П'ять несподіваних речей, які підвищують ризик розвитку діабету 2 типу

Ми всі хочемо уникнути хронічних захворювань, а діабет 2-го типу — одне з тих, про яке багато хто замислюється, оскільки його показники стрімко зростають, зокрема через збільшення рівня ожиріння. 

Ось п'ять неочевидних речей, які можуть підвищувати ваші ризики.

П'ять несподіваних речей, які підвищують ризик розвитку діабету 2 типу - изображение

1. Ви їсте неправильні продукти на сніданок

Люди, які їдять солодкі сніданки, як-от каша з цукром, пластівці, випічка, батончики тощо, зазвичай схильні до переїдань і споживання більш калорійних продуктів протягом решти дня. В перспективі це може призвести до збільшення ваги — найбільшого фактору ризику цукрового діабету 2-го типу (ЦД2). Крім того, це може бути ознакою того, що ви їсте недостатньо клітковини, яка є поживною речовиною, що контролює апетит та допомагає підтримувати оптимальний рівень цукру в крові. 

Однак деякі люди, наприклад, ті, хто багато займається фізичними вправами, можуть з'їсти сніданок з високим вмістом цукру, не підвищуючи при цьому ризик розвитку ЦД2, оскільки вони спалюють ці калорії. Але переважній більшості варто переосмислити, як вони починають свій день.

Читайте також: Яєчний скрамбл зі шпинатом — смачний низьковуглеводний сніданок нашвидкуруч

2. Ви п'єте вино щовечора

Алкоголь містить тонни калорій. Наприклад, келих вина (175 мл) містить близько 160 калорій. Тобто, один келих за вечір протягом тижня додає майже стільки ж калорій, скільки дві піци, що сприяє збільшенню ваги. Споживання калорій від алкоголю ще більше, якщо ви п'єте пиво або алкогольний сидр.

Крім того, що алкоголь сам по собі калорійний, він також призводить до швидкого падіння рівня цукру в крові, оскільки печінка зосереджується на розщепленні алкоголю, а не на вивільненні цукру в кров. 

Дослідження показують, що відмова від алкоголю навіть на один місяць призводить до втрати ваги і зниження ризику розвитку ЦД2.

Читайте також: Найбезпечніший вибір — це не пити взагалі. Нові рекомендації щодо вживання алкоголю

3. Ви проводите занадто багато часу сидячи

Малорухливий спосіб життя означає, що ви, ймовірно, частіше сидите вдома, тому не спалюєте калорії. По-друге, більше часу вдома призводить до того, що ми їмо більше просто тому, що їжа приносить нам задоволення або від нудьги.

Дослідники, які протягом двох тижнів спостерігали за рівнем цукру в крові 37 чоловік, виявили, що у тих, хто проводив тривалий час сидячи, рівень цукру був вищим, навідміну від тих, хто частіше чергував сидіння зі стоянням або ходьбою.

Читайте також: Чому багато сидіти шкідливо для здоров'я?

4. Ви додаєте забагато солі в їжу 

Як і у випадку з цукром, люди, які додають сіль у їжу, також ризикують з'їсти забагато. 

Дослідники з Університету Тулейн у США, які проаналізували раціон харчування близько 400 тисяч людей у Великій Британії, виявили, що ті, хто завжди додають сіль у їжу, майже на 40% більше ризикують захворіти на діабет 2-го типу порівняно із тими, хто ніколи цього не робить, або зрідка. 

Команда припустила, що додавання солі, швидше за все, змушує людей їсти більші порції, що призводить до переїдання та збільшення ваги. 

Читайте також: Чим замінити сіль? Корисні суміші приправ і спецій, які легко приготувати вдома

5. У вас нерегулярний сон

Попередні дослідження показали, що люди, які мають нерегулярний режим сну (тобто, їхній час сну змінюється більш ніж на одну годину щоночі), стикаються з на третину вищим ризиком розвитку захворювання, ніж ті, хто має більш регулярний сон.

Ще більшого значення важливості сну додає дослідження, результати якого були представлені на конференції з діабету EASD 2024 минулого тижня, в якому взяли участь 5 тисяч осіб, і яке показало, що у тих, хто пізно лягає спати, ймовірність розвитку діабету 2-го типу зростає приблизно на 50%.

Зв'язок між сном і ЦД2, найімовірніше, пов'язаний з особливостями харчування: якщо ви погано висипаєтесь, ви, як правило, схильні переїдати протягом наступного дня. Крім того, якщо ви не висипаєтесь, рівень енергії на наступний день може бути нижчим, а це означає, що у вас буде менше мотивації до фізичної активності.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Конференція з діабету EASD 2024: ключові моменти

5 прихованих ознак того, що у вас може бути метаболічний синдром

Яблука при діабеті: поживна цінність, користь та поради щодо споживання