10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові

Гіпоглікемія (або низький рівень цукру в крові) може спричинити як короткострокові, так і довгострокові ускладнення. Знайте симптоми низького рівня цукру в крові, щоб мати можливість вчасно відреагувати та лікувати цей стан, щойно ви про нього дізналися.

10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові - изображение

Якщо ви живете з діабетом, ви знаєте, як важливо знижувати рівень цукру в крові, коли він занадто високий (гіперглікемія). Але не менш важливо уникати і занадто низького рівня цукру в крові, або гіпоглікемії.

Гіпоглікемія виникає, коли рівень глюкози (цукру) в крові падає до рівня, який є занадто низьким для підтримки нормального функціонування організму. Для більшості людей це 3,9 ммоль/л (70 мг/дл) та нижче. 

Читайте також: Як правильно лікувати гіпоглікемію?

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), таке зниження рівня цукру в крові може спричинити як короткочасні ускладнення, такі як сплутаність свідомості та запаморочення, так і більш серйозні проблеми, зокрема судоми, кому та, навіть призвести до летального випадку.

Гіпоглікемія, як правило, є наслідком занадто високої дози інсуліну або зміни в раціоні харчування чи фізичних вправ, згідно з Harvard Health Publishing.

Читайте також: Передозування інсуліном. Симптоми, способи лікування та профілактики

Щоб запобігти гіпо та її потенційно небезпечним побічним ефектам, контролюйте рівень глікемії та лікуйте низький рівень цукру, щойно ви про нього дізнаєтесь, рекомендує Mayo Clinic.

Також зверніть увагу на ці симптоми, що можуть вказувати на зниження рівня цукру в крові, щоб переконатися, що він залишається під контролем:

1. Сильний голод без причини

Якщо ви раптово, без жодних підстав, відчуваєте, що «вмираєте» з голоду, ваш організм сигналізує про те, що він відчуває падіння рівня цукру в крові. Намагайтеся не пропускати прийоми їжі, слідкуйте за споживанням вуглеводів та розумійте, як різні типи їжі впливають на рівень цукру в крові. «Правильна» кількість вуглеводів для кожної людини залежить від багатьох факторів, тому проконсультуйтеся зі своїм ендокринологом (або дієтологом), щоб визначити, що підходить саме вам.

2. Відчуття тривоги

Коли рівень глюкози падає занадто низько, організм виділяє гормони адреналін і кортизол, які сигналізують печінці виділяти більше цукру в кров. Це може спричинити відчуття тривоги та пов'язаних з нею симптомів, як-от тремтіння, пітливість і прискорене серцебиття.

3. Неспокійний сон

Нічна гіпоглікемія, на яку припадає близько половини всіх епізодів низького рівня цукру в крові, може спричинити низку порушень сну. Симптоми нічної гіпо можуть включати нічну пітливість, нічні кошмари, епізоди раптового прокидання, а також відчуття неспокою і розгубленості після пробудження. Зазвичай рекомендується дотримуватися наступних показників глікемії перед сном: не нижче 5.5 ммоль/л, але й не вище 10 ммоль/л.

Читайте також: Нічна гіпоглікемія: 6 способів запобігти падінню рівня цукру в крові вночі

4. Тремтіння, тремор

Згідно з дослідженнями, тремтіння — це симптом, який виникає при активації вегетативної нервової системи під час гіпоглікемії.

5. Емоційна нестабільність

Перепади настрою та раптові емоційні епізоди, не характерні для вашої звичайної поведінки, є одними з неврологічних симптомів гіпоглікемії, і можуть проявлятися дратівливістю, впертістю та відчуттям депресії.

Читайте також: Діабет і перепади настрою. Або, як ваш рівень цукру в крові впливає на ваш настрій?

6. Пітливість

Пітливість зазвичай є однією з перших ознак гіпоглікемії та пов'язана зі сплеском адреналіну, який збільшується, коли рівень глюкози падає. Згідно з дослідженням, до 84% людей з діабетом відчувають пітливість під час гіпоглікемії. 

7. Запаморочення

Коли рівень цукру в крові низький, мозок намагається зберегти якомога більше енергії, тому ви можете відчувати запаморочення. У такому випадку прийміть 15 г швидкодіючих вуглеводів, наприклад, соку або спеціальні засоби для лікування гіпоглікемії (таблетки декстрози), та зачекайте 15 хвилин. Якщо запаморочення не минає, повторіть всю процедуру спочатку.

8. Труднощі з концентрацією уваги

Мозок отримує енергію від цукру в крові, тому, якщо рівень глюкози падає, він (мозок) може не працювати належним чином. Що, своєю чергою, може ускладнити концентрацію уваги.

Читайте також: Діабет і здоров'я мозку: як перепади рівня цукру в крові впливають на ваш мозок?

9. Проблеми із зором

Якщо ви раптом почали відчувати проблеми із зором, причиною може бути зниження рівня цукру в крові. Згідно з опитуванням, затуманення зору було найпоширенішим симптомом, пов'язаним з очима (на нього страждали 73% учасників дослідження), за ним слідували тьмяність зору (близько 45%) і чорні плями перед очима (37%).

10. Невиразне мовлення та незграбність

Невиразне мовлення є поширеним симптомом, пов'язаним з падінням рівня цукру в крові нижче 2.2 ммоль/л (40 мг/дл). У поєднанні з незграбністю (або порушенням координації) — ще однією ознакою низького рівня цукру в крові — може здатися, що ви знаходитеся у стані алкогольного сп'яніння. На жаль, це одна з причин, чому людині з гіпоглікемією можуть вчасно не надати необхідну допомогу.


Читайте також:

Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії

Реактивна гіпоглікемія у людей без діабету. Що це таке?

5 способів попередити гіпоглікемію. Лайфхаки від діабет-блогерки

 

Ми в Instagram та Telegram