемії можуть призвести до розвитку важких ускладнень ЦД, та навіть загрожувати життю. 

Поряд із такими заходами, як цукрознижувальна терапія, збалансоване харчування та регулярна фізична активність, спробуйте додати ці 4 продукти до свого раціону для покращення контролю глікемії природним шляхом.

4 продукти для кращого контролю глікемії - изображение

Відомо, що багато продуктів і рослин мають лікувальні властивості. Однак загальна якість доказів щодо цих компонентів низька через недостатню кількість досліджень на людях або малий розмір вибірки. Тому не можна дати остаточних рекомендацій щодо їх використання.


Деякі з продуктів, які, як стверджується, можуть мати антидіабетичну дію, включають (Джерело 1, Джерело 2):

Яблучний оцет

Згідно з попередніми дослідженнями, цей інгредієнт може сповільнити постпрандіальне (після їжі) підвищення рівня глюкози в крові, затримуючи спорожнення шлунка після їжі (Джерело 3, Джерело 4).

Читайте також: Яблучний оцет і пажитник — найкращі натуральні засоби для контролю глікемії при цукровому діабеті 2-го типу

Кориця

Ця спеція може знизити рівень цукру в крові, підвищуючи чутливість до інсуліну і сповільнюючи розщеплення вуглеводів у травному тракті. Це стримує підвищення рівня цукру в крові після їжі (Джерело 5, Джерело 6). Тим не менш, необхідні додаткові дослідження.

Берберин

Дослідження показують, що ця сполука знижує рівень цукру в крові, стимулюючи розщеплення глюкози ферментами, сприяючи використанню цукру тканинами і збільшуючи вироблення інсуліну (Джерело 7, Джерело 8).

Насіння пажитника

Хоча необхідно провести більше високоякісних досліджень на людях, є деякі докази того, що пажитник може допомогти контролювати рівень цукру в крові (Джерело 9).

Читайте також: Пажитник при діабеті: вплив на рівень глікемії та «поганого» холестерину — найважливіші показники при діабеті.

Якщо ви вже приймаєте ліки, що знижують рівень цукру в крові, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж додавати будь-який з цих продуктів у свій раціон, оскільки деякі рослинні добавки можуть негативно взаємодіяти з ними (Джерело 10).

Важливо також зазначити, що Управління з контролю за якістю продуктів харчування та медикаментів США (FDA) не регулює добавки так само, як ліки, що відпускаються за рецептом. Тому важливо купувати добавки, які були перевірені незалежною лабораторією на чистоту та вміст інгредієнтів.

Вважається, що деякі продукти харчування знижують рівень цукру в крові. Однак дослідження все ще не є остаточними, і вони можуть негативно взаємодіяти з вашими ліками для лікування діабету. Обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж пробувати нові добавки — особливо якщо у вас є проблеми з контролем рівня цукру в крові або ви приймаєте ліки.


Читайте також:

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Навіщо пити оцет при діабеті?

13 способів покращити глікемічний контроль
 

Ми в Instagram та Telegram