Надмірне вживання солі підвищує ризик діабету 2-го типу. Результати нового дослідження

Коли мова стосується цукрового діабету, зокрема 2-го типу, ми звикли у всьому звинувачувати цукор та швидкі вуглеводи. Результати нового дослідження показали, що людям з високим ризиком ЦД2 або тим, хто вже має це захворювання варто також обмежити вживання солі.

Надмірне вживання солі підвищує ризик діабету 2-го типу. Результати нового дослідження - изображение

Нове дослідження Університету Тулейн (Tulane University), опубліковане в журналі Mayo Clinic Proceedings, показало, що часте додавання солі в їжу пов'язане з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2).

В ході дослідження було опитано понад 400 тисяч дорослих щодо споживання ними солі. В середньому за 11,8 років спостереження серед учасників було виявлено понад 13 тисяч випадків розвитку діабету 2-го типу. У порівнянні з тими, хто «ніколи»  не вживав сіль або «рідко» вживав, учасники, які «ноді», «зазвичай» або «завжди» додавали сіль до їжі, мали відповідно на 13%, 20% і 39% вищий ризик розвитку ЦД2.

«Ми вже знаємо, що обмеження вживання солі може знизити ризик серцево-судинних захворювань і гіпертонії, але це дослідження вперше показало, що відмова від сільнички також може допомогти запобігтирозвитку діабету 2-го типу», — сказав головний автор дослідження, доктор Лу Ци (Dr. Lu Qi).

Необхідні подальші дослідження, щоб визначити, чому високе споживання солі може бути пов'язане з підвищеним ризиком розвитку ЦД2. Доктор Ци вважає, що сіль спонукає людей їсти більші порції, збільшуючи ймовірність розвитку таких факторів ризику, як ожиріння та запалення. Дослідження виявило зв'язок між частим споживанням солі та вищим ІМТ (індекс маси тіла) і співвідношенням об'єму талії до об'єму стегон.

Наступним кроком має стати проведення клінічного дослідження, в якому контролюватимуть кількість солі, яку споживають учасники, та спостерігатимуть за ефектами.


Джерела: news.tulane.edu, mayoclinicproceedings.org

Читайте також:

8 науково-обґрунтованих порад для покращення здоров’я. Чек-лист

Чим замінити сіль? Корисні суміші приправ і спецій, які легко приготувати вдома

Сіль: які ризики надлишку, скільки безпечно вживати, хто в зоні ризику

 

Ми в Instagram та Telegram