10 продуктів, яких варто уникати при діабеті 2 типу

Намагаєтеся тримати рівень цукру в крові під контролем? Обмежте або уникайте цих 10 продуктів, щоб зберегти здоров'я та знизити ризик ускладнень.  

10 продуктів, яких варто уникати при діабеті 2 типу - изображение

Здорова дієта при цукровому діабеті 2-го типу (ЦД2) включає корисні (довгі) вуглеводи, такі як фрукти, овочі та цільні зерна; нежирні молочні продукти; корисну для серця рибу, таку як лосось, скумбрія, тунець і сардини; а також корисні жири, такі як горіхи, авокадо та оливкова олія. Але добре самопочуття при діабеті — це не лише вибір правильних продуктів, а й обмеження або уникнення продуктів, які можуть підвищити рівень цукру в крові та збільшити ризик ускладнень.

Здорова дієта при діабеті також може допомогти вам контролювати свою вагу або схуднути, якщо у вас є надмірна вага, що дуже важливо, адже втрата всього 5-6 кг може допомогти вам запобігти підвищенню рівня цукру в крові та контролювати його, згідно з даними Американської діабетичної асоціації (ADA).

Щоб уникнути збільшення ваги і тримати рівень цукру в крові під контролем при діабеті 2 типу, обмежте або уникайте цих 10 продуктів.

1. Солодощі та солодкі газовані напої

Більшість десертів, цукерок, солодка газованка, що виготовляються переважно з переробленого цукру, вважаються низькоякісними вуглеводами і є одними з найгірших продуктів, які можна вживати при діабеті 2-го типу. Ці продукти не тільки не мають поживної цінності, але й можуть спричинити різкий стрибок рівня цукру в крові, а також призвести до проблем із вагою.

Замість солодощів обирайте фрукти, такі як яблука, ягоди, груші або апельсини. Ці високоякісні вуглеводи містять багато клітковини, яка допомагає сповільнити засвоєння глюкози, тому вони є набагато кращим вибором для контролю рівня цукру в крові. Поєднуйте їх з продуктами з високим вмістом білка, наприклад, арахісовим маслом задля ще кращого контролю глікемії. Одне застереження: навіть якщо фрукти корисні, вони теж підвищують рівень цукру в крові. Тож не забувайте контролювати розмір порцій.

2. Фруктовий сік

У той час як багаті на клітковину цілі фрукти вважаються корисними вуглеводами для людей з діабетом, фруктовий сік — це зовсім інша історія. Соки містять концентровану кількість фруктового цукру, і тому спричиняють швидке підвищення рівня цукру в крові. Крім того, потягуючи фруктовий сік, ви не насититеся так само, як з'ївши шматочок фрукта, тому що в соку немає клітковини, яка міститься в цілих фруктах. Якщо ви хочете освіжаючого напою, спробуйте додати шматочки лайма чи лимона та м'яти до звичайної води.

3. Сухофрукти

Хоча сухофрукти містять клітковину і багато поживних речовин, процес сушіння призводить до того, що вони втрачають масу і об'єм води, в результаті чого цукри стають більш концентрованими. Хоча перекусити родзинками або курагою корисніше, ніж з'їсти печиво, це все одно призведе до різкого підвищення рівня цукру в крові. Відмовтеся від сухофруктів на користь цілих фруктів з високим вмістом клітковини, які спричиняють менший і повільніший підйом рівня глюкози в крові.

4. «Білі» вуглеводи

Іншими продуктами, яких краще уникати при діабеті 2-го типу, є рафінований крохмаль, наприклад, білий рис і все, що зроблено з білого борошна, в тому числі білий хліб і макаронні вироби. Ці «білі» вуглеводи діють подібно до цукру, коли ваш організм починає їх перетравлювати, а це означає, що вони підвищують рівень глюкози. Замініть білі вуглеводи цільнозерновими — такими як коричневий або дикий рис, ячмінь, вівсянка, каші з високим вмістом клітковини та цільнозерновий хліб — вуглеводи, які розщеплюються повільніше і мають менш виражений вплив на рівень цукру в крові.

5. Жирні молочні продукти

Насичені жири, які містяться в молочних продуктах, можуть підвищувати рівень холестерину ЛПНЩ («поганого» холестерину) і збільшувати ризик серцевих захворювань. Насичені жири також можуть спричинити ще одну серйозну проблему для людей з діабетом — дослідження показали, що дієта з високим вмістом насичених жирів може погіршити чутливість до інсуліну.

Намагайтеся уникати жирних молочних продуктів, виготовлених з незбираного молока, таких як вершки, жирний йогурт, морозиво, вершковий сир та інші жирні сири. Натомість обирайте молочні продукти зі зниженим вмістом жиру або знежирені. Американська асоціація серця (AHA) рекомендує, щоб кожна людина отримувала не більше 5-6% від загальної кількості калорій за рахунок насичених жирів (якщо ви споживаєте 2000 калорій на день, це приблизно 120 калорій насичених жирів, або 13 грамів).

6. Жирне м'ясо

При діабеті 2-го типу краще обмежити або уникати жирних сортів м'яса, тому що, як і жирні молочні продукти, вони містять багато насичених жирів. Насичені жири в м'ясі підвищують рівень «поганого» холестерину і сприяють запаленню в усьому організмі, а також ще більше підвищують ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ) у людей з діабетом (які і так перебувають у зоні ризику).

Замість жирних шматків м'яса обирайте нежирні білки, такі як курка та індичка без шкіри, риба та морепродукти, свиняча вирізка та нежирна яловичина.

7. Магазинні снеки та хлібобулочні вироби

Окрім цукру, білого борошна, натрію та консервантів, упаковані снеки та випічка — такі як чіпси, кренделі, крекери, печиво, пончики та закусочні торти — часто містять шкідливі транс-жири. Трансжири підвищують рівень «поганого» (ЛПНЩ) холестерину, знижують рівень «хорошого» (ЛПВЩ) холестерину і підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Вони навіть більш небезпечні, ніж насичені жири, особливо для людей з діабетом 2-го типу, які вже мають підвищений ризик ССЗ.

8. Фаст-фуд

Картопля фрі, смажені курячі крильця чи картоплянні чіпси зазвичай вбирають в себе тонни олії, що еквівалентно великій кількості зайвих калорій — а деякі з них спочатку паніруються, що ще більше збільшує калораж. Не зловживайте такою їжею, якщо у вас діабет 2-го типу, інакше ви можете набрати зайві кілограми і спричинити хаос цукру в крові. Мало того, що ці продукти спочатку підвищують рівень цукру в крові, вони можуть залишати його високим протягом тривалого періоду часу: жир перетравлюється довше, тому він підтримує підвищений рівень цукру в крові. Що ще гірше, деякі продукти смажать у фритюрі на гідрогенізованій олії, яка містить багато трансжирів.

Якщо ви маєте слабкість до фаст-фуду, спробуйте приготувати щось подібне вдома, обравши більш здорові способи приготування, наприклад, запікання або приготування на грилі.

9. Алкоголь

Перш ніж дозволити собі коктейль або келих вина за вечерею, проконсультуйтеся з вашим лікарем, щоб переконатися, що вам безпечно вживати алкоголь, оскільки він може вплинути на рівень цукру в крові. Якщо ви все ж таки п'єте, вживайте його в помірних кількостях, радить ADA. «Помірність» визначається як не більше однієї порції на день для жінок та не більше двох порцій на день для чоловіків. Типова порція вимірюється як 142 мл вина (12% спирту), 43 мл міцного спиртного (40% алкоголю), 341 мл звичайного пива (5% алкоголю).

Намагайтеся уникати солодких десертних вин, напоїв з додаванням цукру або меду, і коктелей з «парасольками» з великою кількістю цукру.

10. Підсолоджувачі, які підвищують рівень цукру в крові

Люди схильні вважати, що «натуральні» підсолоджувачі, такі як мед або кленовий сироп, це нормально, але організм не розрізняє цукор — він просто знає, що це цукор. Ці природні цукри все одно спричиняють стрибок рівня цукру в крові/

 

Джерела: EverydayHealth, diabetes.org, heart.org


Читайте також:

Діабет 2 типу: 9 порад з харчування для тих, хто в зоні ризику

Як скласти діабетичну тарілку? Рекомендації Американської діабетичної асоціації

Кавун при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та особливості вживання