5 прихованих ознак того, що у вас може бути метаболічний синдром

Не завжди очевидно, що у вас високий рівень цукру в крові, гіпертонія або інші стани, які характеризують метаболічний синдром. Ось 5 ознак того, що потрібно звернутися до лікаря.

5 прихованих ознак того, що у вас може бути метаболічний синдром - изображение

Метаболічний синдром (МС) — це група станів, які підвищують ризик серцевих захворювань, інсульту та цукрового діабету 2-го типу (ЦД2). Малорухливий спосіб життя, нездорове харчування, споживання надлишкових калорій, недосипання, куріння та вживання алкоголю збільшують ймовірність розвитку цієї групи захворювань.

Метаболічний синдром визначається за наявністю трьох з наступних ознак:

  • Високий рівень цукру в крові
  • Низький рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ
  • Високий рівень тригліцеридів
  • Високий кров'яний тиск
  • Збільшення окружності талії 

Справа в тому, що якщо ви регулярно не здаєте розгорнутий аналіз крові, ви можете не знати, чи є у вас проблеми з рівнем цукру або ліпідів у крові, а отже, можете взагалі не здогадуватися, що у вас метаболічний синдром. Симптоми МС теж не завжди очевидні, і тривалий час можуть ігноруватися. 

Ось на що слід звернути увагу.

5 прихованих ознак метаболічного синдрому

1. Вам часто хочеться пити

Одним із показників метаболічного синдрому є підвищений рівень цукру в крові, що може свідчити про інсулінорезистентність (ІР). Надмірна спрага і, як наслідок, підвищена потреба в сечовипусканні, можуть бути ранніми попереджувальними ознаками того, що ваш рівень цукру в крові може перевищувати норму. Якщо ви часто відчуваєте спрагу, варто звернутися до лікаря та перевірити рівень цукру в крові.

2. Ви постійно втомлені

Якщо ви постійно відчуваєте виснаження, але не знаєте, чому, можливо, у вас є проблеми зі здоров'ям. Існує багато причин втоми, зокрема, поганий сон, незбалансоване харчування, стрес, але якщо ви часто відчуваєте втому, це може бути симптомом підвищеного рівня цукру в крові. Високий рівень цукру в крові сигналізує про те, що енергетична регуляція вашого організму потребує уваги. Якщо ви часто втомлюєтеся — особливо якщо вам здається, що ви висипаєтеся — варто звернутися до лікаря.

5 прихованих ознак того, що у вас може бути метаболічний синдром - 2 изображение

3. Ви помічаєте зміни на шкірі

Шкірні мітки — це маленькі нешкідливі нарости, які називаються акрохордами. Хоча вони можуть з'являтися внаслідок старіння та інших причин, вони також можуть бути прихованою ознакою метаболічного синдрому. Ще однією ознакою МС є темні, оксамитові ділянки шкіри, які називаються acanthosis nigricans (чорний акантоз). Вони часто з'являються у складках шкіри — на шиї, під пахвами, в паху. Зверніться до дерматолога з приводу будь-яких проблем зі шкірою.

4. Ви відчуваєте поколювання та оніміння в ногах

Якщо ви відчуваєте біль, печіння, поколювання та оніміння ніг, у вас може бути метаболічний синдром. Резистентність до інсуліну, високий кров'яний тиск, підвищений рівень цукру в крові та високий рівень холестерину можуть пошкоджувати нерви та судини нижніх кінцівок, що призводить до периферичної нейропатії та судинних захворювань. Якщо ви відчуваєте подібні відчуття у стопах, проконсультуйтеся з вашим лікарем.

5. У вас часто болить голова

Існує багато причин головного болю: зневоднення, стрес, тривале сидіння перед екраном тощо. Але, можливо, ви здивуєтеся, дізнавшись, що сильний головний біль і мігрень пов'язані з гіпертонією, згідно з дослідженням. Обидва стани можуть мати схожі основні причини, тому вони можуть виникати разом. (Зазвичай, однак, гіпертонія не викликає головного болю, якщо кров'яний тиск не стає надзвичайно підвищеним).

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

5 прихованих ознак того, що у вас, можливо, резистентність до інсуліну

11 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Переддіабет: як не пропустити небезпечний стан?