Чи можна прискорити метаболізм? 6 міфів і фактів

Метаболізм — це процес, за допомогою якого організм перетворює енергію, отриману з їжі, на енергію, необхідну для виконання всіх своїх функцій. Завдяки метаболізму ви дихаєте, мислите, перетравлюєте їжу, відбувається циркуляція крові, ви можете зберігати тепло в холод і залишатися охолодженими в спеку.

Поширена думка, що підвищення метаболізму допомагає спалювати більше калорій. На жаль, існує більше міфів про прискорення метаболізму, ніж тактик, які насправді працюють. 

Ось 6 міфів і фактів про метаболізм.

Чи можна прискорити метаболізм? 6 міфів і фактів - изображение

Міф №1: Організм продовжує швидко спалювати калорії ще довгий час після тренування

Це правда, що ви спалюєте більше калорій під час тренувань, особливо під час кардіо навантажень (коли підвищується частота серцевих скорочень), як-от їзда на велосипеді або плавання.

Це підвищене спалювання калорій триває рівно стільки, скільки триває ваше тренування. Ви можете продовжувати спалювати додаткові калорії протягом години після тренування, але на цьому ефект від фізичних навантажень закінчується. Як тільки ви перестаєте рухатися, ваш метаболізм повертається у стан спокою.

Якщо ви наїдаєтеся калоріями після тренування, думаючи, що ваше тіло продовжить спалювати калорії до кінця дня, ви ризикуєте набрати зайву вагу.

Міф №2: Нарощування м'язів може допомогти схуднути

М'язи спалюють більше калорій, ніж жир. Тож чи не прискорить метаболізм нарощування м'язів? Так, але лише на незначну частку. Більшість людей, які регулярно займаються спортом, набирають лише кілька кілограмів м'язів. Цього недостатньо, щоб суттєво вплинути на кількість спалюваних калорій. Крім того, коли м'язи не використовуються активно, вони спалюють дуже мало калорій. Більшу частину часу ваш мозок, серце, нирки, печінка та легені забезпечують більшу частину метаболізму.

Міф №3: Вживання певних продуктів може прискорити метаболізм

Вживання таких продуктів, як зелений чай, кофеїн або гострий перець чилі, не допоможе вам позбутися зайвих кілограмів. Деякі з них можуть дещо прискорити метаболізм, але не настільки, щоб змінити вашу вагу. Обирайте продукти за їхньою поживністю та смаком. Їжте різноманітну здорову їжу, яка наповнює вас, але не «переповнює».

Міф №4: Часте вживання невеликих порцій їжі протягом дня прискорює метаболізм

Існує мало наукових доказів того, що часте вживання їжі невеликими порціями прискорює метаболізм.

Розподіляючи прийоми їжі протягом дня, ви можете запобігти надмірному голодуванню та переїданню. Якщо так, то це хороша ідея! Якщо ви належите до тих, кому важко зупинитися, коли вже почали їсти, 3-разове харчування буде для вас кращим вибором, ніж багато дрібних перекусів.

Звертайте увагу на сигнали організму і їжте, коли відчуваєте голод. Слідкуйте за своїм щоденним раціоном і обмежте перекуси з високим вмістом цукру та жиру.

Міф №5: Повноцінний нічний сон корисний для метаболізму

Повноцінний нічний сон не прискорить метаболізм, а от недосипання може призвести до набору зайвої ваги. Люди, які не висипаються, схильні споживати більше калорій протягом дня, ніж їм потрібно, можливо, щоб впоратися з відчуттям втоми.

Сплануйте свій графік так, щоб у вас було достатньо часу для сну. Якщо у вас є проблеми із засинанням, пошукайте способи розслабитися перед сном (як-от медитація, читання книги або тепла ванна). За необхідності проконсультуйтеся з вашим лікарем.

Міф № 6: З віком людина набирає вагу, тому що метаболізм сповільнюється

Хоча це правда, що наш метаболізм повільніший, ніж у дитинстві, багато хто набирає вагу в середньому віці через те, що ми стаємо менш активними. Робота і сім'я відсувають фізичні вправи на задній план. Коли ми менше рухаємося, ми втрачаємо м'язи і набираємо жир. З віком також можуть виникнути проблеми з регулюванням харчування. 

Важливо зробити фізичні вправи регулярною частиною щоденного життя. Залишаючись активними і дотримуючись менших порцій здорової їжі, ви зможете запобігти збільшенню ваги з віком.


Джерело: MedlinePlus

Читайте також:

Яких вітамінів не вистачає людям з діабетом?

Скільки води потрібно пити щодня при діабеті?

13 способів покращити глікемічний контроль

 

Ми в Instagram та Telegram