Конференція з діабету EASD 2024: ключові моменти

Останні дані про лікарські препарати, супутні захворювання та спосіб життя, представлені на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD / European Association for the Study of Diabetes) 2024 в Мадриді, Іспанія. 

Конференція з діабету EASD 2024: ключові моменти - изображение

Щотижневий інсулін так само ефективний, як і щоденні ін'єкції при діабеті 1 типу

Новий клас інсуліну ефсітора, який потрібно вводити лише раз на тиждень, так само ефективно контролює рівень цукру в крові, як і щоденні ін'єкції деглудеку для людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1).

Рандомізоване дослідження, проведене в США за участю понад 600 дорослих, показало таке саме зниження рівня глікованого гемоглобіну HbA1c (середній рівень цукру в крові за останні 3 місяці) у учасників через 26 тижнів після початку прийому ефсітори, порівняно із щоденими ін'єкціями деглюдек; однак ризик комбінованої і важкої гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) був вищим серед учасників, які отримували ефсітору.

За словами дослідників, необхідні подальші дослідження для оцінки початкової дози препарату ефсітора та оптимізації базально-болюсного дозування інсуліну для підтримки ефективності та зменшення ризику гіпоглікемії препаратом ефсітора у людей з ЦД1.

Препарат для лікування діабету 2 типу та ожиріння Tirzepatide спричиняє більшу втрату ваги у жінок, ніж у чоловіків

Аналіз чотирьох досліджень за участю майже 5000 дорослих людей з ожирінням показав, що Tirzepatide асоціюється зі значним зниженням ваги порівняно з плацебо. В усіх дослідженнях жінки, які приймали хоча б одну дозу Tirzepatide, втратили більше ваги (до 24,6%) порівняно із чоловіками (до 18,1%). 

Дослідники зазначили, що профіль безпеки був загалом подібним у чоловіків і жінок, але у жінок було більше випадків нудоти і блювання. 

Інтервальне голодування (ІГ) 16/8 покращує контроль рівня цукру в крові у людей з ризиком діабету 2 типу

Інтервальне (ІГ) — це система харчування, яка передбачає чергування періодів повної або часткової відмови від їжі з нормальним харчуванням. Існують різні схеми періодичного голодування, які відрізняються кількістю днів голодування та нормою калорій.

Метод ІГ 16/8 передбачає пропуск сніданку та обмеження щоденного періоду прийому їжі до 8 годин (наприклад, з 13:00 до 21:00) з наступним періодом голоду протягом 16 годин. Тобто, 8 годин на день — нормальне харчування (обід та рання вечеря), 16 годин — відмова від їжі (вночі під час сну та період до обіду).

Дослідження показало, що учасники, які дотримувалися схеми харчування 16/8, значно збільшили час перебування в межах нормального діапазону глюкози в крові порівняно з учасниками, які їли більше 14 годин на день. 

За словами дослідників, це може бути простим способом поліпшити контроль рівня цукру в крові у людей, схильних до ризику розвитку діабету 2-го типу.

Препарат для схуднення Liraglutide безпечний та ефективний для дітей

Американські дослідники виявили, що ліки для схуднення Liraglutide безпечні для дітей віком від 6 до 12 років і дозволяють досягти більшого зниження ваги в цій віковій групі, ніж плацебо.

Діастолічний артеріальний тиск і рівень глікованого гемоглобіну HbA1c також покращилися більше у дітей, які приймали Liraglutide, порівняно із тими, хто отримував плацебо.

Резистентність до інсуліну підвищує ризик 26 захворювань 

Резистентність до інсуліну пов'язана з підвищеним ризиком 26 захворювань, включаючи діабет, подагру, дисліпідемію, розлади сну, бактеріальні інфекції, панкреатит та інші, свідчать результати досліджень. Водночас інсулінорезистентність також знижує ризик п'яти захворювань, включаючи анемію, хворобу Паркінсона і остеопороз. 

Дослідники також виявили, що вища резистентність до інсуліну пов'язана з підвищеним ризиком передчасної смерті серед жінок, але не серед чоловіків.  

Стероїди більш ніж удвічі підвищують ризик діабету 

Згідно з дослідженням, проведеним групою з вивчення діабету в Оксфордському університеті, пацієнти, які приймають системні глюкокортикоїди, мають у 2,6 рази вищий ризик розвитку діабету порівняно з людьми, які не приймають ці препарати.

У дослідженні взяли участь понад 450 000 дорослих, за якими спостерігали протягом 10-річного періоду.

З 17 200 пацієнтів, які приймали системні глюкокортикоїди для лікування аутоімунних та запальних захворювань, а також інфекцій, у 1,8% розвинувся цукровий діабет порівняно з 0,8% пацієнтів, які не отримували системних глюкокортикоїдів.

Схуднення може знизити ризик інфекцій 

Високий індекс маси тіла (ІМТ) збільшує ризик потрапити до лікарні з інфекцією, згідно з дослідженням, проведеним у Великобританії. 

Аналіз даних британського Біобанку включав майже 500 тисяч учасників. Учасники з вищим ІМТ мали більше шансів потрапити до лікарні з бактеріальною інфекцією, причому кожне підвищення ІМТ асоціювалося зі збільшенням ризику інфекції.

Дослідники зазначають також, що люди з діабетом вдвічі частіше госпіталізуються з інфекціями, ніж загальна популяція, та мають високий ризик повторної госпіталізації.

Ризик розвитку діабету 2 типу підвищується у тих, хто пізно лягає спати  

Люди, які лягають спати пізніше і прокидаються пізніше, ніж в середньому, мають більше шансів захворіти на діабет 2-го типу, згідно з голландським дослідженням, у якому взяли участь 5000 учасників.  

Дослідники пояснюють, що циркадний ритм або годинник організму у людей з пізніми хронотипами не синхронізований з робочими та соціальними графіками, яких дотримується суспільство. Це може призвести до циркадного дисбалансу, який, як відомо, може призвести до метаболічних порушень і, зрештою, до ЦД2.

Астма та діабет сприяють розвитку один одного  

Люди з діабетом 2 типу більш схильні до розвитку астми, і навпаки, показує тайванське дослідження. 

Систематичний огляд і мета-аналіз охопив 17 мільйонів дорослих і виявив, що у людей з астмою ймовірність розвитку ЦД2 на 28% вища, порівняно із тими, хто не страждає на астму; а учасники з діабетом 2 типу мали на 83% більшу ймовірність розвитку астми, ніж ті, хто не мав хронічного захворювання. 

«Слід розглянути профілактичні стратегії для зниження ризику розвитку діабету 2-го типу у людей з астмою», — наголошоють дослідники. «Наприклад, скринінг та лікування переддіабету у пацієнтів з астмою до того, як він переросте в діабет 2-го типу, або ретельний контроль застосування системних кортикостероїдів, які можуть не тільки викликати тимчасову гіперглікемію (підвищення рівня цукру в крові), але й пов'язані з підвищеним ризиком розвитку ЦД2». 

Страх низького рівня цукру в крові заважає займатися спортом  

Дорослі з діабетом 1-го типу можуть уникати фізичних вправ через страх спровокувати гіпоглікемію, свідчать результати британського дослідження, у якому взяли участь близько 500 учасників.  

Дослідники виявили, що учасники менше боялися гіпоглікемії, коли розуміли важливість коригування дози інсуліну та споживання вуглеводів. 

За словами дослідників, ці результати свідчать про те, що для подолання бар'єрів на шляху до фізичної активності та розширення можливостей пацієнтів з ЦД1 для безпечних та ефективних занять спортом важливо підвищити рівень освіти та покращити діалог щодо фізичних вправ у лікарнях.

 

60-та щорічна конференція EASD проходила в Мадриді з 12 по 15 вересня 2024. Наступного року зустріч відбудеться 16-19 вересня у Відні. 


Джерела: MedicalRepublic, EASD

Читайте також:

Україна співпрацюватиме з американським фармрегулятором FDA

Найцікавіші технології для боротьби з діабетом на конференції Американської діабетичної асоціації 2024

Новий гідрогель може замінити щотижневі ін'єкції для лікування діабету та схуднення